EXCLUSIV ”ULTIMA ORĂ”: ,,GRAFIE BIO”, un debut poetic semnat Cristina Ionescu

  Pe Cristina Ionescu o cunosc de aproape douăzeci de ani, în calitatea sa de realizator de emisiuni la TVR, unde suntem colege. Am admirat- o de la distanță pentru profesionalismul și dăruirea sa, pentru cultură și competență. A absolvit Facultatea de Litere a Universității din București și a semnat de-a lungul unui sfert de secol emisiuni culturale, istorice, religioase.

Ascultând-o vorbind, intuindu-i sensibilitatea de multe ori ascunsă, cu sau fără voie, sub măștile revoltei cotidiene, știind că adulmecă tainic miezul adânc al realității, dincolo de aspectele derizorii ale acesteia, nu a fost pentru mine o surpriză să aflu că scrie poezie. Cumva, ființa sa conține poezie, într-un amestec rar de luciditate și surâs atoateînțelegător. Este un om bun, bun ca pâinea scoasă din cuptor din care rupe felii și le împarte cu generozitate.

 

,,GRAFIE BIO”, un debut salutar

Surpriza frumoasă a fost că autoarea a decis, în sfârșit, să adune o selecție din tot ce a scris și să le închidă între copertele unei cărți. Nu s-a grăbit, a avut răbdare cu viața și cu ea însăși, gest care închide în sine o splendidă modestie.

Volumul ,,Grafie Bio” a apărut la Editura ,,Tracus Arte” din București, cu prima copertă realizată chiar de poeta Cristina Ionescu care dezvăluie astfel și talentul pentru desen. ,,Totul s-a scris până la mine,/ Chiar și sentința de mai sus,/ Și se va scrie după, mult și bine…/ Sunt punctul zero-al poeziei,/ Centripet, tăcut…(…)” citim pe ultima copertă. Așa se autoevaluează autoarea de la înălțimea culturii, lecturilor și anvergurii sale spirituale.

Volumul este structurat în trei părți și conține treizeci de poeme esență, poeme strigăt. Autoarea știe la cine și la ce se raportează existențial și poetic, are curajul de a intitula o poezie, ,,Dumnezeu”: ,,Este Celălalt/ cel ce nu te lasă/ să te umpli de tine/ și să te golești/ Să-ți moară sinele/ De singurătate,/ De singularitate…/(…)Dar, la fel ca la/Nceput,/ Tot nu L/au recunoscut/ Și nu l-au chemat pe Nume./ Nu l-au crezut pe cuvânt,/ Pe El, cuvântul/ Cuvânt.”  Acestea sunt dimensiunile spre care se înalță lirismul Cristinei Ionescu. În vremuri scoase din minți, inima și sufletul poetei închină un imn Divinității, prin poezie. Acestea sunt minunile de lângă noi, vizibile și prin oamenii cu har. Substanța poemelor este credința, tulburătoare și puternică, turnată în fagurii poeziei. Cristina Ionescu zămislește poeme , răscolită de certitudini: ,,El este aproapele/ El este aproapele…. Este aproape…/Tu.”

 

O lansare fără reflectoare, un nobil pariu pe prietenie

Am fost la sărbătoarea lansării volumului ,,Grafie Bio” de la librăria ,,Cărturești”, cu bucuria de a fi martor la un debut important și de a îi fi alături unui om rar care, prin smerenia și răbdarea sa ne oferă un impecabil model de strălucire umană. Strălucirea din interior. Știu că nu și-a dorit reflectoare, interviuri, nici camere de filmat. Autoarea este dintre cei care, prin natura meseriei sale de jurnalist tv,  și-a asumat până la identificare ipostaza celui care îi pune pe ceilalți în valoare. A fost un sentiment vindecător, să văd ce oameni frumoși are alături. Televiziunea Română, dincolo și dincoace de toate, a legat între unii colegi, prietenii profunde și pe viață.   Și totuși, acest om care lucrează de 25 de ani în televiziune, un profesionist dublat de o ființă profundă, talentată și hipersensibilă ar merita un reportaj pe unul dintre canalele TVR.

Am văzut-o pe Cristina Ionescu mai frumoasă ca oricând. Răspândea lumină și am surprins-o ridicând privirea către înalt. Probabil că este una dintre trăirile sale predilecte, alături de îngenunchiere. Cine știe ce aude ea, atunci când în preajmă se strigă: ,,motooor, acțiune!” Important este că a avut generozitatea de a ne dărui o parte din ființa ei, turnată poetic în volumul ,,Grafie Bio”. Îi doresc Cristinei Ionescu să aibă și în traseul literar, îngeri puternici, de-a stânga și de-a dreapta!

 

Clara Mărgineanu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.