Executivul vrea să creeze un holding industrial

Guvernul vrea să creeze un holding industrial care va conţine toate companiile viabile din subordinea Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).

„Ideea este să se adune toate părţile curate ale fabricilor, inclusiv scoase prin procedura de insolvenţă, iar această parte curată să fie adunată într-o companie naţională care să activeze ca un holding industrial”, a declarat Adrian Volintiru, preşedintele AAAS, pentru Adevarul.

„E foarte important să menţii brandurile în viaţă, Oltchim, Aversa, Fortus, Remin etc. AVAS are de dat ceva mai mulţi bani decât de luat, aşa că mai are probleme cu blocări de conturi. Structura asta ar trebui separată pentru a nu fi contaminată cu problemele AVAS”, a mai completat oficialul.

În acest fel, după curăţarea de datorii a companiilor respective, acestea vor putea activa în continuare, generând locuri de muncă şi venituri bugetare.

„Aversa va realiza pompe de irigaţii pentru refacerea sistemului naţional de irigaţii din 2014, apoi ar putea intra pe nuclear. La Fortus nici nu ştim de ce a ajuns în insolvenţă, sunt active de 190 de milioane de euro ipotecate pentru o datorie de un milion de euro”. Proiectul se află la stadiul de analiză. Combinatul Oltchim nu va fi inclus, pentru acesta administratorii judiciari căutând un investitor de talie mare.

El spune că una dintre principalele probleme pe care le întâlneşte instituţia este abundenţa de active imobiliare din societăţile aflate în portofoliu, lucru care îngreunează de multe ori privatizarea din cauză că reprezintă o „tentaţie” prea mare pentru investitori. Fortus deţine 150 de hectare de teren, iar aceeaşi problemă este prezentă şi la Aversa şi a fost întâlnită şi la uzina Automobile Craiova înainte de privatizare.

Potrivit şefului AAAS, soluţia o constituie separarea activelor imobiliare înainte de privatizarea societăţilor. La Craiova, societatea Active Conexe SA a fost desprinsă la finele lui 2012 din uzina Ford, conform contractului de privatizare. Aceasta grupează activele imobiliare ale fostei uzine Automobile Craiova şi deţine şi un pachet de acţiuni la fabrica Mecatim, în valoare de 8,5 milioane de lei. Active Conexe SA are un capital social de 115,5 milioane de lei.

O altă problemă, scrie Adevarul, o constituie lipsa de manageri adecvaţi pentru societăţile din subordinea AAAS. „Nu au contracte în exterior, nu fac marketing, nu luptă pentru piaţă, sunt pe ideea să ne dea statul”, a mai spus Volintiru.

Oficialul a mai arătat că a fost reactivat şi proiectul privind crearea unui fond de investiţii care să grupeze pachetele minoritare la societăţile deţinute de AAAS. Acesta urmează să fie listat pe bursă. „Proiectul e în fază de analiză; ar putea fi incluse în acest fond participaţiile la Agromecuri şi TMUCB, o companie de construcţii-montaj”, a mai completat şeful AAAS. De asemenea, ar putea fi introdusă în acest fond şi societatea Active Conexe SA.

Ideea a fost promovată şi în 2009 de către Mircea Ursache, pe atunci preşedinte al AVAS. Proiectul lui Ursache includea crearea unui fond care să aibă un capital social iniţial de 120 de milioane de lei şi care să conţină cele 376 de participaţii minoritare deţinute de instituţie.

În varianta actuală nu vor fi incluse toate, ci doar acelea de la societăţi aflate pe profit, pentru pentru a creşte atractivitatea fondului la listarea pe bursă.

AAAS are în portofoliu 614 de societăţi comerciale, din care  316 sunt privatizabile şi 298 neprivatizabile. În acest moment un număr de 233 de companii se află în diferite stadii ale procedurii de insolvenţă. Instituţia deţine 12 participaţii majoritare şi 304 de participaţii minoritare.

Dintre companiile unde AAAS este majoritară se află BTT, Bujoreni, Active Conexe, Casstil, Ceprohart, Comalex, Comcereal, Horticola, ICTCM, INAR Brasov, Orlatex şi Piata de Gros.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.