Experții au autentificat "Colombina în verde", capodopera pierdută a lui Grigorescu

La Paris, experții români au autentificat și evaluat „Colombina în verde“, capodopera pierdută a lui Nicolae Grigorescu
În urma descoperirii celebrei opere grigoresciene în sudul Franței, colecționarii din România se arată dispuși să investească în „Colombina în verde“ sume importante, care ar putea dinamiza cotația lui Grigorescu și scrie istorie în sfera pieței românești de artă.

La ora actuală, recentul record de autor al lui Nicolae Grigorescu în plan intern este de 270.000 € , pentru „Ţărăncuţa cu mărgele roșii”, aflată în expunerea Muzeului Național Brukenthal, în împrumut muzeal de la colecționarul ce a achiziționat-o în aprilie 2011 din Licitația Artmark de Art Nouveau şi Romantism.

Un tablou impregnat de istorie, mister şi frumuseţe desăvârşită este visul oricărui colecţionar de artă. Numai un colecționar de artă priceput și vizionar poate înțelege destinul acestei opere, cea mai importantă operă grigoresciană din perioada italiană a artistului.
Actualii proprietari ai capodoperei „Colombina în verde“, colecționari francezi din Carcassonne, au solicitat expertiza specialiștilor Muzeului Județean de Artă Prahova, a cărui secție este Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu din Câmpina, și ai casei de licitații Artmark, în vederea autentificării și evaluării operei semnate de Nicolae Grigorescu. Potrivit experților, autenticitatea tabloului (ulei pe pânză, 60 x 41 cm) este garantată, iar potrivit evaluatorilor, valoarea actuală a acestuia este aproximată la 300.000 €, rivalizând cu cele mai importante opere grigoresciene puse în vânzare în piața de artă românească și europeană. O evaluare similară a primit o altă foarte importantă operă de Grigorescu, „Țiganca de la Ghergani”, actualmente în expunerea Muzeului Național de Artă al României, însă în proces de revendicare către moștenitorii colecționarului.
„Colombina” este cu totul excepțională, fiind considerată de specialiști drept cea mai importantă operă grigoresciană din perioada italiană a artistului. Pictată la Roma, în iarna anului 1873, în timpul vestitului carnaval roman din Cetatea Eternă (context spațio-temporal în care Nicolae Grigorescu a pictat un număr redus de tablouri) este comentată de specialiști drept cu totul atipică pentru genul picturii românești și cu totul specială pentru geniul picturii românești. În palmaresul „Colombinei în verde“ se evidențiază participarea la „Expoziția Centenarului Pictorului Nicolae Grigorescu sub înaltul patronaj al M.S. Regele Carol II”, 12-30 iunie 1938, Sala Dalles, București.
Specialiștii Muzeului de Artă din Prahova și ai casei de licitații Artmark desfășoară demersuri în vederea repatrierii operei și reintegrării acesteia în circuitul muzeal, principala opțiune avută în vedere fiind aceea a obținerii acordării operei în împrumut muzeal în expoziție temporară în principalele muzee de artă din țară.
Revenim cu detalii privitoare la rezultatele demersului de aducere în țară în vederea expoziției a capodoperei de patrimoniu național.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.