Expoziţia ‘Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România’ – vernisată la Muzeul Naţional de Istorie a României

Expoziţia temporară „Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România” va fi vernisată, joi, 29 martie a.c.,la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

„Publicul care va vizita această expoziţie va avea ocazia de a medita asupra documentelor esenţiale prin care românii basarabeni şi-au exprimat, în anii 1917 – 1918, în mod liber, ferm şi democratic, năzuinţele de recunoaştere a drepturilor legitime de a-şi decide singuri soarta, ca populaţie autohtonă şi majoritară în teritoriul dintre Prut, Nistru şi Marea Neagră”, potrivit unui comunicat de presă al MNIR.

Conform sursei citate, vizitatorii vor putea înţelege acţiunea elitelor politice şi intelectuale ale românilor din vechiul regat de a fructifica o oportunitate istorică.

„Demersurile românilor din ceea ce mai rămăsese liber din teritoriul naţional sunt cu atât mai demne de a fi apreciate, cu cât ele veneau din acea mică Românie, redusă doar la o parte din teritoriul Moldovei din dreapta Prutului, aflată ea însăşi în faţa unor probleme de viaţă şi de moarte, prinsă între tentaculele armatelor Puterilor Centrale, bandelor bolşevicilor şi naţionaliştilor ucraineni, izolată de Aliaţi. Votul zdrobitor al Sfatului Ţării din 27 martie/9 aprilie 1918, organul reprezentativ, ales democratic, al tuturor locuitorilor din Basarabia, este şi va rămâne elocvent peste veacuri pentru adevărata dorinţă a românilor şi a altor etnii din ţinutul dintre Prut şi Nistru, rupt din trupul Moldovei de către Imperiul Rus în 1812”, relevă comunicatul.

Unirea Basarabiei cu România a fost „prima piatră aşezată la temelia edificiului desăvârşirii unităţii naţionale” a României, subliniază MNIR.

Proiectul expoziţional este rodul cooperării dintre MNIR şi Arhivele Naţionale ale României, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova – Arhiva Naţională a Republicii Moldova.

Demersul a fost sprijinit de Iurie Colesnic şi Dan Dimăncescu, care au pus la dispoziţie preţioase documente şi informaţii.

„Avem speranţa că expoziţia ‘Basarabia – 100 de ani de la Unirea cu România’ va contribui la o mai bună înţelegere şi cunoaştere a istoriei noastre de către generaţia care are şansa să trăiască Centenarul celebrării desăvârşirii unităţii naţionale a românilor şi va constitui fie şi o simbolică recunoştinţă pentru năzuinţele şi faptele extraordinare ale acelor visători minunaţi care, în urmă cu un secol, declarau Unirea în faţa întregii lumii”, se arată în comunicat.

Expoziţia va fi deschisă până pe 30 iunie, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10,00 – 18,00.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.