Expoziția Brain inside(out) la Galeriile Carol

Artistul spaniol Lidó Rico vine în premieră la București, în 4 septembrie 2019 pentru a deschide expoziția Brain Inside(out) la Galeriile Carol, începând cu ora 18.00.

Sculpturile lui Lidó Rico au la bază studii neurologice amănunțite, expuse în întreaga lume, lucrările sale au stat alături de cele ale lui Damien Hirst.

 

Artistul spaniol Lidó Rico este interesat de corpul uman încă de la începutul anilor `90 când experimenta cu propriul corp, reconsiderându-și pielea asemenea unui teritoriu creativ.

De trei ani interesul său se manifestă în zona creierului uman pe care îl redă dintr-o perspectivă artistică, pornind de la o bază științifică.

În acest sens, sculptorul spaniol a colaborat cu cercetători, cu neurofiziologul Kuey Y Tseng, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Rosalind Franklin din Chicago (RFUMS) și cu neurobiologul Jose Luis Ferran, de la Universitatea Murcia, Spania.

Lidó Rico și cei doi cercetători au încercat să redea o nouă viziune asupra creierului, axându-se pe aspecte funcționale și pe probleme specifice precum adicțiile. Spre exemplu, Lidó Rico evidențiază în sculpturile sale circuite și regiuni din creier afectate de adicții, ilustrează consecințele acestora asupra comportamentului și a memoriei.

Artistul spaniol are în vedere și alte zone care sunt în strânsă legătură cu adicțiile sau cu oricare altă afecțiune degenerativă precum boala Alzheimer. Astfel, creațiile lui Lidó Rico au o dimensiune științifică, nu doar estetică.

În expoziția Brain Inside(out) se regăsesc lucrări din proiectul Genoarchitecture început în 2016, unde artistul spaniol extinde zona artelor vizuale și a intuiției către investigațiile metodice și riguroase din neuroștiințe. În mod cert această colaborare dintre Lidó și cercetătorii menționați generează noi câmpuri de cunoaștere și o nouă percepție asupra căutărilor științifice, dar și artistice”, explică Raluca Băloiu, curator.

Am putea spune că proiectul Genoarchitecture deschide o nouă formă de cunoaștere pentru că premisele mele creative se schimbă radical, în loc să urmărească traseul natural al fiecărei creații, acestea devin subiectul unor cercetări neuroștiințifice.

Spre exemplu, când ilustrez violența, mă documentez și vorbesc cu neurocercetătorii care îmi indică exact ce zone din creier sunt afectate de adicții, cum pot fi alterate genetic sinapsele neuronale, sau cum experiența de zi cu zi poate dezvolta în noi comportamente agresive”, afirmă artistul Lidó Rico.


Lidó Rico s-a născut în orașul Yecla din Murcia, Spania, în anul 1968.

Este absolvent al celebrei Școli Naționale Superioare de Arte Frumoase din Paris.

A expus în unele dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din lume, în țări precum Spania, Germania, Portugalia, Italia, SUA.

Printre muzeele cu care a colaborat se numără Reina Sofía National Art Centre din Madrid, iar lucrările sale sunt incluse în colecții importante situate în: Royal Spanish Academy din Roma, Italia, JASP Collection și Mexic și Mssohkan Foundation, Japonia.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.