Expoziție retrospectivă de pictură și grafică „Nicu Russu – Arta nemuritoare”

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui, până la data de 2 noiembrie 2018, expoziția de pictură și grafică „Nicu Russu –  Arta nemuritoare”, semnată de regretatul artist român Nicu Russu.

Expoziția cuprinde o serie de lucrări incluzând picturi în ulei, ilustrații de carte și reviste, cărți pentru copii, coperți de carte, benzi desenate, reclame.

Vernisajul expoziției „Nicu Russu –  Arta nemuritoare” a avut loc miercuri 17 octombrie, de la ora 18:00, la sediul ICR Tel Aviv, în prezența lui Dodo Niță, critic de artă și președintele Asociației Bedefililor din România și cel mai important critic, respectiv istoric român din domeniul benzilor desenate. Dodo Niță este și co-autor al albumului Nicu Russu – un artist desăvârşit cu suflet magic, apărut la Editura Paideia, care readuce în atenţia publicului viaţa şi opera marelui grafician, cu speranţa ca, la 40 de ani de la dispariţia sa, el să revină  în circuitul marilor valori artistice ale României. De asemenea, la vernisaj a participat și artistul israelian de origine română, Shlomo Katz.

Graficianul Nicu Russu a debutat în ianuarie 1970. Ca un adevărat  workaholic, publica  săptămânal câte o planşă de benzi desenate şi lunar coperţi şi ilustraţii de carte şi reviste. El s-a făcut imediat  remarcat de cititori, deoarece avea un stil grafic original, puternic, bine conturat încă de la început, bazat pe haşuri la benzile desenate în alb-negru şi pe o feerie de culori la coperţi şi ilustraţii.

Între 1970-1975 Nicu Russu a ilustrat 12 volume de poezie, proză scurtă sau romane, semnate de Victor Tulbure, Ion Aramă, Emil Vasiliad, Ștefan Tita, Niculae Crânguleanu sau Călin Gruia (cele mai multe). Dar cartea care a marcat în epocă două generaţii de cititori (a avut două ediţii, în 1971 şi 1980) este minunatul volum Haiavatha, căpetenia Pieilor Roşii, „după legendele Pieilor Roşii culese de H.W.Longfellow”. Aici Nicu Russu a dat  măsura talentului său, ilustrând volumul cu numeroase desene expresive, atât în alb negru cât şi în culori.

În aceeaşi perioadă, Nicu Russu a semnat cinci din cele zece albume de benzi desenate  publicate în colecţia tematică (de altfel, singura din vremea socialismului) a Editurii Stadion: Neamul Şoimăreştilor, după romanul lui Mihail Sadoveanu, Cincizeci de bătrâne, după nuvela lui Ernest Hemingway, Căpitan la 15 ani, după romanul lui Jules Verne, Tarzan, două volume, după Edgar Rice Burroughs. Albumele aveau câte 32 de pagini, fiind tipărite în alb negru şi cu inserţii de culoare, cu excepţia celor două volume din Tarzan, care au apărut în întregime în culori (minunat pictate de Nicu Russu). În colecţia respectivă au mai fost publicate benzi desenate de Puiu Manu, Sandu Florea şi D. D. Iormeanu, dar ea a început şi s-a încheiat cu câte un album desenat de Nicu Russu.

În fine, tot în acei ani, graficianul a mai semnat desenele la cinci benzi desenate apărute în serial, în ritm de o planşă pe număr, în revista „Cutezătorii”: Diamantele Negre, scenariu Aurel Weiss; Megalozoon, scenariu  Vasile Manuceanu; Omul radar, scenariu  Horia Aramă; Dunărea fierbinte, scenariu Ion Aramă; Acţiunea „V”, scenariu Mihai Stoian.

1932, 11 iunie – Se naște la Cernăuți, Regatul României, Niculae Russu.

1952 – Se angajează la Editura Scânteia, secția grafică; vreme de peste 10 ani lucrează grafică de ziar, caricaturi, grafică publicitară, machete de calendare, afișe.

1965 – Lucrează la Ministerul Agriculturii și Alimentației, secția de grafică.

1966 – Semnează caricaturi în revista de satiră și umor „Urzica”.

1969 – Deschide prima sa expoziție de pictură, împreună cu Mioara Rogozeanu.

1970 – Publică ilustrații în revistele „Arici Pogonici” și „Luminița” și benzi desenate în revista „Cutezătorii”. Semnează coperta și ilustrațiile volumului Măriuca de Călin Gruia.

1971 – Desenează 11 coperți pentru broșurile din Colecția de Povestiri științifico-fantastice. Ilustrează 6 cărți, semnează alte benzi desenate în „Cutezătorii” și numeroase ilustrații pentru „Arici Pogonici”. Desenează coperta albumului Basarab I, benzi desenate de Mihai Sînzianu, scenariu Dumitru M. Ion, Editura Ion Creangă.

1972 – Publică la Editura Stadion albumele de benzi desenate Neamul Șoimăreștilor și Cincizeci de bătrâne. Desenează 12 coperți pentru broșurile din Colecția de Povestiri științifico-fantastice și 2 la cărți apărute la Editura Ion Creangă. Colaborează cu ilustrații la Almanahul Vacanței, Editura Militară, redactor-responsabil Victor Tulbure.

1973 – Publică la Editura Stadion albumele de benzi desenate Căpitan la 15 ani și Tarzan, volumul I. Desenează 3 coperți pentru broșurile din Colecția de Povestiri științifico-fantastice și 4 de cărți.

1974 – Publică la Editura Stadion albumul de benzi desenate Tarzan, volumul II. Semnează 5 coperți de cărți.

1975 – Acțiunea „V”, sc. Mihai Stoian, este ultimul serial BD pe care îl semnează în revista „Cutezătorii”. Deschide o nouă expoziție personală.

1977 –  Într-un moment de deznădejde, Nicu Russu se sinucide.

1977 – Ultima expoziție personală a lui Nicu Russu este una postumă, la Galeria Căminul Artei.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.