Expunerea la fumatul pasiv s-a redus, potrivit unui raport al Comisiei Europene

Protecția împotriva fumatului pasiv s-a îmbunătățit considerabil în UE, potrivit unui raport publicat de Comisie. În 2012, 28 % dintre europeni au fost expuși fumatului pasiv în baruri – față de 46 % în 2009.

Raportul se bazează pe rapoartele individuale elaborate de cele 27 de state membre în urma Recomandării Consiliului privind mediile fără fum de tutun din 2009, care solicita guvernelor să adopte și să pună în aplicare legi pentru a-și proteja pe deplin cetățenii de expunerea la fumul de tutun în spațiile publice închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun. Raportul înlătură preocupările legate de impactul negativ al interdicției de a fuma asupra veniturilor barurilor și restaurantelor, arătând că impactul economic a fost limitat, neutru și chiar pozitiv de-a lungul timpului.

Totuși, raportul ilustrează, de asemenea, faptul că unele state membre au rămas în urmă în ceea ce privește adoptarea unor legi cuprinzătoare referitoare la protejarea sănătății populației și în ceea ce privește aplicarea legilor respective.

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate și protecția consumatorilor, a declarat: „Raportul publicat astăzi arată ca statele membre au realizat progrese constante în a-și proteja cetățenii împotriva fumatului pasiv. Însă gradul de expunere a cetățenilor la fumat diferă în continuare foarte mult de la o țară UE la alta și încă mai sunt foarte multe de făcut până când «Europa fără fum de țigară» va deveni o realitate. Îndemn statele membre să-și întețească eforturile de punere în aplicare a legislației, le felicit pe cele care au adoptat legi ambițioase împotriva fumatului și le rog pe celelalte să le urmeze exemplul”.

Expunerea la fumatul pasiv este o cauză de mortalitate, morbiditate și dizabilități foarte răspândită în UE. Potrivit unor estimări conservatoare, peste 70 000 de adulți din UE au murit din cauza expunerii la fumul de tutun în 2002, mulți dintre aceștia fiind nefumători sau angajați expuși fumatului pasiv la locul de muncă.

Convenția-cadru pentru controlul tutunului a OMS solicită tuturor semnatarilor (176 de părți) să furnizeze o protecție eficace „împotriva expunerii la fumul de tutun în locurile de muncă închise, mijloacele de transport public, spațiile publice închise și, după caz, în alte locuri publice”. În 2007 au fost adoptate orientări care să ajute părțile să‑și îndeplinească obligațiile.

În acest context, Consiliu a adoptat o Recomandare a Consiliului privind mediile fără fum de tutun în 2009, făcând apel la statele membre să introducă măsuri prin care să ofere o protecție efectivă împotriva expunerii la fumatul pasiv cel târziu din noiembrie 2012.

Alte constatări esențiale cuprinse în raport:

Toate statele membre raportează că au adoptat măsuri pentru a-și proteja cetățenii de expunerea la fumul de tutun.
Măsurile naționale diferă considerabil ca amploare și domeniu de aplicare. Aproximativ jumătate dintre statele membre au adoptat sau și-au consolidat legislația împotriva fumatului din 2009 si până în prezent. De asemenea, multe state membre au început înainte de 2009.

Punerea în aplicare a legislației pare a fi o problemă în unele state membre. Legislația complexă (mai exact, legislația cu derogări) s-a dovedit deosebit de greu de pus în aplicare.
Per ansamblu, ratele efective de expunere a cetățenilor UE au scăzut în perioada 2009-2012 (de exemplu, în cazul cetățenilor care vizitează locuri în care se consumă băuturi, rata de expunere a scăzut de la 46 % la 28 %). Totuși, există diferențe foarte semnificative între statele membre.

Belgia, Spania și Polonia sunt exemple de țări în care, într-o perioadă scurtă de timp, adoptarea unei legislații cuprinzătoare a dus la scăderi foarte semnificative ale ratelor de expunere.

Efectele pozitive ale legislației împotriva fumatului asupra sănătății sunt imediate și includ o reducere a incidenței atacurilor de cord și îmbunătățirea sănătății aparatului respirator.

Sprijinul populației pentru legislația împotriva fumatului este foarte puternic în Europa. Un sondaj din 2009 a arătat că majoritatea europenilor sunt de acord. De asemenea, această legislație este sprijinită și de sondajele naționale care arată că sprijinul a crescut după introducerea unor măsuri eficace.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.