Face parte din alimentația zilnică a unora dintre noi, dar ce știm despre ea? Pizza…

Cine nu a auzit vreodată de pizza? Unul dintre cele mai renumite feluri de mâncare, cunoscut în toată lumea, indiferent de specialitățile culinare ale zonei, pizza a instituit o adevărată modă în restaurante de toate felurile, de la fast-food și până la restaurantele de lux.

Dar cui i-a venit ideea unei astfel de specialități? Nici până în ziua de astăzi nu sunt cunoscute toate amănuntele cu privire la prima pizza mâncată vreodată. Există, totuși, mai multe legende. Una dintre ele spune că soldații romani, întorcându-se din Palestina, unde fuseseră obligați să mănânce matzoh, la întoarcerea în Italia au pregătit un nou fel de mâncare, numit „picea”.

Majoritatea surselor sunt de acord asupra faptului că în zona mediteraneană, mai precis în Grecia sau Egipt, se mânca un anume tip de pizza, asemănător cu ceea ce se numește astăzi „focaccia”. Acest fel de mâncare, de forma unei pâini rotunde, cu condimente pe deasupra, este „strămoșul” pizzei, dar nu este pizza propriu-zisă. Sosul de tomate nu era încă cunoscut la acea vreme. El a fost introdus în Italia din Spania, dar a fost considerat ca fiind otrăvitor, așa că italienii nu au folosit un astfel de produs. Napoletanii sunt, se pare, primii care l-au introdus în bucătăria italiană; din acest motiv sosul a rămas o emblemă caracteristică a bucătăriei napoletane.

De-a lungul secolelor următoare, pizza a fost consumată de cei săraci. Prima pizza modernă, cu mozzarella și sos de tomate, a fost făcută în 1871 pentru Prințesa Margherita din Savoia de către Raffaele Esposito. Această „pizza patriotică”, cu roșii, brânză și busuioc, a fost inițial făcută în onoarea steagului tricolor al Italiei, respectând culorile roșu, alb și verde și a rămas cunoscută ca „Pizza alla Margherita”. Ulterior, a fost făcută cunoscută în toată lumea și introdusă în bucătăriile din jurul lumii prin intermediul emigranților din Napoli la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Statele Unite ale Americii reprezintă una dintre țările care au primit cât se poate de bine această specialitate italiană. Emigranții italieni, ajunși la New York, au început să prepare pizza imediat după ce au ajuns aici, la începutul secolului al XX-lea. Primul restaurant cu acest specific a fost deschis de un emigrant italian, în 1905. Pizza a fost și mai apreciată în America, odată cu terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.