FACIAS cere Parchetului extinderea cercetărilor în cazul epidemiei de pestă africană

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție extinderea cercetărilor efectuate în prezent in rem în cazul epidemiei de pestă africană. Am solicitat Parchetului să îi ancheteze în această cauză pe foștii prim-miniștri și miniștri ai Agriculturii. În solicitarea noastră, am semnalat Parchetului lipsa de reacţie a autorităților române, care aveau obligația de a efectua demersuri profilactice începând cu anul 2014, an în care a crescut riscul răspândirii pestei porcine pe teritoriul României.

         În 2014, Comisia Europeană a adoptat Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 9 octombrie 2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare 2014/178/UE. Așadar, autorităţile române știau de pericolul pestei porcine africane de către Uniunea Europeană. În plus, în anul 2016 a fost sesizată atât Preşedinţia, cât şi Ministerul Agriculturii despre pericolul reprezentat de porcii mistreţi din Ucraina bolnavi de pesta porcină africană.  Cu toate acestea, HG 830/2016 privind Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane a fost aprobată doar la sfârșitul lunii noiembrie 2016, la un an de la sosirea lui Dacian Cioloș în funcţia de premier.

Într-un raport de audit al Comisiei Europene, întocmit în România între 25 ianuarie și 2 februarie 2017, se arată că „România nu aplică încă multe măsuri destinate prevenirii pestei porcine africane, de exemplu gestionarea populației de porci mistreți și biosecuritatea în exploatațiile nonprofesionale, și le va aplica doar în cazul în care este confirmată boala, cu o întârziere substanțială a rezultatelor”.

Efectele pestei porcine sunt deosebit de grave. Datele Institutului Național de Statistică arată că în luna iulie au fost sacrificați cu 39% mai mulți porci față de luna anterioară. Sacrificările de porci din luna iulie au însumat 467.000 de capete, în creștere față de luna trecută, când se înregistrau un număr de 335.000 de capete sacrificate.

Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană evoluează în 11 județe, 190 de localități, cu un număr total de 826 de focare și 46 de cazuri la mistreți.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus în  3 septembrie 2018 începerea urmăririi penale in rem sub aspectul posibilei săvârșiri a infracțiunilor de răspândire a bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu.

FACIAS, care are misiunea de a acționa în vederea semnalării, sancționării și prevenirii abuzurilor de orice natură ale autorităților statului român, a solicitat Parchetului ca, în virtutea prevederilor art. 305 C. proc. pen., să continue cercetările efectuate în cauză cu completările aduse prin intermediul acestei sesizări, dispunând totodată reunirea cauzelor în baza disp. art. 63 cu ref la 45 C.pr.pen.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.