Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

FACIAS solicită intervenția imediată a Ministerului Sănătății în criza imunoglobulinei din România

Publicat: joi, 09 noiembrie 2017

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere Ministerului Sănătăţii emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei și pentru stabilirea unei strategii comune privind aprovizionarea farmaciilor cu acest tratament. În plus, FACIAS anunță că va acorda consiliere juridică gratuită tuturor celor care vor dori să dea în judecată Ministerul Sănătății și celelalte autorități responsabile de repercusiunile pe care această criză le va avea. 

În acest moment, în țara noastră, sunt peste 500 de persoane care nu pot urma tratamentul cu imunoglobulină. Iar o mare parte dintre aceștia sunt copii. Viața lor este în orice moment pusă în pericol de lipsa acestui medicament care nu se găsește pe piață încă din vara acestui an când ultimele firme, care distribuiau astfel de medicamente în România, au anunțat că se retrag de pe piață.

De atunci, în mod iresponsabil față de viața bolnavilor, Ministerul Sănătății nu a găsit nicio soluție în ciuda avertizărilor Organizației Mondială a Sănătății care subliniază că imunoglobulinele sunt medicamente esențiale. Pacienții cu imunodeficiențe primare depind de imunoglobulină la fel cum pacienții cu diabet sunt dependenți de insulină.

Anunțul ministerului prin care, în România, vor ajunge în luna noiembrie 900 de flacoane este cel puțin iresponsabil și ridică, din partea bolnavilor, o problemă legitimă cu privire la modalitatea de repartizare a acestor doze, în condițiile în care un bolnav are nevoie de cel puțin 4 doze lunar.

FACIAS a solicitat Ministrului Sănătății să propună în Guvern adoptarea de urgență a unei ordonanțe care să rezolve criza imunoglobulinei din România, și să elaboreze, împreună cu producătorii, o strategie comune în ceea ce privește aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței din România, pe termen scurt și lung.

În lipsa acestui tratament, pacienții dependenți de imunoglobulină riscă să fie imobilizați la pat și, în cele din urmă, sunt în pericol de moarte – repercusiuni pedepsite inclusiv de legea penală care incriminează conduitele pasive ale autorităților generatoare de lezări ale unor valori sociale esențiale – cum ar fi viața persoanei.

FACIAS va acorda consiliere juridică gratuită tuturor celor care vor dori să dea în judecată Ministerul Sănătății și celelalte autorități responsabile de eventualele consecințe provocate de această criză. 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=87471

Publicat de la data nov. 9 2017. Categorii Social.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

12 decembrie 2018, 19:55
 

N
Senin
2°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 4°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:43
Apus: 16:36
Prognoza 13 decembrie 2018
Zi
 

VSV
Înnourat
3°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 2
Noapte
 

NNV
Parţial înnourat
-5°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 2
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 160.424 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team