FACTORUL 1% – Obiceiuri mici pentru rezultate mari de Luca Mazzucchelli

FACTORUL 1% : Obiceiuri mici pentru rezultate mari de Luca Mazzucchelli, carte aflată în pregătire la editura ap (ACT și Politon) este lectura care te va ajuta să conștientizezi faptul că, ceea ce ești azi este rezultatul obiceiurilor pe care le-ai îmbrățișat în ultimii cinci ani, iar ceea ce vei fi peste cinci ani va fi rezultatul obiceiurilor pe care le îmbrățișezi azi.

Așadar, ne place sau nu, obiceiurile sunt acea forță invizibilă care ne influențează felul de a fi, rezultatele pe care le avem și imaginea pe care și-o formează ceilalți despre noi, de aceea e atât de important să avem obiceiuri bune. Iar în cazul în care nu le avem, este important să ni le formăm.

Vestea bună pe care ne-o dă Lucca Mazzucchelli în această ediție actualizată a cărții, este că obiceiurile pot fi schimbate în favoarea noastră, cu un minim efort.

Factorul 1% este o metodă inovatoare în opt pași pentru a ne schimba  obiceiurile și a transforma comportamentele care sunt importante pentru noi în obiceiuri puternice și durabile.

PESTE 5 ANI, VEI FI REZULTATUL OBICEIURILOR PE CARE LE ADOPȚI ASTĂZI.

Luca Mazzucchelli este psiholog, psihoterapeut și antreprenor și autorul mai multor eseuri de promovare a psihologiei, căutând mereu noi modalități de a aduce psihologia mai aproape de viața de zi cu zi a oamenilor.

Prin intermediul rețelelor sale de socializare, pe care este foarte popular, Luca Mazzucchelli discută zilnic cu sute de mii de oameni pe care îi ajută să își rezolve problemele de natură psihologică.

De asemenea, este speaker pentru  evenimente corporate și a fost numit Cel Mai Bun Coach pe probleme de psihologie de către Asociația Coachilor Italieni. El editează revista Psicologia contemporanea magazine și este consultant editorial pentru diverse serii de cărți.  Locuiește în Milano împreună cu soția și cei trei copii ai lor.

De același autor, la Editura ap! au mai apărut cărțile pentru copii: „Tema care devine curaj” și „Totul e greu înainte să devină ușor”, dar și titlul „Era inimii”, care te va convinge că, în viitor, pentru a avea succes va fi esențial să  îți poți stăpâni emoțiile.

Vă invităm să citiți un fragment în exclusivitate din cartea FACTORUL 1%.

ZERO ZILE ZERO

O prietenă de-ale mele, jurnalistă, a fost dintotdeauna de părere că nu e în stare să alerge. Nu vorbim despre vreun maraton, nici măcar 30 de minute în fiecare zi. Era atât de convinsă că nu ar reuși, încât nici măcar nu încerca.

Apoi, i-am vorbit despre factorul 1%, i-am explicat că ceea ce contează pentru a schimba un comportament și a deprinde un obicei nou, în cazul ei, alergatul, este să începi, chiar și cu pași mici, chiar și pentru trei minute. Iar ea a încercat: mai întâi cinci minute, apoi șapte, apoi cincisprezece, douăzeci, până la patruzeci de minute.

Aleargă încet, foarte încet, ca un melc după spusele ei, dar își respectă metabolismul și nu se gândește la performanță, ci doar să alerge zilnic (sau aproape zilnic) în ritmul ei.

Nu îi pasă de cei care râd de ea pentru că îi ia nouă minute să parcurgă un kilometru și nici nu apleacă urechea când i se spune că ar trebui să îi ia șase minute: rămâne concentrată pe a-și pune în practică noul comportament și pe a-l dezvolta treptat, fără ca efortul să devină insuportabil pentru ea.

Odată adoptat un nou comportament, pentru a-l transforma într-un obicei, este important să-l menținem în timp. Putem să ne gândim mai târziu la cum să creștem intensitatea. De fapt, chiar este mult mai ușor să crești intensitatea după ce ți-ai format obiceiul.

Când devine un obicei să citești o pagină pe zi, nu îți va fi greu să treci la două, apoi la trei și așa mai departe, până ajungi la cele zece pe care ți le-ai propus.

Cheia este să faci pași mici, să progresezi treptat. Nu trebuie să ne lăsăm prinși în capcane de tipul „totul sau nimic”, fiindcă acesta nu este decât un gând care ne înșală și ne paralizează.

Dacă prietena mea i-ar fi ascultat pe cei care îi spuneau că, „decât să alerge așa încet, mai bine nu ar mai alerga deloc”, atunci nu ar fi început să alerge niciodată. Însă, astăzi aleargă, încet, dar aleargă, și doar asta contează.

Conceptul de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să ne formăm un nou obicei este „zero zile zero”, adică să nu lăsăm să treacă nicio zi fără să ne dedicăm acțiunii pe care dorim s-o automatizăm.

Pentru că 1, conform matematicii obiceiurilor, tot e mai bine decât 0.

Scopul este să păstrezi stabilitatea comportamentului pe care vrei să-l transformi într-un obicei, iar misiunea ta este să protejezi acea flacără mică pe care ai aprins-o. Pentru că, odată stinsă, va fi cu mult mai complicat și mai obositor să o aprinzi din nou.

Comments

comments

One thought on “FACTORUL 1% – Obiceiuri mici pentru rezultate mari de Luca Mazzucchelli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.