Falia nord-sud, dublată de ruptura între generațiile de europeni

O profundă ruptură între generații și o schismă geografică agravată, induse de pandemie, ar putea transforma viața politică europeană, arată un nou studiu realizat de European Council on Foreign Relations. Victime: tinerii.

Dacă discrepanțele geografice create de pandemie nu au făcut decât să urmeze faliile deja existente între nord și sud, provocate de criza euro, respectiv vest și est, din cauza crizei migrației, acum apare un nou clivaj – între tineri și vârstnici.

Tinerii europeni consideră că au fost principalele victime ale pandemiei; în rândul tinerilor există un val de cinism în ce privește intențiile guvernelor – ei sunt mai puțini înclinați să creadă că motivul principal pentru care guvernele au introdus restricții anti-pandemie este limitarea răspândirii virusului; 43% din respondenții sub 30 de ani se declară sceptici în privința motivelor guvernelor, cred că guvernul lor nu vrea decât să creeze aparența unui control, afirmă că guvernele se folosesc de pandemie ca pretext pentru a-și consolida controlul asupra populației; pandemia a contribuit și la erodarea încrederii în democrație în rândul tinerilor, arată raportul.

Polly Toynbee scrie pentru „The Guardian” că se manifestă un val crescând de furie în rândul tinerilor pentru ceea ce au sacrificat de bunăvoie în beneficiul persoanelor în vârstă, după cum rezultă dintr-un sondaj major, în 12 țări europene.

Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Externe, care a realizat sondajul, spune că tinerii se simt ca cei care au luptat în războaie – s-au conformat, s-au supus pentru a-și salva părinții și bunicii, dar totuși ei sunt victimele pe termen lung: lipsa locurilor de muncă, problemele educației și șansele slabe de viață bună vor lăsa cicatrici permanente asupra tinerei generații.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.