Fără vacanță!

Așa s-ar putea caracteriza, pe drept cuvînt, activitatea prodigioasă a Viorelei Filip, chiar cînd are…vacanță oficială de la Școala populară de artă, unde este profesoară. Fiindcă este evident că nu stă o clipă: absolventă de Conservator și membră a UCMR, are la activ circa 2000 de texte pentru cîntece, mai bine de 100 de compoziții, lansînd în paralel, ca dascăl de canto, zeci de elevi care au devenit binecunoscuți. Plus că este membră în jurii și organizează și un festival ce-i poartă numele! Așa încît nu stă o clipă, desigur înafara momentelor dedicate soțului ei, Cristian Bîrlădeanu, doctor în muzică, albumul lansat de casa de discuri Eurostar fiind de altfel un dar la aniversarea a 25 de ani de căsătorie. Albumul poată titlul care ne-a inspirat și pe noi, ”Dragostea nu ia vacanță”, după piesa lui Francisc Reiter, și include mai toate șlagărele lansate de interpreta cu voce impresionantă într-o carieră exemplară.

Este vorba de cîntece compuse de Dumitru Lupu (cele mai multe), dar și de Jolt Kerestely, Marcel Dragomir, Dan Iagnov, Corneliu Meraru, Gh. E. Marian, Ioan Ona, Nicolae Caragia și Vicențiu Perniu. Acesta din urmă este actualul dirijor al orchestrei Teatrului ”Al. Davila” din Pitești (cu care colaborează Paul Surugiu-Fuego), fiind în urmă cu trei decenii junele pianist al orchestrei în turneele de mare succes ale instituției argeșene, la care luau parte, înafară de Viorela Filip și Dumitru Lupu – Gabriel Dorobanțu, Cătălin Crișan, Ileana Șipoteanu, Daniel Iordăchioae, Otilia Rădulescu. Este impresionant gestul interpretei de a nu lăsa uitării numele unor autori valoroși, cum ar fi Corneliu Meraru (fost trombonist în marea orchestră Radio a lui Sile Dinicu), Ioan Ona (profesor la Ploiești, unde a lansat cîteva voci foarte bune), Gh. E. Marian (în egală măsură valoros realiator la TVR), nemaivorbind de Dan Iagnov, a cărui memorie este din fericire cinstită prin albumele lansate în regie proprie de Mirela Brițchi.

Conform tradiției, toți cei prezenți la foarte reușita lansare de la magazinul Muzica au venit la microfon și au creionat personalitatea artistei, istorisind și episoade mai puțin cunoscute din colaborarea lor. Echipa de elită a compozitorilor de pe disc a fost reprezentată la cel mai înalt nivel de Jolt Kerestely, care fie vară, fie iarnă, fie ploaie, fie ninsoare sosește la toate evenimentele pe…bicicletă, fiind un adevărat campion la cei 84 de ani ai săi! Dintre colegii textieri a ținut să nu lipsească Marian Stere, care este și redactor la Radio România Internațional. Un ”trio formidabil”, cum se chema o emisiune TV celebră a lui Titus Munteanu, a fost alcătuit din glorii ale Radio România…de altădată, fiindcă mai tinerii realizatori de azi nu vin la evenimente privind muzica ușoară românească nici să-i pici cu ceară (oricum n-o cunosc și n-o difuzează, așa că nu e nici o pagubă). Este vorba de Titus Andrei, care a condus redacția de specialitate a postului public pînă cînd un ”reformator” a…desființat-o, și de colegele sale Lucia Popescu Moraru și Adriana Marian. Toți trei, absolvenți de Conservator, au dovedit încă o dată atașament față de genul muzical și artiștii promovați cu devoțiune și respect decenii la rînd, elogiind, ca și Kerestely, muzicalitatea și calitățile vocale ale Viorelei Filip. În discursul fiecăruia dintre ei, dar și al altor invitați, s-a simțit amărăciunea față de starea de lucruri de la Radio România, unde o mînă de neaveniți și necunoscători sfidează pe față muzica ușoară românească, și asta, repetăm, la Radio ROMÂNIA! Se înțelege, cele mai numeroase prezențe, înafara admiratorilor și elevilor săi, au fost înregistrate din tabăra colegilor de breaslă, care au dovedit încă o dată o pilduitoare solidaritate. Au venit și au elogiat personalitatea sărbătoritei (fiindcă asta era de fapt) Marina Florea, Natalia Guberna, Ioana Sandu, Aurel Moga, Carmen Anton, Camelia Florescu, mulți dintre ei la rîndul lor colaboratori apropiați ai casei de discuri Eurostar.

Firește, ”concluziile” au fost trase de Venera și Paul Stîngă, care la final i-au invitat pe cei prezenți la o prelungită sesiune de autografe și la tradiționalul cocktail. Acest album, binevenit, marchează revenirea Viorelei Filip în prim-plan, pentru că ar fi fost păcat ca ea să se mulțumească cu rezultatele de la catedră și cu premiile de la festivaluri, mai ales că, printr-o cuceritoare interpretare-surpriză, i-a ”amenințat” pe soții Stîngă că următorul ei album va fi unul de muzică populară!

Octavian Ursulescu

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.