Federaţia Solidaritatea Sanitară: Salariile medicilor ar putea scădea!

Reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară resping aşa-zisul proiect de „creştere a salariilor medicilor”, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

„Mare parte dintre propunerile pe care le-am adus acestui proiect nu se regăsesc în forma supusă dezbaterii publice”, a declarat Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi în primul rând de faptul că acesta oferă variante de suplimentare a veniturilor doar pentru o anumită categorie a personalului- care oferă servicii private în spital de stat.

Salariile medicilor ar putea scădea!

Deşi s-a discutat despre plata în funcţie de performanţă, singurele venituri certe sunt cele provenite din prestarea de servicii în regim privat, unde au acces doar medicii cu cel puţin 3 ani experienţă în unitatea medicală respectivă. „Condiţia privind vechimea e nefirească, având în vedere mobilitatea locurilor de muncă”, atrag atenţia sindicaliştii. În condiţiile în care s-a spus că opţiunea pentru un anumit medic îi va costa pe pacienţi, reprezentanţii FSS atenţionează că toţi medicii au dreptul la „pacienţi proprii”, excepţie fiind, într-adevăr, medicii de urgenţă”. În acest sens, trebuie reglementate mai clar situaţiile în care pacenţii vor fi puşi să plătească pentru serviciile acordate în spitalele de stat.

Proiectul conţine o serie de aberaţii, printre care şi posibilitatea scăderii salariilor. „Nivelul actual de salarizare trebuie considerat salariu de bază, fără a fi luată în considerare variante de scădere. În noul proiect, veniturile sunt deja cuprinse la partea varabilă, sporurile la fel”. Medicii nu văd altă soluţie în afara protestelor.

EVZ.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.