Femeile, mai prezente în Consiliile de administrație din Germania

Majoritatea companiilor listate şi a societăţilor cooperative din Germania vor trebui să aibă cel puţin o femeie în Consiliile lor de Administraţie, după ce reprezentanţii partidelor aflate la guvernare au ajuns la un acord privind această măsură îndelung aşteptată, transmite Reuters.

Conform acordului, imediat ce o companie are mai mult de trei membri ai Consiliului de Administraţie, cel puţin unul trebuie să fie o femeie. Totuşi, se estimează că decizia va avea un impact modest, deoarece şi Consiliile de Administraţie mai mari vor fi de asemenea obligate să includă doar o femeie.

Franziska Giffey, ministrul german al Familiei, a apreciat că acest acord reprezintă „un progres istoric”, în timp ce ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a salutat de asemenea înţelegerea.

Unele lucruri durează de prea mult timp, dar în cele din urmă am obţinut într-adevăr ceva în urma disputei cu partidul conservator”, a scris pe Twitter Olaf Scholz.

Pe ansamblul economiei, impactul ar putea fi mai mare: 30% din membrii Consiliilor de Supervizare ale companiilor deţinute de Guvern trebuie să fie femei. Consiliile lor Executive trebuie de asemenea să aibă un număr minim de femei membre.

Un studiu realizat în anul 2019 de organizaţia DIW arată că aproximativ 30% din membrii Consiliilor de Supervizare ale celor mai mari 30 de companii listate germane sunt femei, dar creşterea a stagnat. În Consiliile Executive ale celor mai mari 100 de companii, procentul femeilor este de doar 10%.

Deşi este condusă de o femeie cancelar de aproape 15 ani, Germania se situează sub media europeană în materie de egalitate pe piaţa muncii, conform unui index din 2019 al Institutului european pentru egalitate între bărbaţi şi femei.

Femeile câştigă în medie cu 20% mai puţin decât bărbaţii şi nu ocupă decât 15% din posturi în cadrul Consiliilor de Administraţie.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.