Andreea Petricean

FEMINA

În urmă cu câțiva ani am remarcat în grupul de backing vocal al lui Ovidiu Komornyik o tânără cu voce minunată.

Când m-am interesat am aflat că este fiica reputatei interprete de muzică ușoară Emilia Dițu, ceea ce explica multe, inclusiv faptul că la un moment dat s-a orientat către o carieră solistică.

A debutat la 14 ani, pe scena Casei de cultură a MAI, fiind una din elevele preferate de la Școala populară de artă ale profesoarei Viorela Filip.

Prima distincție a cucerit-o la concursul radiofonic ”Steaua fără nume”, în 2005, încercare nereușită (netransmiterea pe micul ecran a fost decisivă) de a resuscita celebrul concurs TV.

Chiar dacă organizatorii o aveau în frunte pe fosta realizatoare Simona Patraulea, iar juriul includea nume prestigioase, inițiativa s-a stins, previzibil, după doar câteva ediții, însă pentru Andreea a însemnat un start promițător în carieră.

Așa încât a prins curaj și a participat la multe competiții de gen, atât în țară, cât și peste hotare. Astfel, a fost laureată, între altele, la ”Festivalul tinereții” de la Mangalia și la ”Concorso Canoro l usignolo” în Italia.

Devenită cunoscută, a început să fie solicitată pentru turnee peste hotare, cântând în China, Germania, Spania, Italia, în această din urmă țară având ocazia de a apărea pe scenă alături de binecunoscuta formație I Cugini di Campagna.

Alte nume reputate pe plan internațional care au invitat-o în concertele lor au fost Tony Esposito (”Kalimba de luna”) și Francesco Napoli (”Marina, Marina”), dar în egală măsură a fost pe scenă, în diverse turnee și concerte, cu Angela Similea, Ovidiu Komornyik sau Carmen Trandafir. N-o mai ascultasem de ceva vreme când mi s-a ivit prilejul de a o prezenta la câteva evenimente muzicale organizate de promotorul Dorin Irimia, fiind realmente impresionat de nivelul profesional atins.

Andreea Petricean posedă la ora actuală un repertoriu extrem de divers, cu melodii din mai multe genuri muzicale.

Mai mult de atât, în 2021 a lansat prima piesă proprie, ”Aș vrea”, la care este co-autoare, piesă care la vremea respectivă a atins în câteva zile cifre neașteptate de vizualizări pe canalul ei de youtube.

Muzica este semnată de Marius Filip, Ovidiu Stancu și Andreea Petricean, iar versurile – de interpretă împreună cu Ovidiu Stancu; Marius Filip a semnat producția și orchestrația, iar mixajul și masterizarea s-au realizat de către DJ Reck Records.

Un an mai târziu a lansat piesa ”Tot”, cu exact aceeași echipă de autori și producători. Și cum succesul stimulează apetitul creator, în același an echipa de mai sus a dat la iveală un colind difuzat intens la radio, ”De Crăciun”.

De această dată Andreea Petricean a cântat în duet cu talentatul ei fiu, care avea atunci 6 ani.

Astăzi Patrick Sebastian Ciuplea este elev în clasa a II-a la Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”, pregătindu-se să devină un pianist valoros, dar și vocalist, în acest sens studiind asiduu cu mama sa.

La 34 de ani, Andreea Petricean este o artistă împlinită, cu multe succese și concerte la activ, având propria formație de acompaniament, înființată împreună cu partenerul ei de viață, pianistul Marius Filip.

Din formație, înafară de ei doi, mai fac parte Lorin Lepădatu (saxofon), Georgian Iulian Panait (baterie), Alberto Măntoiu (chitară), Laurențiu Nanciu (acordeon), George Tudor (voce).

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.