Femina – Artiste în diaspora

Reprezentantele muzicii ușoare românești s-au bucurat întotdeauna de aprecieri peste hotare, au cucerit premii la festivaluri, au fost aplaudate în concerte, dar nu o dată ele au ales, îndeosebi înainte de 1990, să se stabilească în alte colțuri ale lumii, căsătorindu-se și începînd o nouă viață, adesea nelegată neapărat de muzică.

Articolul de față este unul consacrat îndeosebi ”secțiunii femina”, fiindcă relativ puține sînt numele importante din rîndul artiștilor care au plecat din țară în ciuda unei poziții de frunte pe tărîmul radio-TV-spectacole-festivaluri.

I-am aminti doar pe Constantin Drăghici, vedetă incontesbailă a genului în momentul părăsirii țării, în anii  70: a locuit și a cîntat în Germania și SUA, dar după Revoluție s-a repatriat și a decedat la București.Interpreta Ioana Sandu a dat un imbold carierei sale, editîndu-i DVD-uri și CD-uri, punîndu-i în valoare compozițiile și scriind o carte despre el.

Un alt artist important, Sergiu Cioiu, este stabilit în Canada, dar revine de cel puțin două ori pe an, pentru perioade îndelungate, în vederea materializării unor proiecte de succes: albume editate de casa de discuri Eurostar, concerte, emisiuni TV, cea mai recentă realizare a sa, despre care vom mai scrie, fiind impresionantul proiect muzical-actoricesc – un film dedicat lui Constantin Brîncuși.

Tot dincolo de Ocean și-a continuat cariera un nume important al muzicii folk din anii  80, Adrian Antonescu, apreciat și în SUA în postură de producător, compozitor, regizor muzical (a colaborat intens cu Margareta Pâslaru), dar și compozitorul și chitaristul Radu Goldiș, care locuiește în California, ca și fostul finalist de la ”Steaua fără nume”, solistul Ion Bănică. Compozitorul Bogdan Cristinoiu locuiește în Las Vegas, oraș pentru care au optat și cei doi componenți ai duetului Autentic.

În Canada s-a stabilit Ștefan Hrușcă, dar el este o prezență familiară pentru publicul nostru, revenind pentru concerte nu numai în perioada tradiționalelor colinde, în care el este neîntrecut.

Am putea să-i mai luăm în calcul pe frații Adrian și Mircea Romcescu, dar aceștia la rîndul lor s-au repatriat definitiv din Danemarca.

În Germania locuiește compozitorul Mihai Grigoriu, dar nu mai avem vești de la el, iar Vasile Șirli a venit din Franța, unde a fost mult timp director artistic la Disneyland-Paris, în postura de președinte al juriului la ”Cerbul de aur”.

Sigur, aici intră și numeroșii reprezentanți ai genului rock, în frunte cu membrii formației Phoenix, dar despre ei a scris adesea colegul nostru Doru Ionescu.

După cum se va vedea mai jos, reprezentantele sexului frumos (și în nici un caz slab, avînd în vedere curajul cu care au pornit într-un nou drum în viață) sînt mult mai numeroase în postura de ambasadoare ale talentului muzical autohton.

Țara făgăduinței și a tuturor posibilităților le-a atras, mai devreme sau mai tîrziu, pe cîteva frumoase și înzestrate interprete, pe care am fi dorit să le avem în continuare pe scenele noastre, dar tot mai mulți sînt, din păcate, românii atrași de mirajul unei vieți mai bune.

Că nu este întotdeauna așa o dovedesc revenirile, definitive sau doar pentru concerte, ca să nu mai vorbim de regretele și dorul de țară împărtășite de mulți dintre artiștii din diaspora.

Ca să rămînem dincolo de Ocean, ia să vedem. Excepţionala cîntăreaţă Elena Cîrstea are o femilie fericită, din păcate s-a orientat către o altă profesie. De altfel ne amintim că artista de top care este Corina Chiriac, în perioada în care a locuit tot în SUA, dar în California, s-a specializat în alt domeniu, pentru că pentru artiștii români ocaziile de urca pe scenă sînt legate exclusiv de întîlnirea cu românii din țările respective.

Tot americancă este de multe decenii fosta conducătoare a Trio Expres, Carmen Mureșan, consacrată sub numele Carmen Harra pe un cu totul alt tărîm, publicînd numeroase cărți traduse și la noi. Dar prima dragoste nu se uită, așa încît Carmen și-a lansat acum doi ani la casa de discuri Eurostar un album foarte modern și reușit.

În SUA lucrează la relansarea carierei foarte talentata Cătălina Toma, fosta ”regină rhythm and blues”, înregistrînd acolo cîteva piese incitante difuzate și la Radio România. Ea a fost colegă în cîteva ediții ale ”Școlii vedetelor” cu frumoasa Nicoleta Drăgan, ”titulară” a celebrului colectiv al lui Titus Munteanu, stabilită de asemenea în SUA. Cîțiva ani și-a încercat șansa acolo și fosta sa colegă Nadine, așa cum din California trimite permanent știri și imagini Ana-Maria Ferentz.

Vom reveni pe pămînt american, dar înainte de a călca pe plaiuri europene să mergem puțin în nord, în Canada, mai precis la Toronto, în acest oraș locuind două artiste care s-au întîlnit pe scena festivalului de la Mamaia: timișoreanca Loredana Otrocol în postură de concurentă la secțiunea Interpretare, iar frumoasa Dana Cufis, absolventă de Conservator – în aceea de componentă a grupului vocal Choralis condus de Voicu Enăchescu.

Se înțelege, majoritatea reprezentatelor muzicii ușoare au ales țări europene. Dacă tot am amintit ceva mai sus de ”Școala vedetelor”, un alt regret al nostru legat de părăsirea muzicii, pentru care era atît de dotată, se leagă de remarcabila voce Alice Bursuc.

Dacă fiecare dintre cei amintiți în articolul de față își leagă existența de o singură țară, Alice, foarte apreciată pe tărîm jurnalistic, este un adevărat cetățean al lumii, chiar dacă în ultimii ani a locuit mult timp în Grecia.

În Italia sînt stabilite Ramona Bădescu și Paula Mitrache, despre al căror succes am scris de curînd, ca și Olga Bălan sau Perla Toma (dar despre aceasta din urmă nu mai avem din păcate nici o veste de mult timp, după ce susținuse un formidabil recital la festivalul de la Mamaia, unde cîștigase un premiu important în 1990).

Despre ”franțuzoaica” Otilia Miriam Romea de asemenea am scris mult, fiindcă ea cîntă în continuare în Franța și a transmis dragostea pentru muzică fiicei sale.

Tot în Hexagon locuiesc doi folkiști de marcă, din generații diferite, Mihai ”Mișone” Munteanu (fostul meu coleg de clasă de la Liceul ”Dimitrie Cantemir” din București este în prezent un apreciat arhitect) și Marcela Saftiuc, ca și fostul baterist de la Phoenix, Costin Petrescu.

Superba Luiza Cioca, muza compozitorului Dan Iagnov, cu care s-a întîlnit în Ceruri, a locuit în Elveția, în timp ce o altă artistă care ne-a părăsit în plină forță, Claudia Daniela Nacu, compozitoare și fostă membră a Trio Expres, își făurise o carieră în Olanda.

După turnee în diverse țări, fosta conducătoare a grupului vocal Forte, Iulia Nemeș, a optat pentru Suedia, unde este invitată adesea să cînte la evenimente, inclusiv jazz, și tot în această țară, la Goteborg, locuiește Mariana Ritz (căsătorită Horvath), fostă laureată la ”Steaua fără nume”.

Vecină oarecum le este, în Danemarca, Eva Kiss, care la rîndul ei cîntă împreună cu soțul ei Radu Constantin, fost component al formației Romanticii. Ei au cam rămas singurii în colonia de muzicieni români de acolo, fiindcă, așa cum am scris, Mircea Romcescu și soția sa Olimpia Panciu (ce păcat că refuză aparițiile publice!), ca și Adrian Romcescu s-au întors la București.

Maria Nagy este stabilită în Ungaria, dar ”detașamentul” cel mai numeros de grații muzicale românești poate fi găsit în Germania (de unde Ricky Dandel a fost invitat de multe ori în țară, îndeosebi ca prezentator, inclusiv la ”Cerbul de aur”, dar el este pus în umbră de numeroasele soliste): Pompilia Stoian, Anca Agemolu, actrița și cîntăreața Mihaela Dumbravă (văduva lui Mihai Dumbravă), Gina Pătrașcu (fosta cîștigătoare de la Mamaia organizează acolo turnee ale artiștilor români), Acvilina Severin (și-a construit însă o casă lîngă București și este tot mai tentată să rămînă acasă), Păunița Ionescu (cine poate uita, în afara performanțelor sale rock, șlagărul ”Pe o rază de lumină” de Marian Nistor, cîntat alături de formația Savoy?)…

Tot în Germania știu că plecase simpatica mămică din Brașov, Doina Limbășanu, solistă în ascensiune în acel moment, dar nici despre ea nu mai avem vești. Mă amuz acum cînd îmi aduc aminte o întîmplare nostimă. Predasem la ”Almanahul BTT” (Biroul de Turism pentru Tineret) mai multe articole, între care și unul dedicat Doinei Limbășanu. Pînă în clipa tipăririi și apariției pe piață ale almanahului au trecut cîteva luni, interval în care solista a părăsit țara! Vă dați seama ce perdaf am luat, deși efectiv n-aveam nici o vină…

Ultimul paragraf îl consacrăm unei interprete stabilite în SUA, la Dallas, în statul Texas, dar după o intensă carieră internațională pe meridianele globului, din Japonia (unde a cîntat un timp și compozitorul Virgil Popescu) pînă în Egipt (aici a avut colegă o altă solistă bună, Maria Botta).

Pe cînd se numea încă Loredana Martinov (acum a revenit la numele Crăciun), înzestrata solistă a susținut zeci de concerte în țară și a lansat cîteva superbe cîntece aparținînd lui Dan Iagnov, pe versuri de Andreea Andrei: ”Ce dacă mint?”, ”Și dacă vei pleca”, ”Regretele tîrzii”, ”Atunci cînd pleci”, ”Cît mai aproape”. Mirela Brițchi a inclus în anii din urmă aceste melodii pe discurile realizate de dînsa și consacrate creației lui Dan Iagnov.

În Japonia devenise o mică vedetă locală, la concurență cu solistele americane de culoare, localurile unde cînta (între care faimosul ”One Eyed Jack”) fiind preferate de vedete de fotbal, campioni de sumo, actori și cîntăreți celebri. Între aceștia: Sting (cu care avea să se reîntîlnească în America!), Steven Seagal, Sylvester Stallone, Jackie  Chan, Orlando Bloom, Avril Lavigne, Christina Aguilera, Lady Gaga, Steven Tyler (Aerosmith), Santana, Eric Clapton, Backstreet Boys, pentru că după filmări sau concerte impresarii îi duceau la cel mai în vogă local.

La rîndul ei, ca și mulți dintre ei amintiți în acest articol, Loredana Crăciun intenționează să-și relanseze cariera muzicală, așa că nutrim speranța că-i vom revedea pe toți din nou pe scenele din România!

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.