Fenomenele meteo extreme, o stare de normalitate în viitor

România va fi în continuare greu încercată de condiţiile meteo extreme – caniculă şi vijelii, avertizează meteorologii. Specialiştii spun că ar trebui să ne obişnuim cu acest tip de vreme, scrie adevarul.ro.

”Vremea extrem de capricioasă este pusă pe seama circulaţiei general atmosferice care a dus la alternanţe ale valulului de aer cald din Africa de Nord cu aerul rece venit dinspre Polul Nord“,  a explicat, pentru ”Adevărul”,  Timo Mihai, meteorolog de serviciu.

Din cauza aerului adus din Africa de Nord, nu sunt excluse furtunile de nisip. Acestea nu aduc consecinţe grave, singurul efect vizibil fiind murdărirea carosabilelor şi a altor obiecte de la nivelul solului, a adăugat specialistul.

Timo Mihai a precizat că încălzirea globală este unul dintre factori determinaţi ale condiţiilor meteo extreme, aceasta afectând întrega planetă: „ După anii 2000 a început să se producă o încălzire a apei din oceane, cât şi a uscatului faţă de media secolul XX.  Cu cât cresc mai mult aceste temperaturi, cu atât norii se dezvoltă pe verticală, iar astfel furtunile  devin din ce în ce mai violente“.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.