Festival la…majorat

Ajuns la ediția a XVIII-a, festivalul național ”Rapsodii de toamnă” de la Câmpulung-Muscel și-a reconfirmat poziția în ierarhia manifestărilor de gen de pe tărâmul romanței.

Se înțelege, nimic nu poate concura măcar cu ”Crizantema de aur” de la Târgoviște, cu cele 57 de ediții de până acum, unde directoarea artistică Alina Mavrodin Vasiliu a edificat o construcție artistică impresionantă și unde există, cu sprijinul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, singurul concurs de Creație de la festivalurile de muzică ușoară sau romanțe din țară.

Competiții de interpretare mai sunt, dar nu multe – la Zlatna (unde festivalul ”Te-aștept pe-același drum” a atins cota XX și este cu siguranță, inclusiv prin prisma orchestrei și a recitalurilor, pe poziția secundă într-un clasament neoficial), Baia-Mare, Botoșani, Bocșa.

Cel de la Timișoara a sucombat, așa încât celor de mai sus li se mai adaugă doar competiția musceleană, care nu numai că supraviețuiește, în ciuda unui sprijin inexistent din partea Primăriei, dar își adaugă an de an noi valențe.

Sigur, cu o finanțare serioasă s-ar putea mări formația de acompaniament și cuantumul premiilor, ar putea fi invitate vedete de marcă din domeniu, dar tocmai de aceea este de admirat ce se face aici.

De pildă la această ediție au susținut recitaluri Sanda Ladoși (a făcut parte și din juriu), o altă binecunoscută solistă de muzică ușoară, Ioana Sandu, câștigătorul ediției anterioare, Ciprian Cucu, asistent universitar la Facultatea de muzică din Brașov, interpretul de romanțe Ion Ioniță și, cum este normal, directoarea artistică și sufletul festivalului, reputata interpretă Mariana Claudia Filipescu.

Afișul atractiv a făcut ca sala Casei de cultură a sindicatelor (directoare Graziela Camelia Tudoran), gazdă a evenimentului, să fie arhiplină, cealaltă instituție organizatoare fiind Cercul Militar Câmpulung, referent Emilia Bița. Tradițiile culturale ale orașului Câmpulung-Muscel sunt binecunoscute, atâtea și atâtea celebrități purtându-și pașii de-a lungul vremii pe faimosul bulevard ”Pardon”.

Așa încât emoția celor veniți la festival a crescut exponențial, cu atât mai mult cu cât aici s-au numărat între laureați artiști importanți ai romanței. I-aș aminti aici pe cei care au strălucit și pe scena de la Târgoviște, la ”Crizantema de aur”: Cristina Beldean Moșuțan, Ciprian Cucu, Alexandru Aghenie, Georgeta Plută – câștigători de trofee și premii I, Darius Divian Iordănescu sau Liliana Feher, deci așa mai mic cum este el, concursul de la Câmpulung-Muscel a atras voci importante, majoritatea  cu studii la Universitățile de muzică din București, Cluj-Napoca sau Chișinău.

Iar promovarea romanței, cu bijuterii din repertoriul genului aparținând celor mai importanți compozitori, nu poate fi cuantificată cu exactitate, dar cum numărul melomanilor din oraș, ca și al interpreților de gen este tot mai mare, concluziile se impun de la sine.

Pentru a încheia prezentarea informațiilor generale, să mai notăm că inspiratul decor a fost realizat de neobosita (în juriu, la organizare, în recital!) Mariana Claudia Filipescu, cu sprijinul arhitectei Ioana Binică.

La capitolul parteneri media, la loc de cinste s-au aflat revista ”Actualitatea Muzicală” și publicația ”Ultima Oră”.

Înainte de a trece pe scenă să poposim…în fața ei, unde s-a aflat juriul prezidat de prof. univ. dr. Mădălina Rucsanda, decan al Facultății de muzică de la Universitatea ”Transilvania” din Brașov. Alături de dânsa au luat loc în loja ”judecătorilor”, înafară de Sanda Ladoși și Mariana Claudia Filipescu, de care am amintit: Stelian Coman (profesor de muzică, dirijor, compozitor), Florin Pană (pianist, profesor de muzică, muzician de jazz), Raisa Bârnaz de la Chișinău (cunoscută interpretă de romanțe), Speranța Florea (dirijoare, profesoară de muzică), preotul Daniel Oprescu, absolvent al Facultății de Artă Sacră.

Jurații au cântărit cu exigență evoluția celor 15 finaliști din București, Buzău, Săcele, Craiova, Brașov, Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeș și Chișinău, aceștia fiind acompaniați de doi excelenți instrumentiști – pianistul Florin Bălan, profesor univ. doctor la Facultatea de muzică a Universității ”Transilvania” din Brașov, și violonistul Virgil Iordache, profesor de muzică și dirijor.

Nu este deloc ușor să apreciezi valoarea unui solist după interpretarea unei singure romanțe, dar specialiștii au anunțat o ierarhie finală apreciată de concurenți și aplaudată de public, ei cântărind și inspirația în alegerea unei lucrări potrivite calităților vocale.

Au fost acordate trei mențiuni. Una dintre ele a revenit localnicei Ana Maria Lemnaru, care a reprezentat școala ”Musical by Gina Pavel” (sora lui Marcel Pavel) și a cântat binecunoscuta creație a lui Titel Popovici ”Iubirea noastră nu are apus”. A doua mențiune a plecat la Buzău, câștigată de Andreea Cristina Iordache, care a făcut apel la o romanță clasică, ”De ce oare eu te-am cunoscut?”, așa cum a procedat, după cum se vede inspirat, și Marian Coman din Pitești, cu ”Car frumos cu patru boi”. Foarte tânărul Nicolae Andrei Bucă din Săcele a dovedit aceeași orientare către repertoriul de aur al genului, cântând ”Frumoasa mea cu ochii verzi” de Ionel Fernic, intrând în posesia Premiului special ”Constantin Țiculeanu”.

Un alt Premiu special, ”Vulturii Carpaților”, i-a fost înmânat Gheorghiței Burcea din București, nelipsită de la competițiile de gen, care a dat viață unei compoziții proprii, muzică și text, ”De-mi vii în vis”. Școala locală ”Musical by Gina Pavel” a mai dat o laureată, de această dată distinsă cu premiul III – este vorba de Anamaria Picurici, care a ales romanța lui Paraschiv Oprea ”Anii vin, anii trec”.

Solistă valoroasă, venită de la Chișinău și stabilită la Pitești, Veronica Lozovenu a impresionat prin farmec și naturalețe, intrând pe drept cuvânt în posesia premiului II în urma interpretării sensibile a neuitatei creații a lui Titel Popovici, ”Ce fel de om ești tu?”.

Oarecum surprinzătoare clasarea pe prima treaptă a podiumului de premiere a unei soliste fără carte de vizită, mai ales că a ales o piesă a unui autor puțin cunoscut, Gheorghe Piele, ”Romanța mea” – este vorba de Ileana Machidon din Curtea de Argeș Distinsă așadar cu premiul I, o așteptăm acum să confirme la marile competiții de gen, în special la ”Crizantema de aur”. Este și cazul solistei Lidia Bahnaru de la Chișinău, câștigătoare a Trofeului, care a interpretat compoziția lui Ion Vasilescu, pe versuri de Eugen Mirea, ”În micul orășel uitat de lume”.

La un moment dat char așa intenționam să intitulăm articolul nostru, ”În micul orășel uitat de lume”…

Ar fi păcat ca oficialitățile din Câmpulung-Muscel să nu conștientizeze cât de mult contribuie la imaginea localității asemenea manifestări muzicale, care ajungând la un nivel înalt pot deveni adevărate brand-uri, cum este la Târgoviște, cunoscută drept ”Cetate a romanței”.

Dacă nu la a 19-a, măcar la cea festivă, a 20-a, să putem spune că ”Rapsodii de tomană” a devenit o sărbătoare și o mândrie a orașului, așa cum este normal!

OCTAVIAN URSULESCU

Foto: Robert Ștefan  

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.