Festivalul de Muzică Veche București este dedicată clavecinului

Capitala României va găzdui, între 13 și 28 noiembrie 2017, cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București. Subintitulat anul acesta ‘Clavecinissimo’, festivalul prezintă o serie de evenimente culturale de ținută, dedicate interpretării autentice a muzicii vechi. Anul acesta festivalul este dedicat instrumentului favorit al Barocului muzical european, clavecinul.

‘Festivalul aduce, și anul acesta, la București, muzicieni de top din Spania, Germania, Italia și România, care vor readuce în atenție sunete și sonorități din alte vremuri’ spune Laurențiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche București (FMVB). ‘Am pregătit două săptămâni de descoperire a noutății muzicii vechi, laitmotiv-ul festivalului nostru, în compania unor artiști consacrați din Europa și din România’, mai spune Laurențiu Constantin.

Ediția din acest an a festivalului debutează pe 13 noiembrie, cu recitalul cameral ‘Inspired by Corelli’, la Teatrul Evreiesc de Stat, urmat, pe 16 noiembrie, de ‘Toccami l’anima’ — un recital de clavecin cu Marco Mencoboni (Italia), găzduit de Biserica Anglicană.

Pe 20 noiembrie, va avea loc recitalul solo de clavecin susținut de Ketil Hausgand (Germania), ‘Bach and the French’, la Biserica Anglicană. Chiar a doua zi, pe 21 noiembrie, la MNAR (aripa Știrbei), Ketil Haugsand va fi gazda ‘proiectului Taskin’ — eveniment dedicat prezentării proiectului de restaurare a clavecinului istoric Taskin de la Muzeul Național Peleș.

Pe 23 noiembrie, festivalul programează ‘Clavecinissimo by French’, un spectacol de muzică barocă franceză, în sala de festivități a Institutului Cultural Român (Aleea. Alexandru 38).

Doi artiști de renume din Spania (Xavier Diaz-Latorre și Pedro Estevan) vor susține, pe 25 noiembrie, concertul ‘Sones de palacio’, în cadrul maiestuos oferit de Sufrageria Regală a Muzeului Național de Artă al României (MNAR).

Programul de concerte al ediției a XII-a a FMVB se încheie pe 28 noiembrie cu ‘Bach 2.1’, un concert ce propune ca repertoriu Integrala concertelor pentru două clavecine de Johann Sebastian Bach, la Sala Auditorium a MNAR.

Detalii suplimentare despre programul festivalului puteți găsi pe www.earlymusic.ro.

Biletele la spectacolele festivalului se pot obține prin rețelele Eventim și Kompostor.

Festivalul de Muzică Veche București este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România, fiind cotat pe locul patru între ‘cele mai frecventate festivaluri din București’ (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).

Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar în 2015 a devenit membru al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină. Concertele festivalului îmbină muzica, vizualul și teatrul, angrenând publicul într-o serie de povești culturale născute din timpuri de odinioară.

Sursa: Amos News

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.