Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”

Teatre şi companii din Austria, Elveţia, Finlanda, Italia, Marea Britanie, Spania şi România vor fi prezente, începând de sâmbătă până pe 13 octombrie, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii (FITC) „100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Cea de-a 14-a ediţie a FITC, organizată de Teatrul „Ion Creangă”, prilejuieşte an de an întâlniri cu spectacole valoroase din întreaga lume, cu scopul de a încuraja apropierea publicului tânăr şi foarte tânăr de lumea diversă a artelor şi de lumea teatrului în mod special.

Sâmbătă, în prima zi a festivalului, va fi prezentată o producţie a teatrului gazdă, „Pantalone în lună”, la Sala Rapsodia, de la ora 18,00.

Pe durata celor opt zile de festival, copiii vor afla poveşti despre curajul de a descoperi lumea şi de a rămâne în echilibru, ca un acrobat fantastic, despre îndrăzneala de a înfrunta marile întrebări care ne macină şi despre răspunsurile magice care se ascund uneori într-o cutie de carton. Fiecare spectacol este o aventură, o călătorie prin oraşe închipuite, în mijlocul naturii sau pe lună cu viteza imaginaţiei, se arată în comunicat.

Programul FITC #14 propune 17 spectacole însumând peste 30 de reprezentaţii. Producţiile selecţionate sunt reunite în două secţiuni – spectacole pentru copii cu vârsta sub 6 ani, respectiv peste 6 ani – şi urmăresc să antreneze empatia, abordând subiecte dintre cele mai diferite cu delicateţe, umor şi candoare, precizează organizatorii.

Programul este completat de o serie de evenimente conexe adresate profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului pentru copii. Pentru aceştia, festivalul propune două workshopuri de mişcare, coordonate de coregrafii Florin Fieroiu (România) şi Omar Meza (Compania Da. Te Danza, Spania), dar şi o dezbatere despre influenţa noilor tehnologii asupra teatrului pentru publicul tânăr.

Activităţile ediţiei din acest an a festivalului vor avea loc la Sala Mică a Teatrului „Ion Creangă” şi în spaţiile partenere – Sala Rapsodia, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Palatul Naţional al Copiilor şi Creart.

Cele mai valoroase performante actoriceşti şi producţii prezentate în cadrul FITC #14 vor fi premiate de juriul internaţional al festivalului, alcătuit din Jo Belloli (specialist în domeniul teatrului pentru copii sub 6 ani, Marea Britanie), Omar Meza (coregraf şi director artistic, Spania) şi Florian Silaghi (actor, România).

Festivitatea de premiere va avea loc pe 13 octombrie, cu sprijinul Institutului Cultural Român, care oferă în mod tradiţional cele două premii decernate producţiilor: Premiul „Cornel Todea”, pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor peste 6 ani, şi Premiul „Educaţia Timpurie”, pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor sub 6 ani.

Biletele sunt disponibile la casa de bilete a Teatrului „Ion Creangă” din str. Piaţa Amzei, nr. 13 – punct de vânzare deschis la Sala Mare a Teatrului (aflată în curs de renovare). Tichetele se pot achiziţiona şi în reţeaua Entertix, pe www.entertix.ro.

Sursa: AGERPRES

Foto: TeatrulIonCreanga.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.