Festivalul internațional ”George Grigoriu”. Două decenii de recunoștință
În anii 90 am prezentat la sala Radio, cu George Grigoriu în sală, concertul ”20 de ani în Eternitate”, marcând scurgerea acestui interval de timp de la lansarea de către George Nicolescu (protagonist, firește, al spectacolului) a acestui mare șlagăr al compozitorului. Melodia”Eternitate” a cunoscut de-a lungul anilor, în concurs, zeci de interpretări, îndeosebi ale soliștilor de peste hotare, asemeni celorlaltor compoziții ale lui George Grigoriu incluse obligatoriu în repertoriul de concurs.
Dacă adaugăm și piesele străine, nemaivorbind de faptul că mulți dintre finaliști, lipsiți de experiență, nu evoluaseră niciodată alături de o orchestră, este absolut remarcabil travaliul orchestratorilor Ionel Tudor (conducătorul formației) și Andrei Tudor, în egală măsură pe scenă, ca excelenți pianiști, cărora le-aș reproșa doar faptul că nici la ediția a XX-a nu și-au făcut puțin timp (dată fiind valoarea lor le lua doar câteva ore…) pentru a realiza un semnal de orchestră bazat pe refrene celebre ale lui George Grigoriu…
Ei au avut alături alți instrumentiști de clasă, unii dintre ei cu performanțe și pe tărâmul jazz-ului: Cătălin Milea – saxofon, flaut, Ciprian Pop și Liviu Negru – chitare, Vlad Popescu – baterie, Eugen Tegu – chitară bas, Daniel Pirici – percuție.
Cum Andrei Tudor și Vlad Popescu sunt cadre didactice la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), avem imaginea unei formații de valoare, la adresa căreia nu întâmplător atât membrii juriului, cât mai ales concurenții străini au avut numai cuvinte de laudă.
Acum, la ceas aniversar, se cuvine să purcedem la un succint istoric al manifestării. George Grigoriu s-a stins din viață în 1999, iar în 2005 fiica sa, poeta Andreea Andrei, și soțul ei, compozitorul Ionel Tudor, au propus șiau găsit deplină înțelegere la Consiliul județean Brăila, având loc la Casa Tineretului din orașul natal al compozitorului omagiat prima ediție a festivalului ce-i poartă numele.
La primele ediții, coordonate de un manager pasionat al Centrului de creație, regretata Maria Pușcaciu, câștigătorul Trofeului era recompensat cu un autoturism, premiu unic în România. Cea dintâi câștigătoare a fost clujeanca Elena Mândru, astăzi nume apreciat în jazz-ul european, pentru ca în 2006 să triumfe Nicoleta Floroni. Din 2007 (învingătoare Angelica Vasilcov, studentă la UNMB originară din Republica Moldova) festivalul devine internațional.
Iată următorii câștigători ai Trofeului aurit realizat de artistul plastic Mihai Hlihor: 2008 Raluca Alexandra Nistor din Deva (actuala Raluka), 2009 Alexandru ”Pașa” Parfeni din Republica Moldova (artist cu prezențe inclusiv la finalele Eurovision), 2020 conaționala sa Olga Gorcinschi (de fapt a fost cunoscuta trupă Millenium, ceea ce nu era prea corect…).
Din 2011 începe ceea ce am putea numi ”dominația italiană”: Antonio Marino (2011), Sabrina Masella (2012), Amato Scarpellino (2015), Rossella Zitiello (2017), Walter Ricci (2018), Andrea Stocchino (2021), duetul Malice (2023), Matteo Spanu (2024). Italienii au fost de altfel singurii finaliști cu performanțe notabile veniți din Occident înafara celor din Elveția, de unde fosta participantă la ”Cerbul de aur” de la Brașov, cunoscuta interpretă și compozitoare Eliane Dambre, a adus mereu artiști de mare calitate: duetul Aliose (Trofeu în 2013), Melanie Rene, Laura Sensi (laureate),Sophie de Quai.
Au mai fost câțiva, foarte puțini, laureați din alte țări decât cele estice, cum ar fi Malta, Israel, Belgia, iar înafara Trofeelor amintite italienii au mai plecat acasă cu peste zece distincții. Să revenim la recapitularea învingătorilor: 2014 Art Band (Republica Moldova), 2016 Alexandra Costache (România), 2029 Yerik Tolenov din Kazahstan (din această țară au venit în anii următori alți doi finaliști valoroși, distinși cu premiile I și II), 2022 Dominique Simionescu (România).
Din păcate, puțini dintre câștigători au revenit la ediția următoare pentru a putea opera o comparație, aici organizatorii ar trebui să impună condiții ferme, având în vedere că învingătorul primește totuși 4000 de euro…De-a lungul anilor festivalul a fost găzduit în general de Casa Tineretului, dar câteva ediții au fost la Teatrul ”Maria Filotti” și una la Sala Sporturilor.
Ediția a XX-a a fost una foarte reușită, fiind coordonată de Petronela Alina Sulicu, manager al Centrului de creație, pendinte de Consiliul județean Brăila, organizator principal al festivalului.
Manifestarea a fost transmisă în direct, cu multe probleme însă, de Etno TV (măcar la această ediție festivă era de dorit să se găsească un alt post TV, nu unul de folclor…), dar și streaming live pe pagina de facebook a Centrului de creație (așteptăm postarea pe youtube, ceea ce va mări substanțial audiența). Sonorizarea, scenotehnica și luminile au fost asigurate profesionist de firma Global Stage din Piatra-Neamț.
Au existat patru sponsori, lista partenerilor a fost deschisă de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR), iar dintre cei 22 (!) de parteneri media s-au distins revista ”Actualitatea Muzicală” a UCMR, Radio România și ziarul ”Ultima Oră”.
Organizatorii au asigurat și în foyer programe atractive, cum ar fi expoziții și târg ale meșterilor populari și artizani, prezentarea casei de modă ”Atelierul Ralucăi” (care a oferit, printr-o tombolă, o serie de premii), caricaturi live semnate de Leonte Năstase, degustări de vinuri, dar mai ales o așteptată lansare de carte.
Toți membrii juriului, familia (Ionel și Andrei Tudor, normal), dar și moderatoarea Iuliana Marciuc (care a consacrat una din emisiunile ei de la TVR2, ”Destine ca-n filme”, Trio-ului Grigoriu) au fost alături de Andreea Andrei-Tudor la lansarea cărții ei ”George Grigoriu – vedete, destine, începuturi (de la Margareta la Fuego)”.
Un volum impresionant de 170 de pagini, asezonat cu numeroase fotografii și informații, povestiri, relatări cum s-ar spune ”din interior”, autoarea cunoscându-i de mică, în casă, pe toți protagoniștii.
Editura Centrului de creație Brăila merită toate felicitările, inclusiv pentru calitatea tiparului, nu doar pentru inițiativă, după ce sub aceeași egidă Andreea Andrei a lansat anul trecut, tot aici la festival, o altă carte, ”Valurile Dunării – de la Iosif Ivanovici la George Grigoriu”.
Chiar dacă de această dată n-am mai avut, cum ar fi fost normal la un festival internațional, nici un jurat străin, componența juriului a fost una absolut exemplară prin prisma competenței și mai ales a celebrității membrilor.
Președintele Marius Țeicu a fost sărbătorit chiar în prima seară la împlinirea a 80 de ani, cu tort în loja juriului și un ”La mulți ani!” din partea publicului, iar în primul rând din sală a stat, ca de obicei, minunatul Horia Moculescu, nelipsit din juriu încă de la prima ediție, fără a ține seama de problemele de sănătate, la cei 88 de ani ai săi…
Alături de Andreea Andrei, în loja juriului se aflau alte trei doamne minunate, care au marcat istoria muzicii ușoare românești cu talentul, frumusețea și longevitatea unor cariere exemplare: Corina Chiriac, Stela Enache și Marina Florea.
Localnicii au fost reprezentați în juriu de compozitorul și pianistul Cornel Cristei, care a cântat alături de Stela Enache ani de zile în turnee peste hotare.
Cei șapte membri ai juriului au avut de cântărit, în două seri, evoluția a 20 de finaliști, stabilind în final următoarea ierarhie, pe care o derulăm ca de obicei în ordine inversă. Republica Cehă (scuze pentru cacofonie, deci mai bine Cehia) a avut pentru prima oară un reprezentant la Brăila. Simpaticul Tomas Ringel avea în palmares o distincție la marele festival ”Slavianski bazar” de la Vitebsk, Belarus, unde a câștigat cândva două premii (Presă și Public) Paul Surugiu-Fuego. Deși are doar 24 de ani a colaborat deja cu mari vedete ale Cehiei binecunoscute și la noi, cum ar fi Helena Vondrackova, Eva Pilarova sau Josef Laufer. A fost distins cu o Mențiune, cântând marele șlagăr al lui Karel Gott ”Lady Carneval”, compus de redutabilul Karel Svoboda, un George Grigoriu al Cehiei. La fel de dinamic, bulgarul Aleksandăr Petrov, 23 de ani, student la Medicină, a fost recompensat cu un Premiu special datorat mai ales interpretării piesei lui Grigoriu ”Niciodată, niciodată”, lansate în filmul ”În fiecare zi mi-e dor de tine” de Gabriel Cotabiță.
Cu trei membri în juriu și alți trei pe scenă, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a acordat și în acest an un premiu prestigios, râvnit de toți concurenții și înmânat de Ionel Tudor. L-a câștigat Andreea Otilia Teletin, 22, din jud. Vaslui, studentă la Iași la Conservator și la Drept, completându-și un palmares în care mai figurau premii la festivalurile ”Radu Șerban” de la Caracal și ”Florentin Delmar” de la Focșani. Pentru Gală, juriul i-a recomandat să cânte ”Până când nu te iubeam” (Anton Pann).
La doar 18 ani, bucureșteanul Mihai Adrian Onilă avea deja trofee cucerite la Amara și Techirghiol, iar aici a câștigat premiul III, reamintindu-ne inspirat piesa lui Grigoriu ”Nu suntem îngeri”. Laureatul cântă la pian și este elev la Colegiul Național ”Dinu Lipatti” din București, clasa Canto, jazz și muzică ușoară.
Premiul II a revenit talentatei italience Giorgia Moriconi, mezina de 16 ani a competiției, mare amatoare de jazz și blues, cu o interpretare impresionantă a celebrului ”Caruso” al lui Lucio Dalla.
Cu multe apariții în musical-uri celebre, cum ar fi ”Mamma mia”, italianca de 22 de ani Ilaria Ferrari a fost văzută de unii ca meritând chiar poziția supremă, impresionând cu o versiune copleșitoare a hit-ului lansat de Giorgia (repertoriul acesteia fiind preferat, de înțeles, de mulți dintre finaliștii peninsulari), ”Come saprei”, pe versuri de Eros Ramazzotti.
Trofeul ediției a XX-a a fost acordat solistei Maxine (pe numele real Giorgia Helen Borg) din Malta, 17 ani, care a primit din partea lui Marius Țeicu însemnele victoriei cu lacrimi în ochi. La solicitarea publicului, Țeicu a trebuit să cânte, cu umoru-i binecunoscut, împreună cu întreaga sală, refrenele marilor sale șlagăre ”O portocală” și ”Nu-mi lua iubirea”.
Câștigătoarea trofeului, posesoarea unor frumoase calități vocale, a fost singura care a reluat ambele piese din concurs, ”Amurgul” de George Grigoriu și ”The start” de Gaia Cauchi. Și câștigătoarea, nu numai soliștii italieni, au reprezentat casele de producție ”Roxyl Music” (condusă de popularul dirijor Rocco Palazzo) și ”Divas Production” (Gabriela Șerban).
Am notat faptul că și dintre nepremiații noștri unii studiază muzica, așa cum au fost Iulia-Maria Neagoe (la Facultatea de muzică din Brașov), Elena Gherghe (pian la Liceul de artă din Buzău), Samira Maria Stoleru (pian și canto la Liceul de arte din Bacău), Ioana Ruxandra Farcașiu (vioară și canto la Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti”), ceea ce ne face să sperăm că ei, progresând, vor reveni la edițiile viitoare, sporindu-ne șansele în fața cântăreților străini, să recunoaștem, mult mai bine pregătiți.
O apariție de efect a fost cea a duetului italian alcătuit din absolvenți de Conservator, Emanuele Pio Schiavone și Sofia Fragile (ea a revenit după doi ani la Brăila), care au ales dintre compozițiile lui George Grigoriu, firește, tot un duet – ”Cred că m-am îndrăgostit”, piesă lansată de Marina Florea și Adrian Daminescu la concursul TV ”Șlagăre în devenire”. Pio s-a simțit ca acasă aici, fiindcă în toamna trecută, când a venit cu propria formație la concursul internațional de jazz ”Johnny Răducanu”, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun solist vocal! Un moment absolut emoționant a fost oferit de toți finaliștii la Gala laureaților, când au interpretat, ca un mesaj de pace și de prietenie, celebrul ”We Are the World”.
Dincolo de toate, important este faptul că s-a cântat multă muzică românească (Eugen Doga, Ionel Tudor, Constantin Drăghici, Andrei Tudor, Cristian Faur, Eduard Cârcotă, Ioan Bocșa, Cristian Crețu), iar dintre compozițiile lui George Grigoriu, înafara celor amintite, finaliștii au ales ”Un semn de dragoste”, ”Speranțe vis, speranțe flori” (recordmena actualei ediții, urmată de ”Nu suntem îngeri”), ”Cui îi pasă de mine?”, ”Același tango”, ”Chemarea mării”, ”Eternitate”, ”Așteptare”, ”Hei, mare!”, ”O fată și-o chitară”, ”Iubire, tu”.
În calitate de prezentator am ținut ca în cazul fiecărei piese românești să-l anunț pe solistul care a lansat-o, în speranța că poate în viitor ei vor fi invitați la festival, dacă nu pe scenă măcar în juriu– Margareta Pâslaru, Angela Similea, Adrian Daminescu, Mihaela Mihai – pentru că, iată, trece vremea și vedete care puteau fi invitate din 2005 încoace nu mai sunt printre noi și e mare păcat, mă gândesc la Gabriel Cotabiță, George Nicolescu, Laura Stoica…
Legat de același aspect și de faptul că este un festival de MUZICĂ UȘOARĂ, în foarte frumosul program de sală, distribuit gratuit, în articolul biografic consacrat lui George Grigoriu sunt enumerați artiști pregătiți și lansați de compozitor: Margareta Pâslaru, George Nicolescu, Angela Similea, Cristian Popescu, Stela Enache, Mihaela Mihai, Mihaela Runceanu, Doina Badea, Luminița Dobrescu, Pompilia Stoian, George Enache, Marina Florea, Paul Surugiu-Fuego, la care i-am mai putea adăuga pe Doina Stănescu, George Sava, Angela Ciochină, Carmen Anton, dar mai ales vedetele care i-au lansat mari șlagăre, cum ar fi Marina Voica sau Adrian Daminescu.
Unii dintre cei în viață n-au fost NICIODATĂ, absolut nefiresc, invitați la festival, cum spuneam, fie în juriu, fie în microrecitaluri, cum s-a procedat la ediția actuală sau anul trecut cu Pompilia Stoian, deci dacă există voință se poate.
Și în ceea ce privește recitalurile organizatorii s-u orientat mult mai bine în acest an. Cum Brăila n-a avut nici un finalist, în prima seară a cântat frumos o piesă de George Grigoriu solista de 14 ani Antonia Anton. Raluka este una dintre puținele câștigătoare, dacă nu singura, care a devenit o vedetă în adevăratul sens al cuvântului: zeci de succese muzicale, prezentatoare la ProTV, concurentă remarcată la Antena 1 (”Te cunosc de undeva), câștigătoare la ”Asia expres” (alături de Ana, fiica lui Mircea Baniciu). A absolvit liceul de muzică din Deva, s-a lansat la competiția Megastar, iar în 2008 a obținut premiul II la Mamaia.
Cu o apariție strălucitoare, mai mult decât cuceritoare, ea a înlănțuit, într-un recital modern, de actualitate, alături de propria formație, marile ei hit-uri, pe care tinerii din sală le cunoșteau pe dinafară.
Seara a doua a festivalului a fost de departe cea mai reușită, în spiritul muzicii ușoare românești, pentru a cărui identitate manifestarea brăileană se cuvine a lupta neobosit, fiind singurul vârf de lance ce a mai rămas al festivalurilor de profil, după ce în urmă cu câțiva ani a dispărut celălalt concurs internațional, ”Dan Spătaru” de la Medgidia.
Regretabil că în transmisia TV nu s-au auzit ovațiile publicului, rafalele de aplauze ce au însoțit evoluțiile marilor noastre vedete. Descoperită, lansată și colaboratoare permanentă a lui George Grigoriu, Marina Florea a cântat de-a lungul timpului cele mai multe melodii ale acestuia. Am debutat împreună cu ea la Mamaia 83, atunci când a câștigat Trofeul cu piesa lui George Grigoriu ”Marea mea iubire, marea”.
O blondă frumoasă, cu voce impresionantă, care în anii ce au urmat a înlănțuit zeci de șlagăre și a cântat alături de Gabriel Cotabiță în filmul amintit, ”În fiecare zi mi-e dor de tine”, unde a lansat și piesa ”Țurai”.
Cele doar două piese ce i-au fost afectate au fost ”Cui îi pasă de mine?” de George Grigoriu (lansată în 1992) și marele șlagăr scris pentru ea de Ionel Tudor, ”Stele perechi”, aduse în scenă cu farmec și dinamism rar.
La rândul ei, Stela Enache, invitată pentru prima oară la Brăila, îi datorează mult lui George Grigoriu, care i-a scris una din piesele premiate la Mamaia 1971, ”Să facem florile să cânte”, a speculat cu inteligență asemănarea de nume cu George Enache (nici o legătură de rudenie între ei!), oferindu-le duetele ”Și mă miram”, ”Și uit de tine”, dar mai ales i-a compus marele șlagăr ”Pentru un sărut”.
Așa cum tot lui Grigoriu i se datorează faptul că, la festivalul de la Mamaia, i l-a prezentat pe Florin Bogardo, cu care avea să se căsătorească în același an! Cele două melodii (de ce atât de puțin tocmai la marile vedete ale cântecului?) din creația lui Bogardo au fost aduse în scenă de Stela Enache cu o eleganță desăvârșită și voce de cristal – este vorba de ”Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii” și de inevitabilul ”Ani de liceu”, ambele reluate în cor de entuziastul, cunoscătorul public brăilean.
Corina Chiriac își amintește că a cântat compoziția lui George Grigoriu, care era președinte de juriu, ”Pe valea Prahovei”, la un concurs în 1965, rugându-l să nu o desconspire în fața tatălui său, reputatul compozitor Mircea Chiriac, ceea ce ”nea Gigi” a uitat să facă!
Și tot el i-a oferit ”O poveste mică, mică de la mare” la debutul ei pe scena Teatrului de revistă ”Constantin Tănase”. În mare vervă, ca de obicei, Corina a dialogat cu publicul, a amintit că bunicul ei patern este brăilean, a cântat fermecător câteva șlagăre, între care se înțelege ”Strada Speranței” de Vasile Veselovschi. De neînțeles, aceste trei vedete atât de îndrăgite, așa cum s-a văzut în sală, n-au fost popularizate corespunzător.
O sugestie pentru organizatori: pe afișe și pe marele panou din fața sălii trebuie să apară absolut toți protagoniștii festivalului, nu doar cei trei cu recitaluri! Dar sunt sigur că asta se va remedia în viitor. Seara de gală a muzicii ușoare românești a continuat cu recitalul lui Marcel Pavel în acompaniamentul formației Ionel Tudor.
Născut nu departe de Brăila, la Galați, crescut într-o familie de muzicieni, este poli-instrumentist (baterie, violoncel, pian, chitară bas, contrabas) și, spre lauda lui, a absolvit UNMB la clasa de canto clasic când era deja o vedetă. În recitalul său nu putea ocoli nici ”Caruso”, nici piesa care practic l-a impus în anul 2000, ”Frumoasa mea” de Ovidiu Komornyik, dar ce m-a impresionat a fost colajul cu refrene ale unor celebre piese compuse de Radu Șerban, Ion Cristinoiu, George Grigoriu, Anton Șuteu, Vasile Veselovschi, Ionel Tudor, Jolt Kerestely, Marius Țeicu, Andrei Tudor și sigur mi-au mai scăpat câteva nume.
În ultima seară au electrizat sala (90% femei, care au cântat tot timpul, incredibil!) legendarii componenți ai formației Holograf, la nu mai puțin de 47 de ani de la înființare (pe parcurs au mai activat Mihai Pocorschi, Gabriel Cotabiță sau Florin Ochescu). Dan Bittman, Antonio Furtună, Edi Petroșel, Romeo Dediu și Iulian Vrabete au ridicat pur și simplu spectatorii în picioare, pe lângă piese mai noi neputând să omită titlurile fetiș ”Ți-am dat un inel”, ”Undeva, departe”, ”Să nu-mi iei niciodată dragostea”, ”Vreau o minune” sau ”Primăvara începe cu tine”…
…Așa încât la Brăila primăvara a început frumos, nu numai cu salcâmi în floare și maci pe câmp, dar și cu cea de-a XX-a ediție a Festivalului internațional de muzică ușoară ”George Grigoriu”: trei săli arhipline, televizare și facebook în direct, nume mari în juriu și pe scenă… Cu siguranță organizatorii își doresc același lucru ca și noi: o ediție viitoare și mai bună, întru propășirea muzicii ușoare românești.
Octavian URSULESCU