Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Festivalul Naţional al Ştiinţei de la Zalău, a XI-a ediție

Publicat: marți, 22 mai 2018

O mână robotică comandată cu senzori aplicaţi pe corpul utilizatorului, al cărei cost de realizare este de doar 500 de lei, şi un robot acţionat de pe telefonul mobil ce poate colecta deşeuri au fost două din cele mai interesante proiecte prezentate sâmbătă, la Zalău, la Festivalul Naţional al Ştiinţei

Evenimentul, ajuns la ediţia a XI-a, a reunit pe platoul din centrul municipiului aproape 600 de elevi şi preşcolari şi 100 de cadre didactice de la circa 50 de unităţi de învăţământ din Sălaj, Vâlcea, Bistriţa şi Mureş. Festivalul concurs presupune confecţionarea de către elevi a diferite obiecte, materiale, dispozitive artizanale care să pună în evidenţă aplicaţiile fenomenelor studiate la şcoală, la diferite discipline ştiinţifice, dar şi prezentarea de postere şi scenete cu teme ştiinţifice.

„Festivalul Naţional al Ştiinţei este cel mai important eveniment din învăţământul preuniversitare sălăjean care promovează ştiinţa şi creativitatea elevilor. În cadrul celor 11 ediţii am încercat şi am reuşit cu sprijinul dumneavoastră, al tuturor, să transformăm orele de fizică, de chimie, de biologie într-un moment de sărbătoare al ştiinţelor exacte. An de an, platoul de marmură pe care astăzi ne găsim a fost punctul de întâlnire al elevilor, al părinţilor, profesorilor, chiar al bunicilor, cu cei care iubesc ştiinţa. Pe acest platou, de 11 ani, am admirat lucrările ingenioase ale elevilor noştri, coordonaţi de profesori”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Maria Pop, inspector şcolar general al Inspectorului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj.

Printre cele mai interesante proiecte prezentate la ediţia din acest a festivalului s-a numărat o mână robotică, ce poate fi folosită ca proteză.

„Aici am un braţ robotic care poate fi folosit atât ca şi proteză medicală, cât şi ca un braţ ajutător. Cu alte cuvinte, pentru cei care şi-au pierdut o mână, acest braţ poate fi montat şi are proprietăţile unei mâini normale. Poate face mişcări repetitive, poate mişca degetele şi palma. Mai avem şi un senzor muscular, care permite mişcarea braţului. Cu alte cuvinte, din creier se trimite un stimul electric la muşchi, muşchii se contractă şi mâna se mişcă”, a precizat sâmbătă, pentru AGERPRES, Petri James Florin, inventator al mâinii robotice, elev în clasa a XI-a la un liceu din Bistriţa.

Acesta a subliniat că mâna este făcută din plastic, la o imprimantă 3D, tânărul având nevoie de circa doi ani pentru finalizarea proiectului. Petri James Florin a subliniat că şi-a dorit să realizeze o proteză de braţ ieftină, accesibilă tuturor.

„Eu m-am gândit în mod special la acest proiect ca să fie unul cu cost redus. Tot sistemul costă 500 de lei. Un braţ făcut universitate, care are numai un cârlig, costă de patru-cinci ori mai mult. Dacă vrei să ai cinci degete, deja ajungi la 10.000 – 20.000 de lei. M-am gândit să fie ceva accesibil, pentru că sunt mai multe cazuri decât credem noi de persoane care îşi pierd un membru şi le trebuie ceva cu care să-l poată înlocui. Un copil care-şi pierde un braţ, să se poată simţi cât de cât normal printre ceilalţi copii. Am avut o colegă care şi-a pierdut o mână şi a fost obligată să poarte un cârlig. Mi s-a părut foarte aiurea, aşa că am m-am gândit la acest braţ ieftin”, a subliniat realizatorul braţului robotic.

Alte proiecte inovative prezente la festival au fost un robot care poate colecta deşeuri, realizat de elevi al Liceului „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, pendulul cu griş – elevi de la Liceul Reformat Wesselenyi Zalău sau ceasul holografic – Palatul Copiilor Târgu Mureş.

Cele peste 300 de invenţii, postere sau scenete au fost prezentate în faţa unui juriu care le-a evaluat, cele mai bune proiecte fiind răsplătite cu premii în bani, oferite de Consiliul Judeţean Sălaj şi Primăria Zalău.

Sursa: AGERPRES

Foto: Festivalul Național al Știintei – Zalău

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=97925

Publicat de la data mai 22 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Meteo în țară

26 august 2019, 11:21
 

ENE
Predominant însorit
27°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 28°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 50%
Vânt: 22 km/h ENE
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:31
Apus: 20:04
Prognoza 27 august 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
34°C
Vânt: 11 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
Noapte
 

ENE
Predominant senin
18°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 6
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 26-08-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:00 si 01:00 In zona : Județul Gorj: Padeș;Județul Gorj: : zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : averse ce vor cumula 25 l/mp, frecvente descarcari electrice, intensificari de scurtă durată ale vântului, grindină […]

Loto

Horoscop

  • 225.738 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team