Festivalul scrumbiei albastre a deschis sezonul turistic în Deltă

Prima ediție a Festivalului scrumbiei albastre, organizată de Primăria orașului Sulina, a deschis duminică sezonul turistic în Delta Dunării, acțiunea fiind sprijinită de Asociația Patronală a Turismului din Delta Dunării (APTDD).

”Sperăm ca anul viitor numărul turiștilor la acest eveniment să fie mult mai mare. Este un început demn de lăudat pe care-l încurajăm cu premii pentru demonstrațiile culinare și ansamblurile artistice”, a declarat pentru AGERPRES vicepreședintele APTDD, Dragoș Cătălinoiu Gociman.

La prima ediție a Festivalului scrumbiei albastre participă ansambluri folclorice din satele Mila 23, Caraorman, Crișan și din orașul Sulina.

”Festivalul are loc în perioada de prohibiție a pescuitului, pentru că altfel localnicii nu ar fi putut participa. Se știe că principala ocupație a locuitorilor Deltei este pescuitul”, a menționat Gociman.

Potrivit acestuia, APTDD a marcat vineri deschiderea sezonului turistic în Deltă printr-o festivitate de premiere a celor mai deosebite unități de cazare din Rezervație, iar acțiunile de promovare a zonei vor continua săptămâna viitoare, la Constanța.

Desfășurat inițial sub denumirea de ”Festivalul scrumbiei”, organizatorii au schimbat numele după ce li s-a atras atenția că un eveniment omonim are loc de mai mulți ani în orașul Galați. Atunci s-a decis adăugarea adjectivului ”albastru”, în condițiile în care albastrul este culoarea utilizată în mod tradițional pentru vopsitul gospodăriilor din Deltă.

Scrumbia de Dunăre este una dintre cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Deltă. Apreciată pentru calitățile gustative, scrumbia este una dintre puține specii din zonă care migrează din Marea Neagră pe Dunăre pentru a-și depune icrele. Peștii acestei specii se consumă atât în stare proaspătă, prăjiți, în saramură sau pe grătar, cât și sărați și afumați, precum și marinați.

În urmă cu aproape șase luni, Ministerul Agriculturii a anunțat că dosarul depus pentru ca produsul ”Scrumbia de Dunăre afumată” să obțină protecție la nivel european ca Indicație Geografică Protejată a trecut de etapa opoziției naționale și a fost transmis la Bruxelles pentru aprobare.

Sursa: AGERPRES

Foto: Primaria Sfantu Gheorghe Tulcea

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.