File de istorie: Muzeul Aurului din Brad

Muzeul Aurului din Brad (județul Hunedoara), singurul din Europa și unul dintre cele trei existente în toată lumea, cuprinde 1.300 de exponate din aur nativ, peste 1.000 de eșantioane minerale și cele mai valoroase 18 kilograme de aur din lume. ”Dansatoarea de Flamenco”, ”Harta României” sau ”Șopârlele de aur” sunt doar câteva dintre exponatele de mare valoare care pot fi admirate aici. O singură ”șopârlă”, de exemplu, a fost evaluată la 3 milioane de dolari.

Toate piesele de aur au fost scoase la lumină de mineri exact în formele pe care le putem vedea în prezent la muzeu și au primit astfel de denumiri în funcție de formele lor. Între eșantioanele cu aur se găsesc piese unice, formate prin procese naturale, unele fiind asemuite cu forme de animale, flori sau obiecte. O piesă de o raritate deosebită este ”Dodecaedrul de aur” pe care se observă cu ușurință forma cu 12 fețe ale unui cristal plasat la partea terminală a altor cristale alungite.

Simbol al orașului Brad și punct de atracție deosebit pentru cei care călătoresc prin Munții Apuseni, muzeul adună în vitrinele sale aurul scos din adâncuri, prin munca miilor de mineri care au trudit în zăcământul de la Mina Barza, vreme de sute de ani. Specialiștii afirmă că există date conform cărora de la Mina Barza a fost produsă circa un procent din cantitatea de aur existentă în lume. Mina a fost închisă în anul 2006.

Prima atestare a Muzeului Aurului apare într-un document din anul 1912, notă care poartă semnătura unui vizitator. Muzeul deține eșantioane recoltate de geologi și mineri care au lucrat în diferite exploatări din Munții Metaliferi. Circa 80% dintre eșantioane provin din zona Brad — Ruda, Musariu, Valea Morii și Brădișor, acestea fiind prezentate așa cum au fost scoase din subteran încă din secolul al XIX-lea.

Colecția cuprinde obiecte arheologice descoperite în zona Brad — Criscior care dovedesc existența omului în urmă cu 5.000 de ani și a unei activități de extragere a aurului de 2.000 de ani. Sunt expuse unelte și obiecte vechi folosite la extragerea și prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor două secole, precum și imagini fotografice sugestive privind aceste activități.

 

 

De asemenea, cuprinde aurul într-o ipostază inedită, aceea de minereu: fin dispersat, liber sau concrescent cu alte minerale, lamele, filamente, dendrite, granule și rarele combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, care au fost identificate pentru prima dată în lume în zăcăminte din Munții Apuseni.

Colecția mineralogică din Brad mai cuprinde și 800 de exponate provenind din foarte multe țări de pe toate continentele, exponate organizate pe criterii științifice: noțiuni generale despre minerale, geneza acestora, proprietăți fizice după care pot fi determinate, compoziție chimică: sulfuri metalifere, săruri halogenate, oxizi, săruri oxigenate (carbonați, sulfați, silicați, etc). Câteva dintre aceste minerale au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.

 

În anul 2007 muzeul a intrat într-un amplu program de reabilitare, fondurile de investiții fiind asigurate de Ministerul Economiei, în cadrul programului de închidere și ecologizare a minelor. Valoarea investiției în clădirea muzeului se ridică la circa 3 milioane de lei, iar spațiul rămâne în proprietatea Companiei Minvest Deva, de care a aparținut și fosta mină Barza, de exploatare a minereului aurifer.

A fost redeschis publicului în decembrie 2012, după aproape cinci ani de renovare și modernizare.

Colectia poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9,00 si 17,00, luni şi marţi fiind închis. 
 
Tarifele sunt următoarele:
-15 lei pentru adulţi
-10 lei pentru pensionari, studenţi şi elevi de peste 14 ani
-5 lei pentru copii sub 14 ani

„MUZEUL AURULUI” DIN BRAD

adresa:  Str. Independentei nr. 3
Loc. Brad, Cod. 335200, Judetul Hunedoara
Telefon/fax: 0254 – 612 300

Detalii: Muzeul Aurului Brad

Sursa text: AGERPRES

Foto: Muzeul Aurului Brad

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.