Filmul lui Corneliu Porumboiu concurează pentru Palme D`Or. ICR Paris susține prezenţa cineaștilor români la Cannes

După anunțarea filmelor alese în selecția oficială a celei de-a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, Institutul Cultural Român este mândru să aibă din nou posibilitatea de a susține creația de filme românești în Franța. Într-adevăr, anul acesta prezența românească este foarte importantă și suntem bucuroși să putem contribui, fie prin sprijinirea regizorilor și a echipelor în activitatea lor, fie prin facilitarea venirii lor la festival.

Încă o dată, regizorul Corneliu Porumboiu se întoarce la Cannes și concurează de data aceasta pentru celebrul Palme d’Or, cu ultimul său film, La Goméra/The Whistlers.

Sinopsisul filmului sugerează un film concentrat pe umor și pe inversarea situației. La Gomera’, primul film al lui Corneliu Porumboiu care este realizat și în afara țării, îi are în distribuție pe Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Țambrea, dar și pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl și Cristóbal Pinto. Filmările s-au realizat în București, insula La Gomera (Spania) și în Singapore.

„Cristi, un polițist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăța „El Silbo’, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la București, și singurul din bandă care știe unde sunt ascunși bani…”

Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006 cu filmul „A fost sau n-a fost?”. Filmul, realizat din fonduri independente, a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes unde a obţinut premiul pentru debut Caméra d’Or şi premiul pentru distribuţie Label Europa Cinémas.

Institutul Cultural Român susţine totodată programul de scurt-metraje „Romanian Short Waves” prezentat în cadrul Short Film Corner de Asociaţia Secvenţe.

În acest an, în cadrul Short Film Corner, un forum dedicat filmelor de scurt metraj și a promovării tinerelor talente, vom descoperi „Romanian Short Waves”, un program de scurt metraj românesc care promovează filme independente, organizat de asociația Secvențe și susținută de Institutul Cultural Român.

Filmele vor fi disponibile la Biblioteca Digitală de Film a Festivalului și vor fi vizionate în Palais F în data de 24 mai la orele 15:00.

În cadrul la Semaine de la critique va fi proiectat filmul „Ultimul drum spre mare”, un scurt metraj de Avi Voicu, a cărui prezență este susținută de către Institutul Cultural Român. Prin filmul său, regizorul ne duce în spatele ușilor închise.

Acțiunea filmului se petrece intr-un compartiment al unui tren ce merge spre litoral. Cei şase pasageri discută despre diverse subiecte, dar la un moment dat o suspiciune face ca totul să scape de sub control. Fondată în 1962 de către sindicatul criticilor de film din Franța, secțiunea Semaine de la Critique se concentrează pe descoperirea de noi talente în cinema. „Ultimul drum spre mare” este al doilea film de scurt metraj ficțiune din cariera regizorului, care a mai realizat până în prezent scurtmetrajul „Ceața”, premiat la Angers şi la Sankt Petersburg, şi mai multe filme documentare.

În cele din urmă, Institutul Cultural Român este mândru de a sprijini tinerele talente, cum ar fi Cristian Radu Nema, fotograf, care va fi prezent şi anul acesta pe covorul roșu din cadrul festivalului

 

Sursa: ICR

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.