Filmul românesc la SEEfest   „The South East European Film Festival” Los Angeles  

S-a incheiat de curând, cea de-a 12-a ediție a SEEfest  „The South East European Film Festival” din Los Angeles California, perioada de desfășurare intre 27 aprilie și 4 mai 2017, eveniment de anvergură in domeniul artei cinematografice, pentru a cărei  Gală de  deschidere – la  Guild Writers din Beverly Hills, cinematograf aflat in proprietatea Uniunii Scenaristilor de Film si TV din SUA  – organizatorii au programat  filmul  „Constituția”.

Regizorul peliculei, croatul Rajko Grlic s-a prezentat in fata spectatorilor cu o carte de vizită impresionantă. Câștigător al Marelui Premiu al Americii la Festivalul Mondial de Film de la Montreal, laureat al  Marelui  Premiu la Festivalul International de Film de la Santa Barbara 2017 dar și a numeroase premii și mențiuni la festivaluri din toate colțurile lumii, are o carieră  care stă sub semnul aprecierii unanime.

 Constituția” un film care pune in dezbatere  destinul unor oameni care, deși  locuiesc in acelasi imobil,  vecini de decenii, se evită reciproc, cu neclintită ostilitate. Dușmania fațișă are rădăcini in trecutul recent, este accentuată de diferențele sociale, de concepțiile individului despre lege, mai ales despre legea fundamentală, Constituția tării  si despre modul in care ințelege, fiecare cetațean să o respecte. In litera dar și in spiritul ei. Ei nu sunt un grup izolat  pentru ca nici comunicarea interumană in societate nu se desfașoară firesc, este umbrită de amintirea violențelor din acelasi trecut care a marcat adânc,  irevocabil, destinele.

O intimplare dramatică  ii forțează pe protagoniști să-și deschidă sufletele și, din acel moment regizorul are drum liber pentru pledoaria lui despre prejudecăți, atitudini legate de orientarea sexuală, de naționalitate dar și de religie. Dificil și delicat subiect, grea sarcină artistică atunci cind povestea  despre limita dintre moral și legal se desfașoară  intr-un spațiu  in care apar noi granițe trasate la masa negocierilor, se configurează o Europă nouă…cu aceiasi oameni . Pas cu pas, regizorul opereazărelațiile „ pe cord deschis”, cu efect garantat dureros, nutrind speranța unei vindecari miraculoase care vine, intr-un final, după ce găsește resortul care declanșează schimbarea. Asistăm la o impecabilă lecție cinematografică despre acceptare și ințelegere, despre iubire și recunoștiință.

 Interpreteaza partituri dificile, cu desăvirșit profesionalism, actorii Nebojsa Glogovac, Ksenija Marinkovic , Dejan Acimovic.

Ce este SEEfest  si care este misiunea lui aflam de pe site www.SEEfest.org.
http://seefilmla.org/.

 TheSouth East European Film Festival este o corporație non-profit. Fondat  in primă instantă in 2002 si apoi redefinit in forma actuală in 2006, de Vera  Mijojlic , director artistic cu sprijinul unei echipe ambițioase, in care il regăsim si pe Jacob Segal, finanțist foarte atașat de cea de-a șaptea artă, festivalul  are ca producator pe Mary Catherine Mc Bride organizatoarea tirgului American Film Market si promoveaza conceptul  de colaborare transfrontalieră, selectind filme si emisiuni care spun  „ povesti cit mai ample despre Europa de Sud-Est unde granițele, de orice fel, au devenit fluide in ultimele decenii, determinând schimbări  profunde pe harta Europei. Cu dorința de a prezenta publicului cit mai multe puncte de vedere din această zonă a lumii marcată de turbulențe, festivalul deschide ferestre pentru o paletă largă de subiecte, evidențiind cu precădere preocupările comune  care se regăsesc și peste ocean in viața de zi cu zi a americanilor. Punți peste timp, suflete, spațiu. Generoasă  si

Ambitioasa misiune!

În cel de-al 12-lea an, organizatorii festivalului au facut o selecție de filme apreciate deja pe plan internațional, au continuat să promoveze diversitatea culturală a Europei de Sud-Est, au inclus  in program si au organizat  o conferință de film „Business si film”, au promovat noi proiecte media. SEEfest se mindreste că mentine functională o rețea extinsă de parteneri iubitori ai culturii și aduce filme pentru pasionații din domeniu, pentru tinerii cercetători, și pentru mass-media. Evenimentul nu se incheie odată cu finalul celor opt zile de a festival ci continuă  cu proiecții și programe derulate pe tot parcursul anului. Echipa de organizatori și numeroșii voluntari organizează conferințe și retrospective, au constituit de-a lungul timpului un adevărat nucleu cultural la Los Angeles, devenit punct de intilnire pentru creatori de filme și critici de specialitate, in dorinta declarată, de a crea  oportunități pentru schimbul cultural dintre sudul Californiei și Europa de Sud-Est. SEEfest un festival care nu i-a uitat nici pe producatorii independenti de la Hollywood care s-au intâlnit cu cineaștii din Europa de Est intr-un interesant schimb de experiență, urmează, cit de curind, să vedem roadele acestei colaborări..

„A fost un an grozav pentru filmele din Europa de Sud-Est! ” a declarat  fondatoarea festivalului, inimoasa Vera Mijojlic.

 As adăuga că Romania se incadrează perfect pentru că anul acesta prezența românească a fost semnificativă, dovada cea mai bună că echipa selectionerilor a avut de unde alege.

Cineastul de origina română, Andrei Zincă, prin compania sa Double 4 Studios a inlesnit participarea romanească la editia din 2017 a SEEfest, in festival fiind inscrise trei filme de lung metraj si două documentare.

 Este vorba despre „The fixer” in regia lui Adrian Sitaru, „La drum cu tata”, regia Anca Miruna Lăzărescu și documentarele „Insărcinată in Romania”, regia Jesus del Cerro si „Chuck Norris vs Communism”, regia Ilinca Călugăreanu. Acesta din urmă, documentarul de lung metraj „Chuck Norris vs Communism” a fost proiectat pe 26 aprilie in seara dedicată comunitații romanești din sudul Californiei.

După vizionarea filmului The Fixeur, actorul Adrian Titieni a răspuns, intr-o conferintă de presă ad-hoc, intrebărilor publicului, dezvăluind amănunte interesante nu numai despre  rolul lui si al colegilor de replică din filmul semnat de regizorul Adrian Sitaru ci si despre noua scoală de film romanesc contemporan.  Lista filmelor romanești care au primit recunoașterea internațională la prestigioase festivaluri este lungă.

 Cannes si Berlin  au deja, an de an  „abonați” la premii, tineri realizatori din  Romania.
Marii invingatori ai acestei ediții a SEEFest, regizori din Croația, România, Suedia / Bosnia au câștigat premii importante si au fost sarbatoriți la sfârșitul festivalului, pe 4 mai, la Teatrul Writers Guild din Beverly Hills.

Premiul pentru cel mai bun film de lung metraj, a fost acordat, coproducției Croația-Slovenia-Macedonia-Cehia-Regatul Unit al Marii Britanii, „Constituția” despre care presa locală a scris ca este ” o poveste amuzantă despre iubire și ură, creația unui regizor veteran, croatul Rajko Grlić”. Filmul a fost achiziționat pentru distribuția în S.U.A. de către compania Synergetic și va fi lansat, pe ecrane în acestă toamnă.

Marele premiu a recompensat , pe bună dreptate, un film foarte bine realizat.

 Drama suedez-bosniacă semnată de Goran Kapetanović „Mătușa mea din Saraievo” a primit o mențiune specială din partea juriului iar voiajul pe drumurile Europei al regizoarei Anca Miruna Lăzărescu, „Călătoria pe care am facut-o cu tata”, a câștigat premiul „pentru cea mai bună distribuție, premiul pentru cel mai bun film artistic  și premiul publicului, pe care l-a imparțit, ex- aequo, cu  filmul grecesc „Roza din Smyrna”.

S-a incheiat un eveniment care a adus pe ecranele din Beverly Hills filme interesante, bine realizate. Povesti de viață care au impresionat publicul , venit seară de seară in numar foarte mare la festival. Se solicita la intrare, cu insistență „ un bilet in plus, va rog”. Au primit astfel, cineastii cea mai dorită recompensă,  pentru ca au reusit să trezească interesul  publicului, au obținut succesul!

Incepind cu acestă ediție, SEEfest  „The South East European Film Festival” din Los Angeles California continuă on line și spectatorii pot urma indemnul de pe site-ul manifestării,  ”dacă ați ratat vizionarea unui film la festival, acum este momentul să il „prindeți on line”. Merita efortul…

 Din Los Angeles, pentru ziarul ”Ultima Oră”,

Ileana Pernes Dănălache

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.