Florea Dumitrescu, fost președinte al Fundației „România 2000”, a murit

Fostul  guvernator al BNR înainte de 1989 și fost președinte al  Fundației „România 2000”, Florea Dumitrescu, a fost găsit decedat, luni, în apartamentul din Bucureşti în care locuia. Se pare că Florea Dumitrescu ar fi suferit un infarct, iar decesul a fost anunțat de către un membru al familiei printr-un apel la 112.

”Florea Dumitrescu, doctor în  economie, este un specialist de marcă în domeniul finanțelor, cu o vastă experiență pusă în slujba progresului României. A fost ani îndelungați ministru al Finanțelor, guvernator al Băncii Naționale și ambasador în China, în toate aceste demnități având realizări de excepție, distinsul președinte al Fundației „România 2000”, dr. ec. Florea Dumitrescu, membru al Academiei Oamenilor de Știință, fiind o personalitate de prim rang a țării noastre. Este autorul a peste 500 de articole, analize și studii în domeniile economiei și finanțelor.

Specialist de prestigiu, „om al cetății neobosit”, Florea Dumitrescu desfășoară o intensă activitate de promovare, prin Fundația „România 2000”, a unor idei generoase în domenii de primă importanță, ca economia, învățământul, cultura și cooperarea internațională. Dezideratele Fundației se regăsesc în cotidianul <<Ultima oră>>.”, spunea cu ceva ani în urmă bunul său prieten, Ion MARIN, director IN MEMORIAN al  „Ultima oră”.

Fiu de agricultor chiabur, Florea Dumitrescu a avut primul impuls de a se face finanțist pentru că voia să scape de viața grea de acasă. Tatăl îl ceruse să facă doar câteva clase primare, pentru a trece mai repede pe salariu, ca să îl ajute la gospodărie. Dar destinul a fost să fie altul.

Florea Dumitrescu își începe cariera politică, în adevăratul sens al cuvântului, la 12 august 1969, când este numit membru supleant al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. La doar o săptămână după primirea acestei poziții, el este numit ministru de Finanțe, funcție pe care o va îndeplini pentru aproape un deceniu, până la 7 martie 1978.

După mandatul de la Finanțe, Florea Dumitrescu este numit ambasador extraordinar al Republicii Socialiste România în China, începând cu 6 iulie 1978 și până în 15 aprilie 1983.

Concomitent, fostul ministru va îndeplini și funcția de Ambasador extraordinar al RSR în Birmania (Myanmar), de la 7 mai 1979 și până la 9 martie 1987.

Este primul ministru de Finanțe dintr-o țară socialistă membră CAER care a semnat acorduri cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, determinându-l pe Robert Mc- Namara, șeful Băncii Mondiale, să schimbe politica de creditare. A intrat în numeroase conflicte cu Ceaușescu, care i-a apreciat însă întotdeauna tonul franc.

Era în staff-ul de partid când România a început să achite întreaga datorie externă, după ce țara ajunsese în incapacitate de plată din cauza unei ambiții prostești a lui Ceaușescu

. Niciodată, în cei peste 20 de ani de când Mugur Isărescu conduce Banca Națională, fostul și actualul Guvernator nu s-au întâlnit, deși Florea Dumitrescu spunea la un moment dat că ar fi multe de discutat.

Pe 4 aprilie împlinise vârsta de 91 de ani.

Sursa text: EVZ

Foto: Lucian TUDOSE/AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.