FMI: Raportul de ţară al României, publicat

FMI a publicat miercuri raportul de ţară al României. În privinţa sectorului bancar, FMI arată că acesta rămâne bine capitalizat, dar băncile româneşti încă se confruntă cu 3 vulnerabilităţi: reducerea expunerilor grupurilor-mamă, prin procesul de deleveraging, deteriorarea calităţii activelor şi evoluţiile adverse din zona euro.

Procesul de dezintermediere (deleveraging), adica de reducere a expunerilor bancilor straine in Romania, se desfasoara intr-o maniera ordonata si intr-un ritm moderat, conform standardelor regionale, noteaza FMI. Bancile-mama si-au redus finantarile catre subsidiarele locale cu circa 20% de la inceputul lui 2012 pana in aprilie 2013, conform datelor culese de FMI.

„Pana acum, dezintermedierea a fost ordonata, insa e necesara o atenta monitorizare pentru depistarea in timp a oricarei accelerari in retragerea de fonduri de catre bancile straine”, recomanda FMI. In plus, adauga institutia, autoritatile trebuie sa continue eforturile de consolidare a structurilor necesare pentru gestionarea situatiilor de criza si luarea masurilor de urgenta.

„Sistemul bancar ramane bine capitalizat, insa creditele neperformante sunt ridicate, desi bine provizionate, iar sistemul bancar ramane vulnerabil la socurile externe”, avertizeaza FMI. De aceea, adauga institutia internationala, „autoritatile trebuie sa depuna mai multe eforturi in gasirea unor solutii pentru inlaturarea obstacolelor din calea restructurarii creditelor populatiei si companiilor, pentru reducerea volumului de credite neperformante”.

FMI noteaza in raportul de tara faptul ca volumul de credite acordate de bancile romanesti a stagnat, reflectând atât cererea scazuta cauzata de evolutia slaba a economiei si supraindatorarea populatiei, dar si inasprirea conditiilor de creditare.

„Capitalizarea sistemului bancar a ramas solida, la 15% la finele lunii martie, insa exista o anumita eterogenitate intre banci”, avertizeaza FMI. Bancile si-au imbunatatit conditiile de finantare datorita unei cresteri anuale a volumului de depozite cu 9%, insa de asemenea raman diferente intre banci, intrucat cele ale caror-banci mama se confrunta cu probleme in strainatate (e cazul bancilor grecesti) continua să plătească rate mai mari pentru depozite.

„O recesiune mai profundă sau reizbucnirea tensiunilor financiare în zona euro ar putea afecta exporturile si investitiile straine, dar ar putea provoca si o mai mare retragere a finantarilor bancilor-mama. Acestea ar putea pune presiune asupra cursului de schimb, afectand astfel bancile, dat fiind volumul mare de împrumuturi în monedă străină”, arata FMI.

„Vom depune toate eforturile pentru evitarea adoptarii unor legi care sa afecteze disciplina creditarii”

„Pentru că păstrarea disciplinei creditarii în rândul debitorilor contribuie în mod semnificativ la consolidarea stabilitatii financiare, vom depune toate eforturile pentru a se evita adoptarea unor inițiative legislative (de exemplu, propunerile pentru adoptarea legii insolventei persoanelor, legea pentru colectarea datoriilor sau modificarea Ordonanței 50/2010), care ar putea submina disciplina creditarii. În acest sens, am inițiat în studiul de impact și o consultare publica cu toate părțile interesate relevante cu privire la legea de aplicare a Codului civil, in special în ceea ce privește prevederile privind clauzele abuzive din contractele de credit, inainte de a fi adoptata”, se arata in Memorandumul incheiat cu FMI.

Totodată, Fondul Monetar Internaţional a publicat marţi scrisoarea de intenţie trimisă de guvernul României. În documentul datat 10 iunie 2013, autorităţile solicită Fondului, printre altele, derogări pentru criteriile de performanţă ratate. Pe 13 iunie, premierul Victor Ponta declara că România nu a cerut derogări instituţiei financiare, declarând despre acestea că sunt „o boală asta, cu tot felul de surse, ca să ne tragem singuri câte un glonţ în picior”.

” Autorităţile din România îşi reafirmă angajamentul faţă de programul economic susţinut deFondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi de Banca Mondială (BM). Din păcate, în ultima parte a anului 2012 au existat derapaje în implementarea programului.
Consolidarea bugetară a continuat, dar mai multe criterii de performanţă stabilite pentru cea de-a şaptea şi cea de-a opta evaluare a programului au fost ratate şi programul reformelor structurale a înregistrat întârzieri. Suntem determinaţi să întreprindem măsurile corective descrise în Memorandumul de Politici Economice şi Financiare (MPEF) ataşat, în mod deosebit prin accelerarea reformelor structurale planificate. Anticipăm o revenire a creşterii în anul 2013, după încetinirea din anul 2012.
Economia noastră continuă să rămână vulnerabilă la evoluţiile externe, ceea ce impune continuarea imp lementării cu fermitate a politicilor şi menţinerea rezervelor fiscale, monetare şi a celor din sectorul financiar pentru a ne asigura protecţia faţă de riscuri.”, se arată în textul scrisorii.

Textul scrisorii AICI

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.