Fond de infrastructură pentru toată Africa

Uniunea Africană a decis să înfiinţeze un fond care va finanţa construcţia de drumuri, căi ferate şi centrale electrice pe continentul african, în contextul în care organizaţia a decis să se îndrepte spre noi surse de fonduri ca urmare a diminuării donaţiilor şi gradului ridicat de îndatorare, transmite Reuters.

Potrivit Uniunii Africane, continentul are un deficit anual de finanţare în domeniul infrastructurii cuprins între 60 şi 90 de miliarde de dolari, ceea ce îngreunează eforturile organizaţiei de a-şi atinge obiectivul vizând integrarea pieţelor individuale într-o zonă unică de liber schimb, a declarat Raila Odinga, reprezentantul pentru infrastructură al Uniunii Africane.

Organizaţia, ce regrupează 55 de state africane, a decis să se îndrepte spre fonduri suverane, companii de asigurări şi fonduri de pensii din ţări precum Africa de Sud, Angola, Nigeria, Maroc, Egipt şi Kenya, pentru a strânge bani. Fondurile vor fi invitate să investească aproximativ 5% din activele lor, a spus Raila Odinga.

În prezent, au loc discuţii cu fondurile respective, iar experţii Uniunii Africane lucrează la înfiinţarea cadrului legal şi a structurii financiare a viitorul fond de infrastructură, care va fi administrat de noua Agenţie de Dezvoltare a Uniunii Africane, a precizat Odinga.

Decizia de a înfiinţa un fond de infrastructură pune capăt anilor de dependenţă de ţările donatoare bogate şi de împrumuturile de pe pieţele financiare.

China, care în ultimul deceniu a fost unul dintre cei mai importanţi finanţatori de proiecte de infrastructură de pe continentul african, a decis să îşi reducă creditele, având în vedere nivelul ridicat de îndatorare al unor ţări.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.