Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Fond unic pentru Eurozonă

Publicat: miercuri, 15 mai 2019

Până în luna iunie a.c., miniștrii de Finanțe ai Eurozonei trebuie să schițeze draftul unui viitor fond unic și regulile după care va funcționa acest nou „instrument bugetar”.

Franța și Germania au reușit, la începutul acestui an, să coaguleze opiniile statelor membre ale Eurozonei și să le convingă să înceapă să traseze liniile directoare ale unui viitor fond unic. Acesta ar urma să fie utilizat pentru reforme și investiții. Dar încă de la început au existat rețineri din partea statelor care folosesc moneda unică, iar divergențele vor fi dificil de aplanat. În plus, țările care se pregătesc să adere la euro se tem că susținerea acordată Eurozonei prin acest nou instrument financiar va adânci distanța față de țările dezvoltate.

În ansamblu, noul instrument financiar ar urma să accelereze competitivitatea și convergența, „direcționând fonduri pentru investiții în zonele strategice, determinate la fiecare semestru”, după cum arată documentul inițial al proiectului promovat de Franța și Germania. Pe de altă parte, însă, mai multe state, în frunte cu Olanda, au respins ideea unei viitoare stabilități pe care s-o garanteze acest fond, mai exact posibilitatea ca banii să fie utilizați pentru absorbirea șocurilor în cazul în care unele țări ar urma să aibă dificultăți financiare.

Inițiatorii acestui fond estimează că ar fi nevoie de circa 55 de miliarde de euro pentru ca instrumentul să-și atingă obiectivele, cu fiecare stat membru urmând să contribuie cu o sumă rezultată în urma negocierilor. Fondul va fi condus de miniștrii de Finanțe ai Eurozonei, „care vor fixa prioritățile și vor lua deciziile majore”, arată documentul.

Demn de menționat este faptul că pentru crearea noului instrument financiar trebuie să-și de acordul toate statele membre, inclusiv cele care nu au aderat la moneda unică. Pentru ele este creat un orizont de așteptare, inițiatorii bugetului unic al Eurozonei menționând faptul că dorința de a fi parte a noului fond va determina țările care încă nu au adoptat moneda unică să se străduiască și mai mult pentru a îndeplini condițiile necesare acestui pas.

În cazul particular al României, dat fiind faptul că noul fond va fi discutat în detaliu în cadrul exercițiului financiar viitor al UE, 2021-2027, este foarte posibil ca perioada să coincidă cu estimările Comisiei Naţionale de adoptare a euro, care arată că țara noastră poate adera la moneda unică în anul 2022, în cel mai optimist scenariu, sau în anul 2027, în cel mai pesimist.

 

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=110344

Zona comentariilor

Meteo în țară

28 mai 2020, 6:59
 

V
Soare
11°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 13°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h V
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 5:36
Apus: 20:50
Prognoza 29 mai 2020
Zi
 

NV
Parţial însorit cu furtună
22°C
Vânt: 4 km/h NV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

VSV
Parţial înnourat cu precipitaţii
11°C
Vânt: 0 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 27-05-2020 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ   Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00 Fenomene vizate: manifestări […]

Loto

Horoscop

  • 298.904 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team