Forumul Economic Mondial: „Taxaţi bogăţia noastră extremă”

Este mesajul a peste 250 de miliardari și milionari, care au cerut liderilor principalelor economii ale lumii să le impoziteze averile extreme (https://www.b1tv.ro/externe/miliardarii-cer-liderilor-de-la-davos-sa-li-se-taxeze-averile-impozitati-bogatia-extrema-1412103.html): aceștia au trimis o scrisoare deschisă, adresată liderilor reuniți la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), din 15-18 ianuarie 2024.

Semnatarii scrisorii „Mândri să plătim mai mult” provind din 17 țări, iar printre ei se numără și moştenitoarea Companiei Disney, Abigail Disney, scenaristul Simon Pegg şi Valerie Rockefeller, o moştenitoare a faimoasei familii cu același nume din SUA:

„Suntem surprinşi că nu aţi reuşit să răspundeţi la o întrebare simplă pe care ne-am pus-o de trei ani – când veţi impozita averea extremă?

Solicitarea noastră este simplă: vă rugăm să ne impozitaţi pe noi, cei mai bogaţi din societate. Acest lucru nu va schimba în mod fundamental nivelul nostru de viaţă, nici nu ne va priva copiii şi nici nu va afecta creşterea economică a naţiunilor noastre.

Dar va transforma bogăţia privată extremă şi neproductivă într-o investiţie pentru viitorul nostru democratic comun”, se menționează în scrisoarea celor bogați.

Scrisoarea vine în contextul în care organizația Oxfam a declarat că cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averea după 2020 și că am putea avea primul trilionar (deținătorul unei averi de 1.000 de miliarde) în următorii 10 ani.

Sondajul, realizat de Survation, a fost publicat alături de scrisoare și arată că unii dintre cei mai bogați oameni din lume solicită impozite mai mari pe venitul lor.

Respondenții chestionarului au fost din țările G20 și sunt cei care dețin mai mult de 1 milion de dolari în active investibile, ce îi plasează între cei 5% dintre cei mai bogați. 74% din respondenți au susținut impozite mai mari pentru abordarea crizei costului vieții și pentru îmbunătățirea serviciilor publice, iar 54% sunt de părere că bogăția este o amenințare la adresa democrației.

„Cunoaştem deja soluţia pentru a ne proteja instituţiile şi a ne stabiliza ţara: impozitaţi bogăţia extremă. Ceea ce ne lipseşte este forţa politică de a face asta. Chiar şi milionarii şi miliardarii ca mine spun că este timpul”, a spus Abigail Disney.

Edith Mihaela Dobrescu

Emilian M. Dobrescu

Foto: pixabay.com

Comments

comments

2 comentarii la „Forumul Economic Mondial: „Taxaţi bogăţia noastră extremă”

  • Pingback: „Taxaţi bogăţia noastră extremă” – Ultima Oră - newsflash

  • 16 aprilie 2024 la 9:01
    Legătură permanentă

    Aceasta scrisoare deschisa ne aminteste ca exista inca oameni bogati care nu sunt complet preocupati doar de prosperitatea lor personala, ci si de bunastarea comunitatii in care traiesc. Este un mesaj puternic si necesar, care ar trebui sa fie ascultat si pus in aplicare de liderii celor mai mari economii ale lumii. Impozitarea averilor extreme nu ar trebui sa fie un subiect tabu, ci o masura justa si necesara pentru a face lumea mai egala si pentru a investi in viitorul nostru comun. Multumim semnatarilor acestei scrisori pentru indrazneala si initiativa lor si speram ca mesajul lor va fi ascultat si pus in practica cat mai curand. Este timpul sa ne responsabilizam cu totii pentru a face o lume mai buna pentru toti.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.