Forumul economic româno-italian 2013 "Both worlds: finance & manufacturing at a glance”

Tradiţionalul Forum Economic al Confindustria România desfăşurat în după amiaza zilei de joi, 3 octombrie la Hotel Hilton, Sala „Le Diplomate” din Bucureşti a reprezentat un moment de întâlnire şi confruntare între Guvernul român, instituţiile internaţionale, membrii asociaţi, analişti economici, factori de decizie şi membri ai comunităţii business internaţionale din România. Ţinând cont de cei 5 ani de criză, rezultă a fi necesar, acum mai mult ca niciodată, un alt moment de confruntare care să permită analiza macroeconomică a anului 2013 în România, trendurile şi evoluţiile pe sectoare, prognozele şi posibilele măsuri de susţinere a firmelor, astfel încât să poată fi reactivat procesul de creştere economică. Un moment de reflecţie împreună cu instituţiile, mediul patronal şi reţeaua diplomatică asupra fenomenelor interconexe ce caracterizează realitatea economică actuală şi provocările pe care piaţa europeană şi cea globală le impun societăţilor.

Forumul Economic 2013 Confindustria România a fost deschis de discursul de bun venit al lui Mauro Maria ANGELINI – Preşedinte Confindustria România, urmat un salut din partea E.S. Diego BRASIOLI – Ambasadorul Italiei la Bucureşti.
Au urmat: Maria GRAPINI – Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de afaceri şi Turism
din România, Edoardo GARRQME – Vicepreşedinte Confindustria Italia şi Ştefan VARFALVI – Membru al Comitetului Economic şi Social European – „Rolul patronatelor pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri în cadrul dialogului tripartit”

A doua sesiune a început cu intervenţia lui Ilie Dumitrescu, consilier al Preşedintelui Institutul Naţional de Statistică – Tudorel ANDREI „România: analiza performanţelor economice în 2013”
Ora 16.05 Prof. Napoleon POP – Membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României – „Stabilitatea financiară – precondiţie a unei finanţări adecvate a economiei reale, care circumscrie tema de politică monetară, ca efect al acesteia”
Dr. Giovanni RAVASIO – Preşedinte Intesa San Paolo Bank România şi Dan BUCŞA – Chief Economist UniCredit Ţiriac Bank Londra

În a doua parte – „Lansarea Cartei albe a IMM-urilor din România” versiunile în limbile engleză, franceză şi italiană au beneficiat de intervenţia scurtă şi la obiect a lui Ovidiu NICOLESCU – Preşedinte al Consiliului Naţional al întreprinedrilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), urmată de Ecaterina NECŞULESCU – Preşedinte interimar CECCAR (Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România) şi de Ioan HIDEGCUTI – Preşedinte al Fondului Român de Contragarantare (FRC) .

Lucrarea realizată de un colectiv de specialişti şi reprezintă cea mai cuprinzătoare şi aprofundată analiză a situaţiei IMM-urilor din România, a fenomenului întreprenorial, a performanţelor şi problematicii IMM-urilor, fiind un titlu de referinţă în literatura de specialitate, atât în România cât şi la nivelul Uniunii Europene.
„Carta Alba a IMM-urilor din România”- ediţia 2013 se constituie atât ca o radiografie a stării evolutive a IMM-urilor din România, cât şi a contextului socio-economic în care acestea îşi desfăşoară activitatea, cu accent asupra performanţelor de ansamblu, comerciale, financiare, inovaţionale şi sociale.
Grupurile ţintă cărora le este destinată Carta Albă a IMM-urilor din România 2013 sunt:
– întreprinzătorii şi managerii din IMM-uri, care găsesc în cadrul lucrării numeroase informaţii privind mediul întreprenorial şi bunele practici manageriale, utile creşterii funcţionalităţii şi performanţelor firmelor în care lucrează;
– organismele administraţiei centrale şi locale cu atribuţii în domeniul economic;
– organizaţiile de IMM-uri, celelalte organizaţii patronale şi sindicale naţionale, de ramură şi teritoriale, camerele de comerţ şi industrie etc.;
– leaderii politici la nivel naţional şi local, interesaţi în realizarea unui mediu de afaceri favorizant agenţilor economici;
– mass-media naţională, regională şi judeţeană care abordează problematica economico-socială;
– organizaţiile şi organismele internaţionale interesate în evoluţia mediului de afaceri din România şi în creşterea performanţelor agenţilor economici.
Lucrarea prezintă în premieră un set de recomandări pentru dezvoltarea sectorului de IMM-uri din România, grupate pe 6 domenii: Facilitarea accesului la finanţare; Pregatirea întreprenorială, managerială şi de specialitate; Stimularea dezvoltării şi creşterii competitivităţii şi performanţelor sectorului de IMM-uri din România; Creşterea capacităţii de supravieţuire şi dezvoltare a start-up-urilor; Susţinerea dezvoltării regionale veritabile; Creşterea calităţii guvernării şi a ratei de absorbţie a fondurilor europene.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.