Forumul Green Woman a premiat excelența feminină. Printre laureați, europarlamentarul Maria Grapini, pentru lupta de a reseta Spațiul Schengen
Forumul Green Tech&Woman a premiat excelența feminină și a așezat la masă oameni care altă dată nu s-ar fi aflat în aceeași încăpere.
Cele două părti ale forumului care a pus pe gânduri pe multă lume, la sfârșitul unui an greu și plin de provocări neașteptate, s-au desfășurat la Palatul Parlamentului și la Cafeneaua Actorilor din Parcul Tineretului.
La prima parte a evenimentului, Sala Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților s-a dovedit, practic, neîncăpătoare.
Reprezentanții Guvernului, de la Departamentul de Dezvoltare Durabilă, de la Ministerul Economiei sau de la Ministerul Educației au primit sugestii, propuneri și au răspuns la întrebările reprezentanților administrației locale și ale mediului de afaceri sau societății civile, într-un moment în care se părea că fug, mai tot timpul, unii de alții.
Cele mai aprinse discuții au fost legate de învățământul dual, de nevoia înființării unor asociații de dezvoltare durabilă, după modelul celei de la Constanța, și în alte părți ale țării și de nevoia prinderii turismului în strategia de dezvoltare durabilă a României, în următorii ani.
Lavinia Șandru, inițiatorul și moderatorul evenimentului, a dat startul dezbaterilor printr-un vechi proverb chinez – „Atunci când vântul își schimbă direcția, unii construiesc ziduri, alții mori de vânt”, specificând că vântul și-a schimbat direcția, din toate punctele de vedere, și numai de noi depinde de ce parte a baricadei vrem să ne aflăm.
În cea de-a doua parte a forumului, seara, la Cafeneaua actorilor, au fost decernate premiile „Green Woman 2022”, premiile excelenței feminine pentru profesionalism, curaj și patriotism.
Un juriu format din 50 de doamne au ales, din foarte multe domenii, cele 12 doamne care anul acesta au primit titulatura – Green Woman.
Cele 12 laureate sunt: Ana-Maria Vătămanu – președinte al Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța (un model pentru România, în ceea ce privește dezvoltarea durabilă), Maria Grapini – europarlamentar PUSL (femeia care a cerut resetarea Schengen, pentru că România merită să fie acolo), medicul Mihaela Leventer (singura femeia care a dezvoltat de la zero o afacere de succes în domeniul medical), Simona Man – fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii (un etalon pe partea de politici agricole), Gabriela Firea – ministru al Tineretului, Familiei și Egalității de șanse (singura femeie ministru din guvernul României), tânăra avocată Sandra Olănescu (probabil cea mai hotărâtă dar și cea mai profesionistă avocată din România, în zona drepturilor de autor), Natalia Intotero – deputat PSD (cel mai bun ministru al romanilor de pretutindeni), Anca Belu – primarul PNL al comunei Mihail Kogălniceanu, marea soprană Felicia Filip – directorul Operei Comice pentru Copii, managerul CEZ – Doina Vornicu (o somitate in lumea energiei) și jurnalistele Cristina Șișcanu de la Metropola TV și Sabina Iosub de la Antena 3 CNN.
Forumul Green Tech&Woman a fost organizat de Inițiativa Ecologistă Europeană și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Regională și Politici Europene și Pro Familia.