Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Fost lider al Camerei Lorzilor, Marea Britanie: NATO este o organizație umbrelă pentru apărarea lumii vestice

Publicat: vineri, 05 mai 2017

Robert Salisbury, fost lider al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, prezent joi la București, a recomandat statelor membre UE să facă parte din NATO „cu toată inima”, aceasta fiind o organizație umbrelă pentru apărarea și securitatea lumii vestice.

„Lumea se schimbă, natura conflictelor se schimbă. Dacă vrem să apăram populația și să ne asigurăm că modul de viață pe care îl considerăm ca fiind cel mai bun poate prevala asupra unor moduri alternative — uneori, chiar medievale — atunci trebuie să privim serios chestiunea organizației de securitate și apărare. Cel mai bun lucru pe care aliații din cadrul UE pot să îl facă — pot coopera unii cu alții, asta sună bine — este să facă parte, cu toată inima, din NATO, ca o organizație umbrelă pentru apărarea și securitatea lumii vestice. Să ne unim și să ne întrebăm care sunt riscurile și amenințările cu care ne confruntăm, care sunt oportunitățile pe care le prezintă stilul nostru de viață, pe care îl putem promova, și cum vom răspunde din punct de vedere politic, strategic și al capabilităților când lucrurile se vor înrăutăți”, a precizat el, în cadrul Summit-ului Bunei Guvernări, organizat de Strategikon.

Robert Salisbury a mai evidențiat importanța unui mecanism care să restabilească NATO drept principala organizație de apărare și securitate.

„Există o reținere considerabilă, așa cum știți, în special din partea unor puteri economice importante, așa cum este Germania, de a urma exemplul admirabil al României în ce privește cele două procente (alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare, n.r.). (…) Cred că în loc să intrăm în detalii în ce privește acordurile NATO-UE, dacă dorim să dezvoltăm o politică eficientă de apărare și securitate, avem cu adevărat nevoie de un mecanism care să restabilească NATO drept principala organizație de apărare și securitate”, a spus el.

Robert Salisbury și-a exprimat convingerea că nu ne aflăm în timpul unui război rece, ci într-o perioadă de tensiune. Pe de altă parte, a adăugat că ne aflăm într-o perioadă de conflict, în care protagoniștii nu se împart strict în două tabere, ci fac parte dintr-o ansamblu complicat, cu straturi multiple. În egală măsură a remarcat însă că națiunile vestice se simt protejate într-un „cocon al păcii”, în ciuda atrocităților teroriste.

„În urmă cu 50 de ani, aproximativ o treime din bugetul Marii Britanii era cheltuit pentru educație, securitate socială și pensii. Astăzi, această proporție a ajuns la două treimi, lăsând o treime pentru toate celelalte domenii. (…) E foarte dificil să reduci nivelul acelor cheltuieli, deși reforma securității sociale începe să aibă un efect dramatic, în sensul încurajării muncii. (…) Toată lumea simte că trăim în vremuri de pace”, a menționat el.

În opinia sa, nicio națiune nu poate răspunde contextului actual, complex și provocator, într-o manieră strategică. El a adăugat că extrem de importantă este și asigurarea unei susțineri din partea publicului.

„Dacă nu ai publicul de partea ta, va fi foarte dificil — într-un conflict prelungit — să îi convingi, să fie pregătiți să susțină acel conflict pe termen lung. (…) Mi se pare dificil să cred — cu mare respect față de prietenii europeni — că atunci când vorbesc despre putere ‘soft’ o consideră ca fiind un substitut pentru puterea ‘hard’. (…) Trebuie să ai o politică de securitate și apărare convingătoare, în cadrul căreia puterea ‘soft’ poate avea un rol, însă doar un anumit rol”, a precizat el.

Admițând că nu a fost un susținător al aderării Marii Britanii la UE, conservatorul Robert Salisbury a precizat că una dintre dilemele cu care se confruntă Uniunea Europeană este dacă va fi un adevărat stat federal sau o asociație de state independente. Pe de altă parte, el a opinat că Uniunea Europeană este o organizație cu aspirații admirabile, dar care „în esență este setată să eșueze”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=80094

Publicat de la data mai 5 2017. Categorii EXTERN, MAPAMOND, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

31 mai 2020, 9:58
 

VSV
Soare
16°C
22 km/h
Perceput de temperatură: 16°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 67%
Vânt: 22 km/h VSV
Rafale de vânt: 22 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 5:34
Apus: 20:53
Prognoza 1 iunie 2020
Zi
 

S
Parţial însorit cu furtună
21°C
Vânt: 7 km/h S
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
Noapte
 

NNE
Ploaie
11°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 9
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 31-05-2020 Ora : 5 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 05:45 si 09:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 90...100 km/h
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 27-05-2020 Ora : 9 : 30 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ   Interval de valabilitate: 27 mai, ora 12:00 – 31 mai, ora 23:00 Fenomene vizate: manifestări […]

Loto

Horoscop

  • 299.649 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team