Frans Timmermans, Doctor Honoris Causa al SNSPA

 

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) îi va acorda, lunea viitoare, titlul de Doctor Honoris Causa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

 

Potrivit SNSPA, evenimentul se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, începând cu ora 16,00.

 

Frans Timmermans s-a născut la 6 mai 1961 la Maastricht. El a studiat literatura franceză la Universitatea „Radboud Nijmegen”, din Olanda, a urmat studii postuniversitare în drept european şi istorie la Universitatea din Nancy, Franţa.

 

Timmermans şi-a început cariera în Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, iar la începutul anilor ’90 a făcut primii paşi în diplomaţie, fiind numit secretar adjunct la Ambasada Olandei din Moscova. În anul 1994, a făcut parte din echipa comisarului european pentru relaţii externe, Hans von de Broek, apoi timp de trei ani a fost consilier şi secretar privat al lui Max van der Stoel, Înalt Comisar pe probleme de minorităţi naţionale în cadrul OSCE.

 

În anul 1998, după alegerile generale din Ţările de Jos, Frans Timmermans a fost ales membru al Camerei Reprezentanţilor din partea partidului Laburiştilor. În perioada 2007-2010, a fost ministru al Afacerilor Europene. După alegerile din 2010, el a revenit în Parlament, până în anul 2012, când a primit un nou portofoliu în guvern, pentru a conduce ministerul Afacerilor Externe.

 

În septembrie 2014, Timmermans a fost desemnat pentru un post de comisar din partea Olandei în cadrul Comisiei Europene, condusă de preşedintele ales, Jean-Claude Juncker. Începând din 1 noiembrie 2014, Frans Timmermans a preluat funcţia de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene. În octombrie 2018, Frans Timmermans şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene la alegerile europene din 2019.

 

Printre numeroasele distincţii primite se numără şi Ordinul „Pentru Merit” în grad de Comandor din partea statului român.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.