Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Franța: Mai puține decorări cu Legiunea de Onoare

Președintele francez Emmanuel Macron a decis să reducă puternic numărul celor care vor fi decorați cu Legiunea de Onoare, pentru a ‘reda sensul’ celei mai înalte distincții a statului francez, creată de Napoleon, dar căzută în ultimul timp oarecum în banalitate, transmite AFP.

Pentru perioada 2018-2020, numărul civililor care vor primi decorația va fi redus cu 50%, iar cel al militarilor și cetățenilor străini cu 10%, respectiv 25%.

‘Președintele Republicii a dorit să regăsească spiritul Legiunii de Onoare, acest ordin decis de Napoleon’ în anul 1802, a explicat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner.

‘Doar meritul este cel care trebuie salutat, nu notorietatea sau serviciul clasic’ în funcție, a adăugat Castaner, subliniind că ‘redarea sensului’ acestei decorații ‘nu este un subiect secundar’.

Un alt obiectiv este întinerirea viitoarelor promoții, astfel încât acestea ‘să semene cu ceea ce este Franța’, a mai explicat purtătorul de cuvânt.

De la învestirea sa, președintele Macron nu a acordat decât 101 distincții, față de 500-600 într-un an obișnuit.

Anumite persoane controversate, precum fostul dictator panamez Manuel Noriega, au fost decorate de guverne succesive, Legiunea de Onoare servind astfel Parisului drept instrument diplomatic.

Chestionat cu privire la posibilitatea retragerii distincției acordate dictatorului sirian Bashar al-Assad, Castaner a răspuns că această cerere ‘legitimă’ ‘poate fi examinată’ de Marea Cancelarie a Ordinului.

Săptămâna trecută, președintele Macron a afirmat că a început demersurile pentru retragerea decorației primite de producătorul american de film Harvey Weinstein, acuzat de violuri, agresiuni și hărțuiri sexuale.

Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez, este înmânată în numele președintelui pentru a-i recompensa pe cetățenii care s-au remarcat prin ‘merite eminente în serviciul națiunii, cu titlu militar sau civil’.

În prezent, ordinul numără 93.000 de membri. Anual sunt distinse în jur de 3.000 de persoane — o treime militari, două treimi civili—, dintre care 400 sunt cetățeni străini.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=87271

Publicat de la data Noi 3 2017. Categorii EXTERN, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1   ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 21 martie, ora 14 – 22 martie, ora 15 Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, […]

22 martie 2018, 12:09
 

E
Noros
-1°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -4°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 59%
Vânt: 14 km/h E
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 6:15
Apus: 18:30
Prognoza 23 martie 2018
Zi
 

NE
Zăpadă
0°C
Vânt: 18 km/h NE
Rafale de vânt: 29 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Noros
-4°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 80.342 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team