Franța: Mai puține decorări cu Legiunea de Onoare

Președintele francez Emmanuel Macron a decis să reducă puternic numărul celor care vor fi decorați cu Legiunea de Onoare, pentru a ‘reda sensul’ celei mai înalte distincții a statului francez, creată de Napoleon, dar căzută în ultimul timp oarecum în banalitate, transmite AFP.

Pentru perioada 2018-2020, numărul civililor care vor primi decorația va fi redus cu 50%, iar cel al militarilor și cetățenilor străini cu 10%, respectiv 25%.

‘Președintele Republicii a dorit să regăsească spiritul Legiunii de Onoare, acest ordin decis de Napoleon’ în anul 1802, a explicat joi purtătorul de cuvânt al guvernului, Christophe Castaner.

‘Doar meritul este cel care trebuie salutat, nu notorietatea sau serviciul clasic’ în funcție, a adăugat Castaner, subliniind că ‘redarea sensului’ acestei decorații ‘nu este un subiect secundar’.

Un alt obiectiv este întinerirea viitoarelor promoții, astfel încât acestea ‘să semene cu ceea ce este Franța’, a mai explicat purtătorul de cuvânt.

De la învestirea sa, președintele Macron nu a acordat decât 101 distincții, față de 500-600 într-un an obișnuit.

Anumite persoane controversate, precum fostul dictator panamez Manuel Noriega, au fost decorate de guverne succesive, Legiunea de Onoare servind astfel Parisului drept instrument diplomatic.

Chestionat cu privire la posibilitatea retragerii distincției acordate dictatorului sirian Bashar al-Assad, Castaner a răspuns că această cerere ‘legitimă’ ‘poate fi examinată’ de Marea Cancelarie a Ordinului.

Săptămâna trecută, președintele Macron a afirmat că a început demersurile pentru retragerea decorației primite de producătorul american de film Harvey Weinstein, acuzat de violuri, agresiuni și hărțuiri sexuale.

Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincție a statului francez, este înmânată în numele președintelui pentru a-i recompensa pe cetățenii care s-au remarcat prin ‘merite eminente în serviciul națiunii, cu titlu militar sau civil’.

În prezent, ordinul numără 93.000 de membri. Anual sunt distinse în jur de 3.000 de persoane — o treime militari, două treimi civili—, dintre care 400 sunt cetățeni străini.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.