Franţa: Trei morţi în atacuri comise în numele Statului Islamic; autorul a fost ucis

Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa şi alte două au fost rănite vineri în cursul a trei atacuri executate de un bărbat care şi-a declarat apartenenţa la gruparea jihadistă Statul Islamic, atacuri comise în sudul Franţei, o ţară traumatizată deja în urma unui recent val de atentate jihadiste, relatează France Presse.

Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes (sudul Franţei) a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul din Trebes, unde acesta se retrăsese cu un jandarm luat ostatic, precizează agenţia de presă citată.

Jandarmul luat ostatic a fost rănit de un glonţ, un alt militar fiind la rândul său rănit, au precizat surse apropiate anchetei.

Suspectul a furat mai întâi o maşină în oraşul Carcassonne, ucigând un pasager şi rănindu-l pe şofer, potrivit unor surse apropiate anchetei. El a rănit apoi un poliţist cu un glonţ şi a mers într-un supermarket din Trebes, la 10 km distanţă, unde a ucis încă două persoane.

În jurul orei locale 14:30 (13:30 GMT), suspectul era în continuare baricadat în supermarket, împreună cu jandarmul luat ostatic.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, atacatorul este un marocan de 30 de ani, urmărit pentru radicalizare islamistă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi la Bruxelles, chiar înaintea deznodământului luării de ostatici la Trebes (Aude), că „totul ne face să credem că este vorba de un atac terorist” şi că el va fi Paris în următoarele ore.

„Voi fi în câteva ore la Paris pentru a urmări şi coordona ansamblul măsurilor care trebuie luate”, a declarat Macron, cu câteva minute înainte ca deznodământul incidentului să fie cunoscut. El s-a exprimat înaintea unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german Angela Merkel la finalul unui summit european.

Şeful statului a asigurat de „sprijinul său pe toţi cei care au avut de înfruntat şi care înfruntă încă această situaţie”.

„Forţele de ordine, în special, jandarmeria, au intervenit foarte rapid şi coordonat împotriva atacului căruia i-au fost victime mai întâi poliţişti”, a precizat şeful statului.

Procurorul Parisului, Francois Molins, aşteptat la faţa locului, „va comunica cât mai repede posibil toate elementele referitoare la începerea acestei anchete”, a precizat preşedintele. „Vreau să-i asigur pe locuitorii din Trebes de întreaga mobilizare a serviciilor statului şi în special a forţelor de ordine”, a adăugat el.

Franţa, care a fost lovită în 2015 şi 2016 de o serie de atentate, uneori în masă, soldate cu 241 de morţi şi sute de răniţi, rămâne sub o puternică ameninţare jihadistă.

Cine este teroristul ucis

Autorul luării de ostatici din Trebes, în sudul Franței, se numea Redouane Lakdim și avea 26 de ani. Era cunoscut poliției pentru mici infracțiuni dar nu era considerat ca fiind în curs de radicalizare, scrie AFP.

Ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, a declarat vineri, de la locul incidentului, ca Redouane Lakdim era sub supraveghere: „Era un mic delincvent, era cunoscut pentru trafic de stupefiante dar nu se putea spune că va deveni un radical care va trece la fapte„.

Acesta a precizat ca teroristul care a fost ucis în urma intervenției forțelor speciale a acționat singur. „Era un solitar care a trecut la acte„, a spus ministrul.

„Venea din Carcassonne și a plecat spre Trèbes. Suntem într-un mic orășel liniștit. Din păcate, amenințarea este peste tot„, a adăugat el.

„Bărbatul care a efectuat atacul din Trèbes in sudul Franței este un soldat al Statului Islamic care a acționat ca răspuns la apelul„ organizației „de a viza țări membre ale coaliției„  internaționale anti-SI, potrivit unui comunicat al Amaq, agenția de propagandă a grupării jihadiste, pe aplicația Telegram.

Le Parisien spune ca tânărul era supravegheat de direcția generală a Securității interne (DGSI). Foarte activ pe rețelele sociale salafiste, acesta a fost închis la Carcassonne în 2016, fără să se știe motivul.

Acesta este suspectat și că a călătorit in Siria, dar nimic nu a fost confirmat oficial.

Sursa: AGERPRESHOTNEWS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.