FRJ MediaSind la dezbaterea din Parlamentul European privind libertatea de exprimare

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a fost reprezentată în Parlamentul European la dezbaterea privind libertatea presei în România, organizată de eurodeputatele PNL (ALDE) Norica Nicolai şi Renate Weber în data de 27 martie a.c., de către vicepreşedintele pe domeniul radio al organizaţiei, Adrian Valentin Moise. Referitor la  ultimul  raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România, acesta a prezentat mandatul primit din partea Comitetului Executiv al FRJ MediaSind:
 Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, în calitate de organizaţie reprezentativă conform Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social pentru sectorul „Cultură şi Mass-Media”, afiliată la Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, respinge orice tentativă de limitare a libertăţii de exprimare, indiferent dacă aceasta provine din mediul politic intern sau extern.
Referitor la recomandările inacceptabile pentru orice stat european din Raportul MCV pe justiţie al Comisiei Europene, FRJ MediaSind consideră că România are suficiente instrumente de reglementare a libertăţii de exprimare şi, nu în ultimul rând, în privinţa protejării cetăţeanului şi a instituţiilor statului în faţa posibilelor excese profesionale ale unor canale media: Legea audiovizualului, Legea de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, Legea de organizare a ANP AGERPRES, Legea accesului liber la informaţii, Legea avertizorului public, noile coduri juridice (civil şi penal) solicitate de Uniunea Europeană şi altele.
Totodată, menţionăm că există şi importante instrumente profesionale de autoreglementare ale breslei cum ar fi Codul Deontologic Unic al Jurnalistului adoptat de majoritatea organizaţiilor sindicale, patronale şi profesionale din mass-media şi Codul Deontologic al Jurnalistului anexat la Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media.
 Aşa cum am procedat şi în cazul introducerii în Proiectul Strategiei Naţionale de Apărare a prevederilor referitoare la vulnerabilitatea presei prin depunerea unei petiţii la Parlamentul European pentru declanşarea procedurii de infringement, FRJ MediaSind nu va ezita ca, împreună cu organizaţia la care este afiliată pe plan internaţional, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, să atace în justiţie, inclusiv  în faţa organismelor europene, orice iniţiativă  de limitare a libertăţii de exprimare prin presă. Comitetul Executiv al FRJ MediaSind Cristi Godinac,  Preşedinte”
 DEPOLITIZAREA INSTITUŢIILOR PUBLICE DE PRESĂ – O PRIORITATE PENTRU MASS-MEDIA

De asemenea, în cadrul aceluiaşi mandat, vicepreşedintele FRJ MediaSind a prezentat şi problemele cu care se confruntă în prezent industria de media din România, cum ar fi pericolul  îngrădirii libertăţii de exprimare prin desfiinţarea Codului Deontologic, a clauzei de constiinţă şi a Contractului Colectiv în cazul în care  Mass-media nu va fi sector de sine-stătător în cadrul economiei naţionale. Totodată, s-a arătat că refuzul clasei politice de a depolitiza conducerile Societăţilor Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune a generat un management dezastruos, astfel încât, în ulltimii şapte ani, TVR a ajuns la o pierdere de peste 130 milioane de €, iar singurii care plătesc nota de plată sunt

salariaţii.

Deşi au fost disponibilizaţi peste 600 de salariaţi,  planul de redresare propus pentru următorii şapte ani nu demonstrează că SRTV va deveni cu adevărat o televiziune care să-şi îndeplininească misiunea publică şi, în acelaşi timp, să-şi achite datoriile către bugetul statului.

În luna iulie 2010 a fost numit în funcţia de preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, în urma unor înţelegeri politice, Andras István Demeter (foto stânga), de meserie actor şi fost secretar de stat la Ministerul Culturii. În iulie 2012, acesta a depus mandatul de preşedinte-director general, rămânând  membru în Consiliul de Administraţie al SRR. Fiind numit şi consilier principal al preşedintelui-director General al SRTV, Andras Demeter a contribuit substanţial la planul prin care au fost disponibilizaţi peste 600 de salariaţi din televiziunea română. Ulterior, în locul acestuia, la conducerea SRR a fost numit politic Ovidiu Miculescu (foto dreapta),o persoană care a semnat un angajament în27.03.1987 cu fosta securitate (Dosarul fond de reţea nr. R 94603) prin care acesta se angaja  să se ocupe de „apărarea contrainformativă a persoanelor care fac parte din grupul de presă ce participa la activităţi protocolare”. La adresa SRR nr. P14606/10/13.12.2010 s-a emis Adeverinţa CNSAS nr. 3165/15.11.2011. Iar exemplele pot continua…
SOLUŢII PROPUSE PENTRU SALVAREA INDUSTRIEI DE MEDIA
Pentru salvarea industriei de media din România au fost prezentate următoarele  soluţii propuse de FRJ MediaSind şi susţinute de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor în cadrul misiunii pe care aceastea au întreprins-o în România la începutul anului 2011:
  1. Menţinerea sectorului de Mass-media ca sector de sine-stătător în economia naţională a României.
  2. Modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV în sensul depolitizării consiliilor de administraţie şi pentru a asigura o finanţare  corectă şi eficientă  a acestor instituţii publice.
  3. Modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES pentru ca salariaţii acestei importante instituţii publice de presă să fie consideraţi jurnalişti profesionişti şi nu funcţionari sau personal contractual ai statului, la fel ca ceilalţi colegi din radioul şi televiziunea publice şi din mass-media.
  4. Salvarea presei scrise, în special a presei locale, prin impunerea unor măsuri economice la fel ca în ţările UE (TVA între 0 şi 5 % pentru activităţile de mass-media etc.).
  5. Salvarea reţelei de distribuiţie RODIPET.
  6. Deblocarea funcţionării activităţii Comitetului Sectorial Mass-Media.
La eveniment au mai participat: Graham Watson, MEP – Preşedinte, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Marc Gruber – Director, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ),  Jorgos Papadakis – Organizaţia Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO),  Georgiana Iorgulescu – Director Executiv, Centrul de Resurse Juridice, Adrian Ursu – Jurnalist, Antena 3 România, Adina Anghelescu Stancu – jurnalistă, Lumeajustitiei.ro.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.