Frumoşii ani ’80…

Anii ’80, în muzica uşoară, au fost nu numai bogaţi în şlagăre (multe din ele se cântă cu acelaşi succes şi azi!), dar şi binecuvântaţi cu voci de excepţie. Nimic mai firesc, fiindcă a fost un deceniu dominat de strălucirea festivalului de la Mamaia, reluat în 1983, de emisiunea “Steaua fără nume” a TVR (unde au fost descoperite atâtea voci excepţionale), de concursul “Şlagăre în devenire” şi de numeroase alte programe TV în care preocuparea pentru calitate era în prim-plan.

Nu întâmplător soliştii de valoare lansaţi în acei ani sunt şi azi în actualitate, după trei decenii şi mai bine, în timp ce în rândul “noului val” asistăm la dispariţii spectaculoase după un prim succes, şi acela supralicitat de propaganda caselor de producţie, ce înlocuiesc fără regret stelele căzătoare cu alte comete fără identitate, cu tot felul de pseudonime străine…

 

Conştientă de interesul melomanilor pentru artiştii de valoare care ne-au înfrumuseţat tinereţea, casa de discuri Eurostar a avut fericita iniţiativă de a propune editarea de albume discografice Nataliei Guberna şi Alexandrei Canareica, două din cele mai frumoase voci ale anilor ’80, cu o activitate susţinută şi în prezent, chiar dacă fiecare dintre ele a avut o traiectorie proprie în devenirea artistică, ceea ce s-a reflectat şi în repertoriul discurilor.

Tulceanca Alexandra Canareica s-a impus prin laurii cuceriţi la cele mai importante competiţii muzicale, fiind dublu laureată, performanţă rară, atât la festivalul de la Mamaia, cât şi la a doua înfruntare naţională, ca forţă, cea de la Amara. Momentul de vârf al carierei sale de dinainte de 1990 a fost cucerirea Trofeului “Steaua fără nume” al televiziunii la cea care avea să fie ultima ediţie finalizată cu trofeu a celebrului concurs.

Acest lucru se petrecea în martie 1989, ultimii ani ai deceniului 9 fiind nespus de rodnici pentru interpretă, cu numeroase melodii încredinţate ei de compozitorii noştri.

De altfel, Alexandra Canareica a ţinut să reunească pe albumul său de debut “Cât dorul este dor” (şlagăr aparţinând lui Dinu Giurgiu) bună parte din succesele ei din acea perioadă, între care şi cele oferite publicului la lansare, “Cu dragostea nu te juca” de Petre Găluşanu sau “A fi” de Dani Constantin (în prezenţa compozitorului, care şi-a reascultat nostalgic mai vechea creaţie).

Discul, de mare calitate, este o radiografie a unei epoci, între compozitori şi textieri numărându-se mulţi dintre cei care au marcat cu talentul lor acea perioadă, cum ar fi Alexandru Vilmanyi, Gh. E. Marian, Eugen Dumitru, Doru Căplescu, pe album fiind incluse şi câteva creaţii memorabile ale compozitorilor români şi basarabeni.

Între cei veniţi special la reîntâlnirea cu valoroasa solistă s-au numărat, înafara compozitorului şi maestrului de sunet Dani Constantin (despre care Alexandra Canareica îşi aminteşte că era extrem de riguros şi de exigent), colegele de generaţie şi de festivaluri, la rândul lor laureate la Mamaia, Amara sau “Steaua fără nume”, Camelia Florescu şi Carmen Anton, istoricul muzical Mircea Nicolau (venit de la Constanţa), bancherul Stere Paris (tulcean şi el), membrii Asociaţiei “Credinţă şi demnitate”, în frunte cu preşedinta Valentina Spânu.

Se înţelege că unii dintre participanţi au venit pentru ambele protagoniste, cum ar fi colegii la rândul lor cu apariţii la casa de discuri Eurostar – Ioana Sandu, George Rotaru, Aurel Moga, George Cantea.

Tot din “familia Eurostar” fac parte Stela Enache şi Vasile Menzel, care la un moment dat, spre încântarea publicului, au încins un rock and roll ca în vremurile bune pe una din melodiile Nataliei Guberna!

Sergiu Cioiu a apreciat în cel mai înalt grad talentul mai tinerelor sale colege, actriţa Doina Ghiţescu a destins ca de obicei atmosfera, iar cunoscuta realizatoare TV Ioana Bogdan, care ne-a oferit imaginile alăturate, a “mitraliat” permanent scena cu performantul său aparat foto.

N-au lipsit nici de această dată compozitorul Silviu Covaci, coregrafa Maria Mitrache Bokor şi colecţionarul meloman Doru Chiriacescu.

Natalia Guberna şi-a conceput uşor altfel propriul album, introducând şi câteva piese în prima audiţie, cum ar fi melodia titulară, “Nu mă-ntreba” de Nicolae Caragia.

În afara acesteia, la lansare a dat viaţă cunoscutelor sale şlagăre “O iubire mi-a bătut la geam” de Dinu Giurgiu sau “Valuri albe”, dar şi compoziţiei lui Mihai Constantinescu “De ce?”, ca un omagiu adus prietenului dispărut de curând şi cu care a întreprins atâtea turnee memorabile, evocate la eveniment.

Cum spuneam, spre deosebire de Alexandra Canareica, Natalia Guberna a avut un alt traseu al lansării, în cadrul emisiunilor de televiziune realizate de Titus Munteanu, între care “Meridianele cântecului”, precum şi în postura de componentă a grupului vocal feminin Trio Expres.

Au fost două lansări remarcabile, drept care reprezentanţii casei de discuri Eurostar, Venera şi Paul Stîngă, au fost aplaudaţi cu căldură la finalul serii.

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.