Fuego, decorat la Chișinău

Când încă nu împlinise încă 40 de ani, lui Paul Surugiu-Fuego i s-a conferit onorantul și atât de rarul titlu de ”Artist al poporului Republicii Moldova” (primit prin ordin prezidențial în 2012, din partea președintelui țării, la reședința de stat, cu onoruri militare!), așa încât pentru cei care cunosc acest detaliu avem de-a face evident cu încă o confirmare a popularității uriașe de care se bucură artistul și dincolo de Prut.

Noua distincție i-a fost acordată cu ocazia unul concert grandios prin care a aniversat 30 de ani de carieră artistică, peste 5000 de spectatori ovaționându-l la Teatrul Verde din Chișinău.

De această dată a primit, din partea Primăriei municpiului Chișinău, ”Ordinul de onoare”, înmânat în cadru oficial de primarul Ion Ceban.

Această distincție a fost prima de acest gen oferită unui artist din România, ea acordându-se personalităților remarcabile, cu merite deosebite în plan cultural și care contribuie la promovarea valorilor naționale.

”Ne-am bucurat de concertul aniversar al artistului Paul Surugiu-Fuego și suntem bucuroși să-i oferim ”Ordinul de onoare al municipiului Chișinău”, el fiind primul artist care primește această distincție. E o bucurie să știm că avem astfel de promotori ai orașului nostru și ne bucurăm să fim alături de un artist care de ani de zile se dăruiește artei. Îi dorim să înmulțească anii de carieră cu încă vreo 60 și să ne bucure cu muzica sa!” a declarat primarul Ion Ceban, în timp ce în răspunsul său Paul Surugiu-Fuego a amintit de realizările sale memorabile alături de valori basarabene, cum ar fi compozitorii Eugen Doga și Yan Raiburg sau poeții Grigore Vieru și Nicolae Dabija.

Concertul propriu-zis a fost unul de ținută, în întregime ”live”, alături de formația Angry Band, alcătuită din 15 instrumentiști, și în care protagonistul a schimbat, în cele peste 3 ore, nu mai puțin de 8 ținute vestimentare. Evident spectacolul aniversar va fi oferit și publicului bucureștean, pe 30 noiembrie, la Sala Palatului.

Spre încântarea publicului n-au lipsit refrenele celebre, reluate în cor de spectatori, între care ”Strânge-mă-n brațe”, ”Astăzi este ziua mea”, ”Iubirea înflorește primăvara”, ”Sărut, femeie, mâna ta!”, ”Amândoi”, ”Să cântăm, chitara mea”, ”Mi-a fost dor de voi”, ”Clar de lună”, ”Cumpărați flori!”, ”Ce seară minunată!”, ”Noroc”, ”Cântați cu mine!”. Sărbătoritul a semnat el însuși muzica la multe din ele, cum ar fi ”Ce bine a fost” (versuri Nicolae Dabija), ”E sărbătoarea ta” (versuri Narcis Avădănei, cu multe texte în program), ”Eu nu te-ntreb” (versuri proprii) sau ”Astăzi este ziua mea” (versuri Carmen Aldea Vlad). De efect au fost lucrările rezultate din colaborarea cu semnatarii unor cântece de succes, cum ar fi Luminița Dobrescu (”Să readucem dragostea”), Rareș Borlea-Raoul, turdean ca și el (”Tu” – în primă audiție, ”Mi-a fost dor de voi”), Dan Dimitriu (”Cine te-a iubit”), Marius Cristi Popa (”Cât de frumoasă ești, femeie!”), Paula Seling (”Lasă, Doamne, dor” – în duet cu autoarea). Doar trecerea în revistă a acestor titluri ne oferă o idee despre diversitatea concertului aniversar de la Chișinău, fiindcă n-au lipsit nici secvențele folclorice, în care Paul Surugiu-Fuego este de asemenea ca la el acasă, cât se poate de potrivite la un eveniment în aer liber, artistul invitându-i alături de el la microfon pe Maria Stoianov (”Inimă”, ”Hai bordei, bordei” – folclor autentic, cu piese în premieră și acompaniament la instrumente tradiționale) sau Gabriel Nebunu (”Șapte căni”, ”Badea Culiță”). Maria Stoianov a fost doar una din reprezentantele gazdelor, ea semnând și piesa..autobiografică ”Maria, Maria”, interpretată de Paul Suguriu-Fuego alături de cunoscuta formație basarabeană Akord.

De altfel, așa cum se poate constata, doar Paula Seling a fost invitată de dincoace de Prut (cu siguranță la Sala Palatului, în noiembrie, distribuția se va mai modifica), în rest protagonistul a făcut o reverență în fața admirabilelor gazde, cu omagii muzicale pentru Eugen Doga, Yan Raiburg, Anatol Dumitraș, Gheorghe Mustea, prin șlagăre aparținând acestora, sau prin duetele cu valoroasele soliste Nelly Ciobanu, Maria Stoianov și Anișoara Puică.

Dar în egală măsură n-a omis nici nemuritorul șlagăr al lui Temistcole Popa ”Să cântăm chitara mea” (lansat în filmul ”Cântecele mării”), pe care îl include în repertoriul de concert oriunde concertează, în țară sau în străinătate.

Nici nu ne vine să credem că au trecut trei decenii de când puștiul Paul Surugiu din Turda debuta la festivalul de la Mamaia într-un recital dedicat compozitorului George Grigoriu…

Astăzi el este un muzician, un actor și un interpret cu mare forță, magnetism, personalitate, cu o charismă indiscutabilă, drept care sălile sunt luate cu asalt la toate reprezentațiile sale, iar discurile sale ating tiraje-record, cu numeroase distincții de Platină și de Aur.

Mai presus de toate, în tot ceea ce face Paul Surugiu-Fuego dovedește un respect adânc pentru muzica ușoară românească, de ieri și de azi.

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.