Fuego, pop-simfonic la Chișinău

Între atîtea reluări și filmări din sufragerii, TVR ne-a făcut bucuria de a ne oferi și un concert live, dar nu un eveniment vechi, ci unul care a ”prins” ultimele zile din martie permise pentru mari spectacole, mai precis pe 7 martie (fiind chiar înainte de 8 Martie, vă dați seama că în sală s-au aflat 2000 de femei, rar printre ele cîte un bărbat!).

Pe scena Palatului Național ”Nicolae Sulac” din Chișinău s-au aflat, alături de Paul Surugiu-Fuego, peste 100 de artiști, acompaniamentul fiind asigurat de Orchestra Națională Simfonică TELE-RADIO Moldova, dirijată de compozitorul Gheorghe Mustea, formația Angry Band și Capela Corală Moldova.

Și chiar că a fost o sărbătoare a muzicii, de care cam duceam dorul, cu ritm, sonorități copleșitoare, șlagăre în versiuni noi, spectaculoase și multe, multe surprize.

Evident, n-au fost ocolite o parte din titlurile consacrate de protagonist, alături de care Paul Surugiu, Artist al Poporului Republicii Moldova încă din 2012, a introdus cîteva lucrări emblematice pentru Basarabia, dar și artiști valoroși de dincolo de Prut.

Astfel, deși neanunțată, și-a făcut apariția impresionanta orchestră a Fraților Advahov, care înafara momentelor de acompaniament a propus și o înfruntare (pașnică!) între muzica clasică și folclor, ”bătălia stilurilor”.

Natalia Gordienko, solistă ce ar fi reprezentat Republica Moldova la Eurovision 2020, dar finala a fost anulată, a dat viață compoziției proprii ”Dor de mama”, iar în duet cu Fuego melodiei lui Eugen Doga ”Oglinda clipelor”.

De altfel compozitorul Eugen Doga a dat titlul spectacolului, prin piesa ”Lumina mea”, lansată de Fuego anul trecut, pe aceeași scenă, dar a fost și protagonist al cîtorva secvențe muzicale îndelung aplaudate.

Dar să derulăm, pe ”repede înainte”, programul acestui concert de mai bine de trei ore – un adevărat tur de forță pentru protagonist, care a fost realmente într-o formă de zile mari.

Am publicat în urmă cu ceva vreme în paginile noastre o cronică amplă a spectacolului de la Chișinău în care maestrul Gheorghe Mustea a fost aniversat la împlinirea a 60 de ani și pe care am avut onoarea să-l prezint.

A figurat și Fuego în distribuție, probabil că atunci a încolțit ideea actualei colaborări pop-simfonice, atît de spectaculoase.

M-a impresionat, ca de fiecare dată, să constat cu cît respect sînt înconjurați în Republica Moldova reprezentanții muzicii, flori, trofee, diplome și cuvîntări la microfon aducînd înalte oficialități ale statului, de la Președinție pînă la Guvern. Și, repet, nu era vorba de un patriarh aflat la final de carieră, ci de un muzician plin de forță și energie, așa cum s-a dovedit și acum.

Cîte am avea și noi de învățat de aici! Îmi aduc aminte că la spectacolele aniversare organizate la Sala Palatului pentru artiști cum ar fi Marina Voica, Jolt Kerestely, Mihai Constantinescu, Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Alexandru Arșinel, Vasile Muraru am făcut eu personal demersuri la o cunoștință de la Ministerul Culturii ca să aducă o diplomă din partea instituției, altminteri nimeni de acolo nu s-ar fi gîndit s-o facă…

Dar să revenim. Concertul ”Lumina mea” a fost deschis de un frumos vals aparținînd chiar dirijorului, după care protagonistul ne-a reamintit că era primăvară, cîntînd melodii de Marian Mărgărit și Ilie Gorincioi sau recitînd versuri de Adrian Artene.

Emoție sinceră și chiar cîteva lacrimi atunci cînd Fuego a dedicat spectatoarelor cunoscutul șlagăr al lui Yan Raiburg ”Sărut, femeie, mîna ta!”. Alături de orchestra Fraților Advahov, firește, cîteva suite, colaje populare cu refrene celebre, piese de voie bună și, cum spuneam, acea ”bătălie a stilurilor” din care, după nu mai puțin de 12 minute, a fost consemnat un rezultat de egalitate!

Nu numai ”Să-mi cînți, cobzar” sau ”Barbu Lăutaru” ne-au întors în timp, pentru că artistul are știința dozajului, a echilibrului repertorial, ținînd seama cu inteligență de vîrsta și gusturile publicului său fidel, atît de numeros.

În acest sens au fost extrem de gustate cele două colaje de tangouri celebre, în care ne-am delectat ascultînd nostalgici compoziții de Gherase Dendrino, Ion Vasilescu, Elly Roman, Benjamin Lara, Ionel Fernic, Florin Bogardo, cum ar fi ”Tangoul de demult”, ”Cel mai frumos tango din lume”, ”Două viori”, ”Zaraza”, ”Iubesc femeia” sau ”Să nu uităm să iubim trandafirii”.

Concertul desfășurîndu-se la Chișinău, o reverență a fost făcută în fața marelui poet Grigore Vieru, evocat în multe din cîntecele din program, dar și a compozitorului-dirijor Gheorghe Mustea, din creația căruia Paul Surugiu-Fuego a dat viață binecunoscutelor ”Lăcrămioara” și ”Melodie cu noroc”.

Șlagăre mai vechi sau mai noi au punctat inspirat programul, între acestea figurînd ”Ți-am adus un măr” de Paul Surugiu-Fuego și Laurențiu Palade, ”Ești visul meu” de Adrian Romcescu, ”Am încredere-n dragostea ta” de Petre Gălușanu (frumos gest de neuitare față de unul din primii compozitori care au scris pentru Fuego).

Alți artiști importanți de la Chișinău invitați în spectacol au fost redutabilii componenți ai grupului vocal Brio Sonores, cîștigători acum cîțiva ani ai unui concurs televizat în România.

Aceștia ne-au propus la rîndu-le un tandru remember, cu neuitatul ”Delilah”, lansat de Tom Jones în 1968, cînd noi organizam primul ”Cerb de aur” la Brașov, după care, într-un cuceritor…cvintet, au anticipat alături de Fuego vara în care sperăm să nu mai plutească asupră-ne nici un nor de pandemie, cu piesa ”În august” de Anatol Chiriac.

Prin ”Valurile Dunării” de Iosif Ivanovici, Fuego a pregătit perfect trecerea la consistenta repriză muzicală consacrată unui autentic maestru al valsului (se înțelege, ne-au cuprins reverii reascultînd faimosul ”Gramofon”…), invitatul de onoare Eugen Doga.

Nici n-ai zice că acesta a împlinit 82 de ani, într-atît de implicat a fost în secvențele muzicale ce i-au fost consacrate, cîntînd la rîndu-i la pian sau la muzicuță de concert. Între creațiile sale au figurat ”Du-mă în Moldova mea” și ”Bun venit acasă!” (ambele pe versurile poetului academician Nicolae Dabija), evident piesa titulară a concertului, ”Lumina mea” (versuri Narcis Constantin Avădănei), celor doi, Eugen Doga și Paul Surugiu-Fuego, alăturîndu-li-se Brio Sonores în alt titlu emblematic, ”Codrii mei”.

După cum s-a putut constata, fiorul unirii Basarabiei cu patria-mamă se apropiase încet-încet de cote înalte, așa încît actorul Fuego a recitat cu patos poezia lui Adrian Păunescu, ”Patriot”.

Evident, finalul a fost, ca de obicei, apoteotic, cu toți spectatorii în picioare (și doar Paul Surugiu-Fuego în genunchi pe scenă!), cîntînd la unison ”Dragă soră basarabă!” de Marius Mărgărit și ”Imnul neamului” de Ilie Gorincioi, pe versuri de Grigore Vieru.

Din multe puncte de vedere concertul a fost o premieră, aici intrînd și ținutele vestimentare ale artistului (nu mai puțin de șapte, semnate Alexandru Ciucu, soțul Alinei Sorescu).

Sceno-tehnica a fost impresionantă, cu peste 200 de metri de ecrane LED și o grafică de excepție. Filmat 4k, concertul a fost și din acest motiv o revelație pentru telespectatori prin calitatea excepțională a imaginii și a sunetului. Un show de lumini absolut captivant, demn de orice producție internațională (dacă nu creștem și noi nivelul evenimentelor n-avem nici o șansă de a ne impune în concertul mondial!).

Iată ce a declarat Paul Surugiu-Fuego înainte de difuzarea concertului pe micul ecran: ”Doresc să aduc lumină în case printr-un concert pop-simfonic de suflet, un adevărat vis împlinit. Totul a fost o sărbătoare, cu imagini superbe, muzică la fel, orchestrele și corul – la înălțime, orchestrațiile de clasă, repertoriul divers. Am avut șansa de a putea susține spectacolul, la care am lucrat încă din decembrie, chiar înainte de decretarea stării de urgență în ambele țări. M-am străduit și mi s-a spus că am reușit să ofer un produs de referință, cu invitați speciali, dominat de eleganță și bun-gust. Puterea muzicii este ea însăși o lumină a bunătății!”.

Artistul va propune publicului bucureștean și telespectatorilor un alt concert pop-simfonic, de această dată la Sala Palatului. Inițial a fost anunțat la sfîrșit de aprilie, reprogramat în iunie și să sperăm că-l vom putea totuși urmări pe 10 octombrie (biletele au rămas valabile).

Este vorba firește de alt repertoriu, alți invitați, pe scenă urmînd a se afla 130 de artiști, cu acompaniamentul asigurat de Orchestra Metropolitană București și de Corul Accoustic, dirijate de Daniel Jinga.

După 26 de ani de carieră, cu 33 de albume de studio înregistrate, numeroase ”Discuri de platină” și ”de aur”, șlagăre, premii, două turnee naționale în fiecare an, concerte în întreaga lume, Paul Surugiu-Fuego a demonstrat convingător că a atins o maturitate profesională ce-i permite să abordeze cel mai dificil și mai divers repertoriu, evoluînd inclusiv alături de o orchestră simfonică.

Pînă la toamnă să ne rugăm să revină concertele cu public, dacă nu, îl vom urmări în fiecare duminică pe TVR2 în emisiunea sa ”Drag de România mea”.

Și pentru că se plictisea în izolare doar compunînd și pictînd, îndrăgitul artist are de la începutul lunii mai, seară de seară, emisiunea radiofonică ”Gramofonul” la Național FM, așa încît admiratorii și mai ales admiratoarele sale au cu ce să-și ostoiască dorul pînă la toamnă!

 

            Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.