Furtuna a făcut ravagii în Capitală. 750 de apeluri la 112 în 45 de minute

Persoane rănite, copaci rupți, panouri doborâte pe străzi, asta a lăsat în urmă furtuna violentă de acum câteva minute din Bucureşti.

UPDATE 18.40 – 18 persoane au fost duse la spitale din Capitală după ce au fost rănite în timpul furtunii de joi după-amiază care a doborât 78 de copaci, trei panouri publicitare şi cinci corturi şi construcţii provizorii din Bucureşti şi Ilfov, informează MAI.

UPDATE 17.30: Cel puţin 17 persoane au fost rănite în urma furtunii, una dintre acestea fiind în comă după prăbuşirea unui cort în zona Baba Novac, au declarat reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Doi copaci care au fost doborâţi de furtună, în sectorul 5, au căzut peste o casă şi au avariat, de asemenea, ţevi de gaze de la intersecţia Petre Ispirescu-Mărgeanului, au declarat oficiali din Poliţia Capitalei.

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) a mai fost solicitat să intervină, tot ca urmare a furtunii, pentru o tânără rănită de un geam spart în zona Iancului şi pentru un bărbat care ar fi suferit un traumatism cranio-cerebral pe strada Baba Novac, după prăbuşirea unui cort.

„În intersecția Mihai Bravu cu Calea Dudești un copac a căzut pe liniile de contact. Înregistrăm blocaje la tramvaiele din liniile 27 și 23, blocarea este înregistrată în ambele sensuri. S-a deviat circulația tramvaielor prin Mihai Bravu și Calea Vitan. Liniile de troleibuze sunt și ele afectate. Pe Bd Dacia, în zona Piața Spaniei este un copac căzut pe rețea. Suntem blocați pe liniile 79 și 86. Un alt eveniment înregistrăm în intersecția Vatra Luminoasă cu Strada Toni Bulanda. Un copac a căzut pe rețeaua troleibuzelor, este blocată circulația pe liniile 96 și 90”, a declarat pentru B1 TV, purtătorul de cuvânt al RATB, Brândușa Raeceanu.

 Pe Șoseaua Iancului au căzut foarte mulți copaci, circulația tramvaielor este blocată. Linia 46 este blocată deoarece firele de electricitate au fost doborâte la pământ. Nici autobuzele 335 și 330 nu mai circulă pentru că nu mai pot înainta din cauza copacilor de pe carosabil.

Meteorologii au emis joi o avertizare nowcasting cod portocaliu de vijelie în Capitală, valabilă de la ora 15.45 până la ora 16.20.

Vă prezentăm comunicatul Ministerului de resort cu privire la acest eveniment:

„Fenomenele meteorologice periculoase manifestate sub formă de vânt puternic și ploi torențiale a impus intervenția rapidă a structurilor specializate pentru situații de urgență – pompieri, SMURD, dar și echipaje ale Poliției Rutiere.

Toate echipajele Ministerului Afacerilor Interne acționează la capacitate maximă pentru înlăturarea efectelor produse de furtuna care a avut loc în București în intervalul 15.30-16.30. Inspectoratul General al Poliției Române intervine cu peste 600 de polițiști rutieri și de ordine publică, precum și cu 180 de autospeciale, în București și Ilfov.
De asemenea, peste 180 de pompieri acționează cu 120 de mijloace tehnice (inclusiv SMURD) pentru cazurile de urgență.
Șefii unităților Poliției Române și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență se află pe teren pentru monitorizarea permanentă a situației operative.

În Capitală, dispeceratele unităților pentru situații de urgență au primit mai multe apeluri care au necesitat intervenția la fața locului pentru acordarea primului ajutor și îndepărtarea efectelor fenomenelor periculoase înregistrate.
A fost acordat primul ajutor pentru mai multe persoane, iar nouă au fost transportate la unitățile medicale din Capitală, fiind rănite.

În București și județele limitrofe s-au înregistrat 86 evenimente: 78 căderi de arbori, 3 panouri publicitare căzute, 5 elemente de infrastructură afectate (corturi, construcții provizorii).

În acest moment nu există persoane decedate, iar pagubele materiale vor fi estimate la finalizarea operațiunilor din teren.

Brigada de Poliție Rutieră a asigurat perimetrul zonelor unde traficul rutier a fost blocat de căderile de arbori sau de alte obiecte împrăștiate pe carosabil, asigurând fie blocarea unor segmente de străzi, fie devierea traficului pe alte artere secundare. Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto ca în situații de blocaj să oprească pe partea dreaptă a carosabilului pentru a permite intervențiile care au loc în zonele respective.

Din cauza fenomenelor meteo nefavorabile patru aeronave au fost redirecționate către Aeroportul Constanța, neputând ateriza în condiții de deplină siguranță pe Aeroportul Otopeni.
Acțiuni asemănătoare au avut loc și în alte județele afectate de precipitațiile puternice înregistrate.
Autoritățile locale urmează să inventarieze daunele generale produse de aceste fenomene și să identifice cauzele acestor distrugeri.

Unitățile de pompieri rămân mobilizate pentru salvarea de vieți omenești și limitarea pagubelor materiale în localitățile și zonele unde prognozele meteo mențin riscul producerii unor vijelii.”

Foto: http://madalinaiorga.blogspot.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.