Gabi Paraschiv „reaprinde” Flacăra Moreni!

La mai puţin de 100 de kilometri de Bucureşti, una dintre cele mai vechi echipe de fotbal din România încearcă să regăsească drumul spre Liga I. Înfiinţată în 1923, cu un an înaintea Rapidului, Flacăra Moreni este antrenată de fostul campion, Gabi Paraschiv.

A jucat în Champions League, a îmbrăcat tricoul naţionalei şi a cucerit Liga I şi Supercupa României. Gabi Paraschiv nu a uitat însă niciodată de unde a plecat. După ce s-a despărţit de Oţelul Galaţi, unde a fost căpitan şi a evoluat în peste 200 de meciuri doar în campionat, Paraschiv şi-a început cariera de antrenor la fel ca pe cea de jucător, la Moreni:

Medie de 2000 spectatori la Liga a III-a

„Am fost mult timp plecat, 15-17 ani, era normal ca la un moment dat să încerc să mă întorc acasă. Oamenii sunt foarte pasionaţi, vin în număr foarte mare. La meciul de baraj (n.r. anul trecut) au venit patru mii de spectatori. Pentru liga a patra, unde eram atunci, e o performanţă. Aproape un secol de existenţă, vă daţi seama că acest lucru atrage. Sper să atragă şi atenţia oamenilor cu bani. Hehe.”

Paraschiv tocmai a împlinit 39 de ani, dar nu stă departe de meciurile de fotbal. E golgheter! Dar la o echipa de Liga a 5-a, nu la Flacăra Moreni. „Prefer să stau pe banca, dar, sincer, aş putea juca și la liga a III-a. Din păcate, la noi nivelul fotbalului e în scădere. Nu cred că e cazul să mai jucăm noi, cei de 40 de ani. Îmi doresc că aceşti copii să înţeleagă că fotbalul e cea mai frumoasă meserie din lume!”.

Duelul cu Porto, momentul de glorie

De trei ani şi jumătate o pregăteşte Paraschiv pe Flacăra. Aplică o filosofie făcută celebra de bascii de la Athletic Bilbao. Toţi jucătorii sunt din Moreni şi din apropiere. „Ne cunoaştem din copilărie, suntem şi vecini. Este clar că de când a venit Mister am evoluat foarte mult. E un profesionist sută la sută”, spune vedeta echipei Laurențiu Plăcintă.

Jucătorii din Moreni se mândresc cu istoria echipei. În ’89, Flacăra a terminat pe locul patru în campionat şi a jucat apoi în Cupa UEFA contra lui FC Porto (1-2 acasă și 0-2 în deplasare). Pentru viitor, Paraschiv are planuri mari şi îi invită pe şefii de club să vină la Moreni. Pe aici au trecut fotbalişti precum fosta Gheată de Aur a Europei, Dudu Georgescu, fostul portar al lui Dinamo şi al naţionalei, Florin Ţene, ori fostul atacant al Rapidului, prezent în lotul României la CM 94, Iulian Chiriţă.

„Eu sper că într-un an să putem să dăm nu unul ci mai mulţi jucători la Liga I. Avem jucători foarte interesanţi”, promite Paraschiv.

Conducătorii încearcă să îl ajute cât mai mult, iar liga a doua este visul morenarilor. „Am traversat și noi o perioadă dificilă, o perioadă echipa a fost exilată, dar lucrurile au revenit la normal odată cu noul aparat administrativ al orașului. S-a creat acest CSM Flacăra Moreni, iar Gabi Paraschiv a adus un aer de profesionalism la club. Acum facem tot posibilul să readucem brandul Flacăra acolo unde i-a fost locul până în 1989”, spune Dorin Nistor, directorul sportiv.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.