Gabriel Liiceanu, în noul episod al podcastului Cronicari Digitali: „Inteligența artificială nu este inteligență”
- Un nou episod al podcastului „Cronicari Digitali” poate fi urmărit pe YouTube.
- Jurnalistul cultural Diana Popescu și scriitorul Marius Chivu au fost moderatorii discuției și l-au avut ca invitat pe scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu.
- Într-un dialog profund și relaxat, în același timp, aflăm, printre multe altele, despre viața de scriitor a lui Gabriel Liiceanu, aflăm ce este, de fapt, Inteligența Artificială, care sunt marile descoperiri literare și care sunt cărțile la care invitatul podcastului ține cel mai mult.
Cel mai popular podcast cultural românesc, Cronicari Digitali, a lansat, joi, un nou episod, avându-l ca invitat pe scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu.
El le-a povestit celor doi moderatori, jurnalistul cultural Diana Popescu și scriitorul Marius Chivu, detalii din viața de scriitor și a vorbit despre mirajul gândirii libere și tentația cărților de ficțiune pentru un filosof.
Gabriel Liiceanu a vorbit și despre paradoxul lecturii și tiparului în România, ne-a spus ce este, în opinia sa, Inteligența Artificială, care sunt marile sale descoperiri literare și care ar fi cărțile la care ține cel mai mult.
„Ideile nu se pot opri. Și Inteligența Artificială e o idee, a apărut dintr-o idee. Nu discutăm despre de ce îi spune ‘inteligență’. Nu e inteligență. Inteligență nu poate să aibă decât omul.
Este un instrument făcut prin programare. Este falsă ideea că robotul care îți compune cărți după ce-i dai o temă este inteligență. Atunci, și furculița, când a apărut, a fost inteligență.
E o unealtă din vârful-vârfurilor, născută din idei, dar nu e mai mult decât atât. Ideile lucrează în continuare și doar ideile vor scoate lumea din impasurile ei, dacă vor reuși să pătrundă în lume pe calea bună”, a spus Gabriel Liiceanu, în cadrul podcastului.
Începând din 2024, podcastul Cronicari Digitali poate fi urmărit și video pe YouTube. Locuri fascinante găzduiesc filmările podcastului, iar produsul new media este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de Arhitectură.
„Puțini sunt cei care ne mai pot vorbi la un nivel profund, forțându-ne cu înțelepciune să ne amintim de darul primit atunci când ne naștem OAMENI. Gabriel Liiceanu este printre ei.
Deși nu ne-am propus, podcastul Cronicari Digitali devine o colecție de aur a celor mai impresionanți oameni cu care suntem contemporani”, declară Silvia Teodorescu, directorul platformei Cronicari Digitali.
În precedentele episoade ale actualului sezon al podcastului Cronciari Digitali ne-am întâlnit cu actorul Marius Manole, cu arhitectul și fotograful Vlad Eftenie, cu scriitoarea Ioana Pârvulescu, cu muzicianul Adrian Despot, cu Dana Rogoz și arhitectul Alexandru Dabija și cu jurnalistul Cătălin Striblea.
Urmăriți podcastul VIDEO, pe https://www.youtube.com/@CronicariDigitali. Podcastul AUDIO va fi disponibil pe: https://spoti.fi/3I7ZUmf și pe https://apple.co/3XfOu47