Gafă diplomatică: Patru deputați români au vizitat Taiwanul "pe blat"

Deputatul Remus Cernea, deputaţii PSD Ninel Peia şi Ovidiu Iane, precum şi democrat-liberalul Costică Canacheu au mers în Taiwan pentru a discuta despre relaţiile cu ţara noastră. Şi asta în condiţiile în care România nu recunoaşte oficial independenţa Taiwanului, iar China ameninţă cu declanşarea războiului diplomatic în caz că Taiwanul pune în discuţie proclamarea independenţei sale de Beijing.

„A fost o vizită de informare, ceea ce dorim este să aducem în atenţia autorităţilor din România posibilitatea de a avea o reprezentanţă economică în Taiwan, aşa cum 16 ţări din UE deja au. UE are o reprezentanţă la Taipei. Noi vom face o informare către Parlamentul României, nu am încălcat nicio reglementare. Este nevoie pentru România să dezvolte cu o ţară atât de dezvoltată precum Taiwan-ul, o ţară care doreşte să investească în România. Relaţiile între Taiwan şi China sunt foarte apropiate, sunt 600 de zboruri anual, aşa cum şi Hong Kong a fost recunoscut de către România ca entitate economică, aşa ar putea fi şi Taiwanul. Noi ne-am gândit mai nou să ne informăm cu privire la această ţară pentru colaborarea pe o multitudine de planuri”, a declarat deputatul Remus Cernea.

Acesta a precizat că nu a folosit vreun paşaport diplomatic, ci unul de serviciu. Pe care, după cum reiese în cele ce urmează, MAE i l-a retras.

Ce spune Ministerul de Externe

„Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția României privind respectarea principiului „o unică Chină” („one China policy”) și reiterează totodată importanța relațiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză. Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că toate instituțiile statului trebuie să respecte cu strictețe natura relațiilor bilaterale cu R.P. Chineză. MAE dezavuează deplasările unor reprezentanți ai statului român, inclusiv parlamentari, care prezintă aparența unor misiuni oficiale, în zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul român. În continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor instituțiilor românești, în mod oficial, de către Ministerul Afacerilor Externe în perioada următoare. Potrivit legii, deplasările în nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizând documente de călătorie emise de statul român, atestând calități oficiale, precum pașaportul diplomatic sau de serviciu. Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a dispus măsuri pentru retragerea pașaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegației menționate, în vederea anulării potrivit dispozițiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deține calitatea necesară utilizării acestui tip de document.”

Ce spune conducerea Camerei Deputaţilor

„Deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii români nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dat fiind caracterul privat al deplasării, efectuate în timpul vacanţei parlamentare, Camera Deputaţilor nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite pentru parlamentarii români. Camera Deputaţilor nu are niciun fel de responsabilitate pentru întâlnirile şi discuţiile pe care parlamentarii români le-au avut în Taiwan şi subliniază că opiniile exprimate în decursul acestei vizite nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe. Conducerea Camerei Deputaţilor se delimitează de acţiunea grupului de parlamentari în Taiwan şi reafirmă relaţiile de strânsă cooperare şi bună prietenie cu Republica Populară Chineză”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.