Gala premiilor UZPR – producția jurnalistică de top, în prim-plan

  • A fost acordat Premiul special „Ion Marin”
  • Cele mai bune producții media, reunite în cadrul aceluiași eveniment
  • Au primit distincții jurnaliști din țară și străinătate, seniori și tinere condeie

Studioul „Iosif Sava” al Televiziunii Române a fost gazda unuia dintre cele mai așteptate evenimente ale presei din România – Gala Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști, care a răsplătit cele mai bune producții media ale anului 2016.

Producții remarcabile din toate categoriile

Într-un cadru elegant, în prezența unui public alcătuit din reprezentanți de primă vizibilitate ai presei, a avut loc decernarea Premiilor pe anul 2016 ale Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, moment de a marca efortul, creativitatea și talentul membrilor breslei, care activează pe toate segmentele media. Concursul lansat de UZPR s-a desfășurat sub titlul „Prezentul în spaţiul public”, temă de exprimare publicistică generoasă, în interiorul căreia s-au întrecut unele dintre cele mai bune producții media ale jurnaliștilor din România. După o selecție riguroasă făcută de un juriu alcătuit din personalități ale presei a fost finalizată componența listei laureaților. Pe aceeași scenă au urcat, într-o seară ce s-a dovedit memorabilă, atât seniori din mass-media, cât şi tinere condeie jurnalistice din ţară, ziarişti români din ţările limitrofe şi din diaspora, producții remarcabile din toate categoriile și reprezentanți ai tuturor vârstelor gazetăriei.

Doru Dinu Glăvan, președinte UZPR: „Evidențierea muncii de excepție a colegilor noștri”

În cadrul Galei UZPR au fost premiate cele mai bune producții la secţiunile presă scrisă, presă online, carte de publicistică, radio şi televiziune, fiind acordate și o serie de premii speciale. „Criteriile de evaluare au vizat originalitatea abordării subiectului, abilităţile jurnalistice ale autorului, creativitatea şi relevanţa în acord cu tema concursului. Suntem o Uniune de creație, ca și de profesioniști, și urmărim prin evidențierea muncii de excepție a colegilor noștri să dovedim o dată în plus faptul că jurnalismul este o profesie de certă utilitate publică, cu un impact major asupra societății”, a spus președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan. Festivitatea a debutat cu distincțiile acordate la categoria „presă scrisă”, unde au fost premiați Dragoş Bako,  jurnalist la cotidianul „Tribuna Sibiului” din Sibiu, remarcat pentru tonul acid, distinct, al editorialelor sale; Adrian Crânganu ziarist de la hebdomadarul „7 Zile Caraş-Severin” din Caransebeş, premiul pentru portret în presa scrisă, evidențiat pentru originalitatea discursului, și
Mariana Cristescu, jurnalist independent la cotidianul „Cuvântul liber”, din Tg Mureş, care a primit Marele Premiu pentru presă scrisă.

„Avem nevoie, ca societate, de emisiuni științifice”

La secţiunea „carte de publicistică” s-a evidențiat lucrarea „Eminescu ziaristul”, realizată de Nicolae Ioniţă, caricaturist din Ploieşti, care a primit premiul „Grafică publicistică” pentru ideea de a fi solicitat mai multor graficieni străini portrete ale marelui poet român, pe care le-a reunit în volumul prezentat în concurs; Dan Gîju, editorialist din Bucureşti, a fost distins cu premiul „Enciclopedica”, pentru impresionantul volum intitulat „Istoria presei militare”; Gheorghe Coandă, ziarist şi scriitor din Târgovişte, a primit premiul „Restituiri publicistice” pentru „Triada literatorilor istorici: Heliade, Eminescu, Caragiale”. „Aceștia sunt stâlpii culturii și identității românești”, a spus autorul. La categoria „producţii de radio”, UZPR a premiat-o pe Corina Negrea, realizator de emisiuni la „Radio România Cultural”, distinsă cu premiul pentru emisiunea „Pe frontul vaccinării”: „Avem nevoie, ca societate, de emisiuni științifice, care să informeze cu adevărat”, a declarat jurnalista. Mihaela Helmis, realizator de emisiuni la „Radio România Actualităţi”, a primit premiul pentru emisiunea „Amprente în aur”, iar Mircea Ionel Popi, realizator de emisiuni la „Radio Helsinki”, din Graz, Austria, a fost distins cu premiul pentru emisiunea „Radio Magazín – România azi”, un for al românismului peste hotarele țării.

„Îi mulțumesc lui Ion Marin”

Secţiunea „producţii de televiziune” i-a reunit pe aceeași scenă pe Claudiu Lucaci, realizator de emisiuni la Televiziunea Română, premiul pentru documentar de excepţie, care a transmis un mesaj video în care a reliefat importanța realizării profesioniste a unui gen atât de complex. La rândul său, Sorin Burtea, realizator de emisiuni la Televiziunea Română, a fost distins cu premiul pentru emisiune de tip talk-show.

La categoria „presă online”, juriul a evidențiat activitatea publicistică a tinerei Eveline Păuna, ziarist cultural și freelancer, care a transformat, prin talent jurnalistic, un site personal într-un reper al informației culturale în spațiul virtual.

 

Un moment cu totul special l-a constituit evocarea personalității regretatului jurnalist Ion Marin, UZPR instituind un premiu special care îi poartă numele și care i-a fost acordat jurnalistei Roxana Istudor, de la cotidianul „Ultima oră”, înființat cu două decenii în urmă de Ion Marin. „Îi mulțumesc lui Ion Marin, care mi-a fost mentor, și nu doar mie, ci și multor altor jurnaliști care își fac treaba foarte bine”, a spus jurnalista. De asemenea, în cadrul festivității, o distincție pentru întreaga activitate publicistică i-a revenit lui Ion Cuzuioc, ziarist, scriitor şi medic din Chişinău, Republica Moldova.

Irina Radu, președinte TVR: „Marile televiziuni din România au acceptat invitaţia la acest eveniment”

O serie de premii speciale de televiziune au fost acordate postului PRO TV, pentru emisiunea „România, te iubesc”, Antena 3, pentru emisiunea „În premieră” și TVR, pentru emisiunea „Exclusiv în România”. Serialul tv „Exclusiv în România” (producători Marin Găbudean şi Cristina Madgearu), prezentat de Cristi Tabără la TVR 1, a câştigat Premiul special de televiziune. Marele Trofeu al Galei Premiilor UZPR a fost acordat  postului TVR Iaşi, pentru filmul „25, o istorie călătoare”. Producţia a fost realizată de Violeta Gorgos şi Raluca Aftene, la împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea studioului regional, producători fiind Carmen Olaru şi Horia Gumeni. „Sunt mândră că am avut ocazia să găzduim Gala UZPR şi pentru că oameni de la marile televiziuni din România au acceptat invitaţia la acest eveniment, organizat în cel mai modern studio al TVR”, a declarat Irina Radu, Preşedinte-Director General TVR.

Teodora Marin

Comments

comments

Un comentariu la „Gala premiilor UZPR – producția jurnalistică de top, în prim-plan

  • 23 iunie 2017 la 20:49
    Permalink

    Felicitari c-a fost, regret ca n-am fost! Invitzat!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.