Gala SENIORILOR de 5 STELE – profesionalismul lor impune respect!

Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București – CSMB, în parteneriat cu Asociația ”Cultură, Educație, Tradiție și Spiritualitate” au organizat luni 28 ianuarie 2019, la Sala Savoy a Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase” din București, Gala Seniorilor de 5 Stele, un eveniment de excepție dedicat personalităților din toate domeniile de activitate. Pentru o seară de neuitat, mari actori și artiști români, oameni de cultură, medici, realizatori de televiziune, coregrafi, oameni de știință și din mediul academic, reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, alături de peste 300 de seniori bucureșteni au simțit, au aplaudat și s-au bucurat la unison, reuniți într-un singur gând: acela de a-i omagia pe cei mai valoroși reprezentanți ai unor generații de elită, care au marcat prin activitatea și cariera lor societatea românescă și au făcut ca România autentică, valoroasă, să fie apreciată pretutindeni.

Actorii Vladimir Găitan, Ion Dichiseanu, Alexandru Lulescu și Costel Constantin, interpreții de muzică ușoară Corina Chiriac, Doina Spătaru,  Marian Nistor – liderul formației SAVOY și Petre Geambașu – instrumetist, sef de orchestră, compozitor, interpreții de muzică populară Gheorghe Turda, Ștefania Rareș, Aneta Stan, apoiProf.Univ.Dr. Monica Pop – Manager General Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice,Alexandra Cepraga – regizor muzical Televiziunea Română), Alexandru Mironov – scriitor, jurnalist, fost Ministru al  Tineretului și Sportului, Voicu Enăchescu – dirjorul Corului ”Preludiu” al Centrului Național Cultural ”Tinerimea Română”, Florentina Satmari – realizator de emisiuni TV de folclor, violonistul Petrică Pană – șef de orchestră, coregraful Dumitru Theodor Vasilescu – profesor și cercetător în domeniul folclorului și al dansului autentic românesc, Nicolae Neacșu, doctor în economie, specialist în turism, Valentina Spânu, președinta Asociației ”Credință și Demnitate” și Gheorghe Chioaru – președintele Federaţiei „Omenia” a Caselor de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din România, au fost marii sărbătoriți ai serii.

Prezentată de actrița și cântăreața Miruna IonescuGala Seniorilor de 5 Stele, un eveniment realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București și al doamnei Primar General Gabriela Firea, desfășurat prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București a fost deschisă cu un moment muzical susținut de violonistul Valentin Albeșteanu și de pianistul Valentin Cucu. Recitalul baritonului Marius Nine, acompaniat de cei doi virtuozi a stârnit ropote de aplauze. Interpretul este absolvent al secția canto a Universității Naționale de Muzica București, la clasa maestrului Nicolae Constantinescu, membru al corul de camera ”Preludiu ”al maestrului Voicu Enachescu, premiat la Gala Seniorilor de 5 Stele, colaborator al Corului Academic Radio și corului Filarmonicii George Enescu. Altemomente artistice au fost oferite de copii talentați, susținuți de Asociația ”Cultură, Educație, Tradiție și Spiritualitate”, care au interpretat piese de muzică ușoară, populară și instrmentală: Maria Cătălina Georgescu, David Adrian Ștefan, Ingrid Maria Boengiu,  Ana Stănciulescu, Cristina Maria și Rareș Mihai Florescu (vioară).

 

Este un prim eveniment de acest gen, pornit în primul rând din dorința doamnei Primar General de a cinsti personalități care și-au creat din profesia lor o religie, devenind adevărate modele ale societății civile românești” – a spus Alexandra Dobre, Director General CSMB, cea care a înmânat și distincțiile premianților,  ”un eveniment care își propune ca în acest timp al valorilor răsturnate, să aducă în lumină destinele cu har ale unor oameni care au contribuit la definirea neamului românesc, intergrându-l într-un orizont nemărginit de timp și spațiu”.

În deschiderea serii, au luat cuvântul și Mihai Ciudomirov, Consilier General PMB, laureat al serii și Valentin Iliescu, Președinte Asociația ”Cultură, Educație, Tradiție și Spiritualitate”.

Iată doar câteva dintre discursurile emoționante rostite de laureați pe scena Sălii Savoy  a Teatrului de Revistă ”Constantin  Tănase”, care au mulțumit Primăriei Capitalei, Centrului pentru Seniori al Municipiului București și echipei de organizare:

 

Prof.Univ.Dr. Monica Pop”Mulțumesc tuturor celor care s-au gândit la noi toți! Cred că aceste distincții sunt foarte importante și pentru că sunt convinsă că breasla artiștilor și cea a medicilor sunt gemene. Pentru că noi lucrăm cu corpul omului, iar dumneavoastră cu sufletul lui!”

 

Valentina Spânu: ”Sunt onorată să primesc o astfel de distincţie şi mulţumesc doamnei Primar General Gabriela Firea și dumneavoastră, colaboratorilor noștri, mai ales că mâine este și ziua mea de naștere. Acest premiu aparține însă sutelor, miilor de români din București, din țară și din străinătate! Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze cu darurile sale!”

 

Voicu Enăchescu: Chiar dacă sunt un om de muzică, deci nu mă pricep la vorbe, dați-mi voie doar să vă mulțumesc pentru că v-aţi gândit şi la noi!”

 

Petre Geambașu: ”Mulţumesc foarte mult pentru recunoaştrerea meritelor artistice și a celor peste 50 de ani de activitate sustinută pe tărâmul muzicii. Vă mulțumesc pentru aceasta seară specială care este un moment foarte fericit al vieții mele, dar și al carierei care a început în 1960 și continuă, slavă Domnului și acum! Sunt un senior cu o activitate intensă, în putere, vocea îmi… merge și cred că mai aveți mult timp de-acum încolo să mă ascultați!”

 

Alexandra Cepraga: ”Mi-am pus tot sufletul în această meserie și sunt foarte onorată pentru premiul oferit, mai ales că, deşi sunt pensionară, continui să lucrez, sa fiu solicitată, fie ca regizor muzical, fie in juriile marilor festivaluri de muzică, naționale și internaționale! Vă mulțumesc!”

 

Costel Constantin: ”Am sosit în București în 1969, exact acum 50 de ani, adus de la Iași de Radu Beligan director pe atunci la TNB, odată cu Ovidiu Iulian Moldovan și cu Florina Cercel, de la Timișoara. Deci am încă alt motiv să sărbătoresc, pe lângă zecile de roluri din teatru și film… Vă mulțumesc pentru această onoare și vreau să felicit Primăria Capitalei pentru înființarea micilor teatre bucureștene, cu săli superbe, unde pot evolua regizori și actori din toate generațiile, cu texte bune, solide, minunate și ce este cel mai important, pentru faptul că sunt accesibile oricui!” .

 

Alexandru Mironov: ”Cum să nu fiu mândru că primesc o astfel de distincție din partea celei căreia, în 1990 i-am acordat primul interviu din cariera de jurnalist?! Gabriela era încă elevă la un liceu la Bacău și lucra la publicația <<Pur și simplu>>. Era foarte mândră că reușise să stea de vorbă cu mine – eram persoană publică pe atunci…, iar eu sunt acum la fel de mândru, pentru că mă gândesc că am fost unul dintre primele sale subiecte!”.

 

De remarcat și faptul că, Alexandra Dobre, Director General CSMB a premiat din partea Primăriei Capitalei, în aceeași seară, pe Florina Cercel actriță de frunte a teatrului și filmului românesc, pentru cariera de decenii închinată artei și marelui public”, cu ocazia zilei sale de naștere (28 ianuarie), sărbătorită pe scena Teatrului Tineretului, la finalul spectacolului ”Gaițele” de Al. Kirițescu.

 

Oamenii lumină, ființe vindecătoare / Destinele cu har, profesiile exemplare / Sunt povești despre vocație și providență / Sunt galaxia de elite, sunt esență. / Adesea sfâșiați, între carte și parte / Marii oameni își poartă crucea cu demnitate / O cruce pe măsură, din efort și strălucire / Un zâmbet de înger, între iubire și menire. / A venit timpul, ca un trofeu neașteptat / Să fie așezate elitele, pe locul meritat / A venit timpul aplauzelor prelungite / Pentru valori. Pentru destinele împlinite. / În secolul douăzecișiunu după Hristos / Meritocrația este o urgență. Să o trăim cu folos! / Reverența și plecăciunea ne ajută să devenim / Și acum, un preasmerit cuvânt, vă mulțumim!” (Clara Mărgineanu, 2019).

 

Oana GEORGESCU, Marketing și Relații Publice

Centrul pentru Seniori al MunicipiuluI București

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.