Galațiul în concert fotografic

La sfârșitul săptămânii , în Galeriile de Artă ale Uniunii Artiștilor Plastici Gălățeni a avut loc o expoziție de fotografie. In cadrul ei s-a desfășurat  primul din cele șase seminarii ce se vor petrece pe durata evenimentului . Printre expozanți, artiști din țări precum SUA, Israel, Marea Britanie, Germania, Olanda, Canada, Rusia și Franța Cu acest prilej s-au proiectat, albumul „Underground” din seria „Ritual Urban Metropolis” al medicului Cornel Gingarasu, și „Toscana” al lui Andrei Iliescu. Evenimentul a fost organizat și susținut financiar prin propriile contribuții ale câtorva dintre expozanți , respectiv artiștii fotografi Cornel Gingarasu, Sorin Frasana Andrei Iiescu și Adrian Mociulschi. Prezentarea și asigurarea armoniei secvențelor pe tot parcursul evenimentului au fost asigurate prin verva inspirată a Danielei Vlad, jurnalistă specializată pe domeniul cultural.

La evenimentul care a umplut sala au participat alături de iubitorii de artă și cultură gălățeni, două clase de fotografie, respectiv profesorii și elevii acestora . Astfel, expoziția a prilejuit o ora deschisă în cadrul căreia au luat cuvântul profesorii Simona Andrei , Cosmin Atanasiu dar și unii dintre elevi, care au fost incitați să facă observații asupra exponatelor și ideii care a dus la alcătuirea acestei expoziții.

Un plus de vibrație critică a fost asigurat prin participarea la discuții, alături de profesori și expozanți, a lui Gheorghe Miron de la Muzeul de Arte Vizuale Galați care a luat în discuție întreprinderi culturale, unele eșuate precum achiziționarea „Cumințeniei Pământului” a lui Brâncuși, despre arta căruia vorbește nu numai în termeni elogioși ci și obiectiv-critici, precum oscilațiile sau unele scăderi ale operei marelui sculptor. Pătrundem astfel mici secrete ale laboratorului de creație iar despre „Urâțenia pământului” , în viziune peiorativă a vorbitorului ni se semnalează că nu e poate cea mai nimerită sculptură pentru achiziția căreia care ar fi meritat efortul de a face o colecta publică.

Următorul seminar se va petrece miercuri în același loc , sub tutela acelorași insidioase viziuni expuse în rame , un alt „eveniment în eveniment” , înfruntarea dintre două viziuni fotografice , „muzica rock și spectatorii” și lucrările în manieră expresionistă ale portretistului britanic Brett Walker, artistul preferat al lui Corel Gingarasu.

Adrian Onicescu

Foto: Cornel Gingarasu

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.