Gândire ”made in” Palatul Victoria: Unde-i lege e și…tocmeală!
În democrație, puterea exemplului este o modalitate des utilizată de oficiali ai statului pentru a demonstra justețea deciziilor asumate.
Nu vezi prea des să se întâmple așa ceva în România și nu se întâmplă nici în cazul specific al modificărilor adoptate la regimul TVA: 11 membri ai guvernului dețin sau sunt acționari (potrivit declarațiilor de interese postate pe site-ul oficial al guvernului) la companii private, însă niciuna dintre acestea nu a intrat în sistemul opțional al plăților defalcate a TVA.
Însăși compania la care premierul Mihai Tudose are acțiuni, a evitat la 01 octombrie înscrierea la split TVA, în ciuda avantajelor fiscale oferite de acționarul său, primul ministru Tudose.
***
Sigur, nu te mai poți ocupa și de afaceri atunci când ai decis să te dedici binelui general, deci este de bun simț să presupunem că cei care au intrat în guvern au predat altcuiva ”cheile” propriei afaceri.
Dar dacă măsura este bună, cum ne transmite oficial guvernul și PSD, atunci ar fi firesc să ”pierzi” 5 minute ca să transmiți celui care se ocupă de fosta ta afacere să nu rateze oportunitatea.
În cazul Split TVA, nu au făcut asta nici premierul Mihai Tudose, nici vicepremierul Marcel Ciolacu, nici alți 9 colegi de cabinet.
Pentru verificări a fost utilizată aplicația creată de ANAF pentru verificarea partenerilor de afaceri înscriși în programul opțional, pentru ca la achiziții să fie plătită TVA, dacă e cazul, în contul special.
Premierul Mihai Tudose este acționar al companiei 1001 Net România SRL, după cum arată declarația de interese depusă la Camera Deputaților.
Potrivit aplicației ANAF, firma nu era înscrisă, la data de 8 octombrie, în Registrul persoanelor juridice care aplică plata defalcată a TVA:
Situația se repetă în cazul vicepremierului Marcel Ciolacu, acționar la 3 companii.
Verificările cu aplicația ANAF au același rezultat pentru toate cele 3 companii: nu aplică plata defalcată a TVA:
Între membrii guvernului Tudose, alți 9 miniștri au trecute în declarațiile de interese acțiuni deținute la diverse companii:
- Andreea Păstârnac, ministrul pentru românii de pretutindeni
- Florian Bodog, ministrul Sănătății
- Gheorghe Șimon, ministrul Economiei
- Grațiela Gavrilescu, vicepremier, ministrul Mediului
- Lucian Romașcanu, ministrul Culturii
- Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe
- Petre Daea, ministrul Agriculturii
- Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul
- Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene (cu mențiunea ministrului că firma la care este acționar- Esprit Consulting SRL- este ”în proces de închidere”)
Niciuna dintre companiile menționate în declarațiile de interese ale miniștrilor de mai sus nu se găsesc în Registrul special de la ANAF.
Guvernul Tudose a aprobat, în august, în ciuda obiecțiilor unanime ale mediului de afaceri, decizia plăților defalcate a TVA. Măsura este opțională începând cu data de 1 octombrie și obligatorie de la 1 ianuarie 2018
La câteva zile după aprobarea Split TVA, ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, declara pentru Ziarul Financiar (AICI-LINK) că ”mii de firme ne-au anunţat că aplică TVA defalcat de la 1 octombrie”.
Aceeași publicație constata recent că, în ciuda estimării optimiste a ministrului de Finanțe, numai 175 de firme s-au înscris în programul opțional.
Sursa: cursdeguvernare.ro